Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον σημαντικά τμήματα γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας

0
Το ζήτημα της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το επικίνδυνο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω της παρατηρητικότητας ενός μηχανοδηγού και ενός σταθμάρχη. Αν και η σπουδαιότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος (εφόσον λειτουργεί πλήρως) επιβεβαιώθηκε μετά το...

ΟΣΕ: Ίδρυση Σιδηροδρομικής Αστυνομίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Share

    Η ίδρυση σώματος Σιδηροδρομικής Αστυνομίας, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβάνεται στα μέτρα τα οποία έχει εισηγηθεί η διοίκηση του ΟΣΕ με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του ΟΣΕ Γιάννος Γραμματίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο επίκαιρο ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου σώματος ασφαλείας, εκπρόσωποι του οποίου θα συμμετέχουν στο κέντρο επιχειρήσεων τού ΟΣΕ που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

    Ο κ. Γραμματίδης ανέφερε πως από τον Ιανουάριο του 2025 αναμένεται να είναι έτοιμος για λειτουργία και ο νέος φορέας του σιδηρόδρομου ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΟΣΕ μετασχηματίζοντας το σιδηρόδρομο, με την απορρόφηση της ΕΡΓΟΣΕ καθώς και του τροχαίου υλικού το οποίο μέχρι σήμερα διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ. Στόχος είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Οργανισμού, η ταχύτερη λήψη αποφάσεων και η υιοθέτηση σύγχρονων αρχών εταιρικής διακυβέρνησης. Ο νέος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του συνόλου των μελετών και των σιδηροδρομικών έργων, για τη διαχείριση των σταθμών και των τρένων, ενώ η απόδοσή του απόδοσή του θα παρακολουθείται από το αρμόδιο Υπουργείο βάσει συμφωνημένων δεικτών απόδοσης και μετρήσιμων στόχων.

    Όσον αφορά τις εργασίες για τη συντήρηση και ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου, σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη, έχουν ολοκληρωθεί έργα αποκατάστασης φωτισμού, πυρόσβεσης και παρακολούθησης με συστήματα συναγερμού και κλειστού κυκλώματος καμερών στις σήραγγες Πλαταμώνα και Τεμπών, πλήρους λειτουργίας των Κέντρων Ελέγχου Κυκλοφορίας Κορίνθου, Σιδηροδρομικού Κόμβου Αχαρνών, Λιανοκλαδίου και Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσης του Κέντρου της Λάρισας και, τέλος, αποκατάστασης και ενίσχυσης της ραδιοεπικοινωνίας με VHF σε όλο το μήκος του άξονα Κόρινθος – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Στρυμώνας – Προμαχώνας.

    Επίσης, με στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας στη λειτουργία τού σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου και επίλυση προβλημάτων του παρελθόντος, σε φάση υλοποίησης ή ανάθεσης βρίσκεται σειρά εργολαβιών για τη συντήρηση υποδομών που αφορούν την επιδομή, τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης και το GSM-RE, την επιτήρηση των σηράγγων και τη φύλαξη εγκαταστάσεων, την αντικατάσταση 90 αυτόματων ισόπεδων διαβάσεων παλαιάς τεχνολογίας κ.α., ενώ μέσω drones ήδη εποπτεύει την ασφάλεια του δικτύου από κλοπές, βανδαλισμούς και ζημίες στο μεγαλύτερο μέρος των σιδηροδρομικών αξόνων.

    Ο Πρόεδρος του ΟΣΕ αναφέρθηκε σε ενέργειες που έγιναν για τη βελτίωση των διοικητικών λειτουργιών του οργανισμού αλλά και σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις όπως την παραχώρηση μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων και τροχαίου υλικού στις τοπικές κοινωνίες. Στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι σημαντικό το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα με τους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την πληροφόρηση και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών σε μεθόδους διδασκαλίας και μέσα (όπως οι προσομοιωτές) έτσι ώστε ο Οργανισμός να προσελκύει νέους ανθρώπους στις τάξεις του.

    Τέλος, ανάμεσα στους επόμενους στόχους της διοίκησης του ΟΣΕ περιλαμβάνεται η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων τού Οργανισμού όπως ο Σταθμός Πελοποννήσου, η Έκταση Λεύκα στον Πειραιά και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης, όπως και δημιουργία τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών σε τόπους φυσικού κάλλους και ιστορίας της χώρας μας. Στα πλαίσια αυτά περιλαμβάνεται και η επέκταση του Οδοντωτού σιδηρόδρομου μέχρι της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας.

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα