Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Χωρίς τηλεδιοίκηση επ’ αόριστον σημαντικά τμήματα γραμμών του Προαστιακού της Αθήνας

0
Το ζήτημα της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το επικίνδυνο συμβάν της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω της παρατηρητικότητας ενός μηχανοδηγού και ενός σταθμάρχη. Αν και η σπουδαιότητα της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος (εφόσον λειτουργεί πλήρως) επιβεβαιώθηκε μετά το...

Επιστρέφει -πιλοτικά- η είσοδος από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων

Share

    Στην αναβίωση λύσεων που δοκιμάστηκαν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία στο παρελθόν καταφεύγει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει το πρόβλημα της εισιτηριοδιαφυγής στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Οικονόμου, από το Σεπτέμβριο πρόκειται να δοκιμαστεί πιλοτικά σε 5 λεωφορειακές γραμμές η υποχρεωτική είσοδος από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων.

    Πρόκειται για την 4η (!) προσπάθεια τα τελευταία 11 χρόνια να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, με τις προηγούμενες να σκοντάφτουν κυρίως στην απροθυμία οδηγών να το εφαρμόσουν αλλά και στην πανδημία του κορωνοϊού η οποία οδήγησε σε de facto κατάργηση της χρήσης της πρώτης πόρτας των λεωφορείων (είτε για επιβίβαση είτε για αποβίβαση) από πολλούς οδηγούς.

    Το καλοκαίρι του 2013, είχε ανακοινωθεί η εφαρμογή του μέτρου σε 51 λεωφορειακές γραμμές με στόχο την επέκτασή του και στις υπόλοιπες. Κάθετα αντίθετοι στο μέτρο ήταν όμως τα μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ οι οποίοι κάλεσαν τους οδηγούς να μην προμηθευτούν τις ειδικές πινακίδες οι οποίες άρχισαν να τοποθετούνται στα Λεωφορεία. Τελικά, αν και η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε από τις παραπάνω γραμμές, ατόνισε γρήγορα αφού κανένας οδηγός δεν μπήκε στη διαδικασία να ελέγχει την είσοδο των επιβατών.

    Η δεύτερη απόπειρα έγινε το Νοέμβριο του 2014, αυτή τη φορά σε 56 γραμμές λεωφορείων. Και πάλι, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ αντέδρασε και το μέτρο τελικά δεν εφαρμόστηκε επιτυχώς. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε γνωστό πως στη συλλογική σύμβαση εργασίας του ΟΑΣΑ υπήρχε πρόβλεψη για μπόνους στους οδηγούς λεωφορείων που εθελοντικά συμμετέχουν στον έλεγχο εισιτηρίων των επιβατών που επιβιβάζονται σε αυτά, ίσο με το 20% της αύξησης των εσόδων που θα καταγράφονταν εξαιτίας των ελέγχων αυτών. Στην πράξη όμως και πάλι δεν έγινε τίποτα.

    Η τελευταία, και ίσως πιο επιτυχημένη προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου έγινε τον Ιούνιο του 2018, όταν και ανακοινώθηκε πως η είσοδος από την πρώτη πόρτα γίνεται υποχρεωτική στο σύνολο των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ. Σε ανακοίνωση του ΟΑΣΑ λίγες μέρες αργότερα, αναφερόταν πως το επιβατικό κοινό ανταποκρίνεται «με συνέπεια».

    Αν και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι οδηγοί -αλλά και οι επιβάτες- φαίνεται να συμμορφώθηκαν με το συγκεκριμένο μέτρο, όλα άλλαξαν στις αρχές του 2020 όταν η πανδημία του κορωνοϊού ουσιαστικά «απέκλεισε» το μπροστινό μέρος των οχημάτων για την προστασία των οδηγών. Πλέον, αν και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν μείνει στο παρελθόν, το μέτρο της υποχρεωτικής εισόδου από την πρώτη πόρτα δεν έχει επιστρέψει.

    Ερωτηματικά πάντως υπάρχουν για το αν η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε κάποια αισθητή μείωση του ποσοστού της εισιτηριοδιαφυγής στα λεωφορεία. Αυτό επειδή η είσοδος από την πρώτη πόρτα δεν συνοδεύεται από έλεγχο των εισιτηρίων των επιβατών (αυτό συμβαίνει μόνο στις γραμμές του αεροδρομίου) καθώς αφενός οι οδηγοί δεν έχουν δικαιοδοσία για έλεγχο εισιτηρίων και αφετέρου τα μηχανήματα επικύρωσης δεν βρίσκονται στο οπτικό πεδίο των οδηγών αλλά συνήθως πίσω από τις θέσεις τους.

    Για ακόμα μία φορά δηλαδή το αν ένας επιβάτης θα πληρώσει για τη μετακίνησή του επαφίεται κυρίως στο φιλότιμό του.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα