Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Μεταβολές δρομολογίων ΜΜΜ από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου

0
Οι παρακάτω μεταβολές δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς βρίσκονται σε ισχύ από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ και την ΣΤΑΣΥ: Αυτό το Σαββατοκύριακο: Σάββατο 5 Οκτωβρίου: Μεταβάλλονται τα δρομολόγια της γραμμής 7 του Τραμ Ασκληπιείο Βούλας - Αγία Τριάδα μεταξύ 8:00 - 14:00 Σάββατο 5 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμής...

Ακέφαλος και πάλι ο ΟΣΕ ενώ ξεκινά ο διαγωνισμός για τον ιδιώτη ο οποίος θα τρέχει τον «νέο ΟΣΕ»

Share

    Ακέφαλο μένει για μία ακόμα φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ μετά την παραίτηση του μεταβατικού Προέδρου Γιάννου Γραμματίδη αυτή την εβδομάδα, σε μία κρίσιμη περίοδο αφού προ των πυλών βρίσκεται ο μετασχηματισμός του σιδηροδρόμου. Ο αποχωρήσας πρόεδρος του οργανισμού έμεινε στη θέση του για 5,5 μήνες, με το τελικό δελτίο τύπου της θητείας του να αναφέρεται στον απολογισμό του έργου του. Όπως πάντως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, οι διάφορες διοικητικές παρεμβάσεις που έγιναν δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν δύο επικίνδυνα συμβάντα μέσα σε δύο μέρες τα οποία προκάλεσαν έντονη κυβερνητική γκρίνια ανεξαρτήτως του ότι οι ευθύνες είναι (και) διαχρονικές. 

    * * *

    Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί με σκοπό τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα, ενώ παράλληλα δέχθηκε τα «πυρά» της αντιπολίτευσης για όσα έχουν και δεν έχουν γίνει στο σιδηρόδρομο.

    Όσον αφορά τα σχέδια για τον «νέο ΟΣΕ», ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τον Τεχνικό Σύμβουλος Διοίκησης (σ.σ. δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή με προϋπολογισμό 4.329.336 ευρώ με ΦΠΑ), ο οποίος θα συνεισφέρει με τεχνογνωσία και εξειδικευμένα ανώτατα στελέχη, αναλαμβάνοντας, σε καθημερινή βάση, την ευθύνη λειτουργίας κρίσιμων Επιχειρησιακών Τομέων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ετών, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις βέλτιστες, διεθνώς, πρακτικές. Στόχος είναι το νομοσχέδιο για τον νέο οργανισμό να ψηφιστεί το 4ο τρίμηνο του έτους, ενώ ο νέος ΟΣΕ θα πρέπει να είναι λειτουργικός ως το τέλος του 2025, έχοντας μέχρι τότε καταρτίσει σύγχρονο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο (μέσω δωρεάν τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) καθώς και νέα σύμβαση απόδοσης με το εποπτεύον Υπουργείο.  

    Ενδιαφέρον είχαν και όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος στην ίδια συνεδρίαση, απαντώντας σε ερώτηση για το έργο επέκτασης του Προαστιακού προς το Λουτράκι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υφυπουργός χαρακτήρισε το έργο ως κακοσχεδιασμένο επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς πρόβλεψη για την εκτέλεση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων. Το αποτέλεσμα είναι πως αφενός το έργο καθυστερεί και αφετέρου, όταν παραδοθεί, οι συρμοί θα κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ισόπεδων διαβάσεων από τις οποίες θα διέρχονται. 

    * * *

    Ξεκίνησαν ξανά από την Τρίτη 1 Οκτωβρίου τα δρομολόγια της Hellenic Train μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών τα οποία και είχαν διακοπεί λόγω έργων από τον διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ. Καθημερινά πραγματοποιούνται μόλις δύο δρομολόγια ανά κατεύθυνση, ενώ η μετακίνηση μεταξύ Σερρών – Δράμας γίνεται με λεωφορεία. 

    * * *

    Νόμιμη έκριναν τα δικαστήρια την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για την περασμένη Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου σωματεία εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο. Κατά της απεργίας είχε προσφύγει η Hellenic Train η οποία υπέστη μία αχρείαστη ήττα. 

    * * *

    Απαιτείται η κατάθεση ερώτησης στη Βουλή προκειμένου ο ΟΣΕ να προχωρήσει σε καθαρισμό μπάζων τα οποία βρίσκονται σε έκταση ιδιοκτησίας του; Μάλλον ναι, γιατί αυτό συνέβη πρόσφατα, με τον βουλευτή Αθ. Χαλκιά των Σπαρτιατών να καταθέτει ερώτηση για σκουπίδια που είχαν πεταχτεί σε περιοχή έξω από την πόλη της Κορίνθου. Ο ΟΣΕ απάντησε πως σε συνεργασία με το Δήμο Κορίνθου ο χώρος θα καθαριστεί. 

    Η ΕΡΓΟΣΕ απάντησε σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή η βουλευτής Άννα Ευθυμίου της ΝΔ σχετικά με τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την εταιρεία, βρίσκεται σε εξέλιξη η Β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο σύνδεσης του 6ου προβλήτα Θεσσαλονίκης και τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση το Α’ τετράμηνο του 2025. Η σύμβαση αναμένεται το Β’ εξάμηνο του 2025 και το χρονοδιάγραμμα θα προβλέπει 4 έτη εργασιών.

    Ως το τέλος του 2024 αναμένεται ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του τμήματος ΣΚΑ-Οινόη, σύμφωνα με απάντηση του ΟΣΕ σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ.  Η ολοκλήρωση του έργου που θα αυξήσει τη χωρητικότητα και την ασφάλεια της γραμμής αναμένεται ως το 2028, σύμφωνα με τον οργανισμό. 

    * * *

    Ζημίες που φτάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα ξεπερνώντας τα 250 εκατ. ευρώ, μηδενικές προσλήψεις προσωπικού, αλλά και απαιτήσεις από τρίτους, ήτοι τη Hellenic Train αλλά και τη ΣΤΑΣΥ, που κατά τον ΟΣΕ ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2023. 

    * * *

    Με απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών και φέρει ημερομηνία 20/9/2024, ορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται για τη διερεύνηση συμβάντων στον σιδηρόδρομο και πως αξιολογείται η σοβαρότητα των συμβάντων αυτών. Αποφάσεις όπως κι αυτή μας υπενθυμίζουν πως πρόκειται για ένα όργανο που μόλις έχει συσταθεί και θα απαιτηθεί πολύ προσπάθεια μέχρις ότου καταστεί πλήρως λειτουργικό. Να προσθέσουμε εδώ πως το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το δυστύχημα των Τεμπών αναμένεται ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με όσα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

    Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων αναστέλλονται για μία ακόμα φορά 3 άδειες μηχανοδηγών καθώς «δεν τηρήθηκε η προθεσμία ολοκλήρωσης των απαιτούμενων περιοδικών ιατρικών εξετάσεων».

    * * *

    Η κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο είναι προφανώς αρκετά δύσκολη και δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί. Την ίδια στιγμή όμως απαιτείται και κάποια σοβαρότητα και αίσθηση του μέτρου από την πλευρά όσων ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στον τομέα αυτό, είτε πρόκειται για δημοσιογράφους είτε για πολιτικούς. Γεγονότα ήσσονος σημασίας (προφανώς δεν εννοούμε ούτε ατυχήματα, ούτε λάθος οδηγίες από σταθμάρχες) δεν μπορούν να λαμβάνουν εκτενή δημοσιότητα και να παρομοιάζονται με σοβαρά συμβάντα, ενώ όσα πράγματι είναι σοβαρά δεν μπορούν να προσπερνιούνται ως «μόνο θεωρητικώς επικίνδυνα». Επιπλέον, τη στιγμή που γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει σιδηροδρομικό έργο στη χώρα το οποίο να έχει παραδοθεί χωρίς πολυετή καθυστέρηση, οι προβλέψεις για τις ημερομηνίες εγκαινίων (!) έργων τα οποία είναι ακόμα στις προκαταρκτικές εργασίες μάλλον δεν προσφέρει κάτι. 

    * * *

    Πήλιο: Η ξαφνική διακοπή του τρένου του Πηλίου προκαλεί απογοήτευση στον τουριστικό κλάδο

    Ναύπλιο: Εικόνες βανδαλισμών και εγκατάλειψης στο Πάρκο του ΟΣΕ // Θεσσαλονίκη: Επισκευάζονται ιστορικά βαγόνια που μετέφεραν Εβραίους στo Άουσβιτς

    * * *

    Ιταλία: Τεχνική βλάβη στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ρώμης, ακυρώθηκαν πάνω από εκατό δρομολόγια // Αυστραλία: Προαστιακός σταθμός στην Αδελαΐδα λειτουργεί και πάλι ύστερα από 43 χρόνια

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα