Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου: Ανεστάλη η απεργία στο σιδηρόδρομο – Κανονικά τα τρένα και ο Προαστιακός

0
Ενημέρωση ώρα 20:50 Κανονικά αναμένεται να κυκλοφορήσουν όλα τα δρομολόγια της Hellenic Train, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας, μετά την δικαστική απόφαση με την οποία η 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η Π.Ε.Π.Ε. κρίθηκε παράνομη. Με ανακοίνωσή του, το σωματείο των μηχανοδηγών αναφέρει πως η απεργία αναστέλλεται μετά την απόφαση...

Μηχανοδηγοί κατά Hellenic Train για τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο και μία ακόμα πτώση δέντρου στις γραμμές

Share

    Με μία πύρινη ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης επιτίθεται στην Hellenic Train μετά τη δικαστική απόφαση με την οποία η σημερινή απεργία στο σιδηρόδρομο κηρύχθηκε παράνομη. Το σωματείο των μηχανοδηγών ουσιαστικά αναφέρει πως η εταιρεία είναι συνένοχη για την μη επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος τα οποία η ίδια αποδίδει αποκλειστικά στον ΟΣΕ, ενώ αποκρύπτει και τα πραγματικά προβλήματα του σιδηρόδρομου.  Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως “η Hellenic Train ΔΕΝ θα κάνει επενδύσεις για αγορά νέου τροχαίου υλικού και θα κλείνει γραμμές στην περιφέρεια για λόγους που δεν εξηγεί δημόσια γιατί «ευθύνεται ο ΟΣΕ». Η Διοίκηση της Hellenic Train, με την σημερινή της στάση, απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών και πλέον αυτή η στάση της μπαίνει στην κρίση του επιβατικού κοινού.”

    * * *

    Από τις 21 Οκτωβρίου αναμένεται η επιστροφή των επιβατικών τρένων στον Έβρο, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα από την περιοχή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιείται ένα (πολύ) πρωινό δρομολόγιο από την Αλεξανδρούπολη (αναχώρηση στις 5:00 το πρωί) προς την Ορεστιάδα με επιστροφή και ένα δεύτερο που θα αναχωρεί από την Αλεξανδρούπολη στις 3:20 μ.μ., ως και το Ορμένιο (άφιξη στις 6 μ.μ.) το οποίο και θα επιστρέφει στην Αλεξανδρούπολη.

    * * *

    Με απόφασή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στον προσδιορισμό και την εξειδίκευση του φυσικού αντικειμένου των έργων αποκατάστασης βλαβών των σιδηροδρομικών υποδομών σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις καταιγίδες Daniel και Elias. Τα 5 έργα που θα πραγματοποιηθούν “εν καιρώ” είναι τα εξής:

    • Αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του Σ.Σ. Δομοκού (Χ.Θ. 288+600) έως την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα (Χ.Θ. 328+840) μετά τις θεομηνίες ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’, με προϋπολογισμό 173.600.000 ευρώ (με ΦΠΑ).
    • Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, σε εντοπισμένα τμήματα της γραμμής, μετά τις θεομηνίες ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’, με προϋπολογισμό 57.660.000 ευρώ (με ΦΠΑ).
    • Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου μετά τις θεομηνίες ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’, με προϋπολογισμό 181.660.000€ (με ΦΠΑ).
    • Εργασίες αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Μηλεών από τον Σ.Σ. Άνω Λεχωνίων (Χ.Θ. 12+500) έως τον Σ.Σ. Μηλεών (Χ.Θ. 28+200) μετά τις θεομηνίες ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’, με προϋπολογισμό 1.860.000 ευρώ (με ΦΠΑ).
    • Αποκατάσταση των συστημάτων Σηματοδότησης, ETCS L1, Τηλεδιοίκησης και Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από το ΣΣ Παλαιοφάρσαλο (Χ.Θ 296+245) έως ΣΣ Κράννων (ΧΘ 336+330) που καταστράφηκε από την κακοκαιρία ‘’Daniel’’, με προϋπολογισμό 37.200.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

    * * *

    Ακόμα μία πτώση δέντρου επί των γραμμών, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιο ατύχημα είχαμε το περασμένο Σάββατο στη γραμμή μεταξύ Αγίου Στεφάνου – Αφιδνών. Πρόκειται για το γνωστό σημείο όπου εκκρεμεί το κόψιμο καμμένων δέντρων εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα αυτά να πέφτουν στις γραμμές σε κάθε κακοκαιρία.

    ΠΕΠΕ

    * * *

    Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Αεροδρομικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) ήταν η τήρηση των κανονισμών από τους εμπλεκόμενους φορείς στο σιδηρόδρομο. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ μέσω της απόφασής του ζητά την απαρέγκλιτη τήρηση των ορίων ταχύτητας των αμαξοστοιχιών καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση των φωτοσημάτων. Λέει σίγουρα πολλά πως για ακόμα μία φορά το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα αυτονόητα.

    * * *

    Νέα προθεσμία για τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να απολογηθεί έλαβε από τον εφέτη ανακριτή η πρόεδρος τη Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων που είναι μεταξύ των 41 κατηγορούμενων για το δυστύχημα στα Τέμπη.

    * * *

    Χρηματοδότηση ύψους 22,25 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) θα διαθέσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς τον ΟΣΕ (6,675 εκατ. ευρώ για το 2025, σε 8,9 εκατ. το 2026 και το υπόλοιπο ποσό το 2027) για την εκτέλεση του έργου «Φύλαξη Σιδηροδρομικών Σταθμών και Εγκαταστάσεων με ανθρώπινο δυναμικό στο Δίκτυο του ΟΣΕ».

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα