Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Ένα ακόμα συμβάν στον Προαστιακό της Αθήνας και ελπίδες για μείωση των καθυστερήσεων

Share

    Η «μέρα της μαρμότας» για τον ελληνικό σιδηρόδρομο ήταν η χτεσινή. Και πάλι μάθαμε για ένα συμβάν με μεγάλη καθυστέρηση μέσω «διαρροής» από συνδικαλιστές, αφού κανένας φορέας δεν φροντίζει ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Και πάλι, σιδηροδρομικοί (μηχανοδηγοί και ελεγκτές κυκλοφορίας του ΣΚΑ) προέβησαν σε λάθη που οφείλονται στην προφανή έλλειψη κουλτούρας αυστηρής τήρησης των κανονισμών ασφαλείας. Και πάλι, συνδικαλιστές αντέδρασαν σε ανακοίνωση του εργοδότη τους υποστηρίζοντας πως αυτός «δεν τα χώνει» -με απλά λόγια- στο ελληνικό δημόσιο για τις ευθύνες του. Και πάλι, κάποιοι κατέφυγαν σε λεκτικές υπερβολές για τη σοβαρότητα του συμβάντος, ενώ στο άλλο άκρο υποστηρίχθηκε για μία ακόμα φορά πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για τους επιβάτες. Τι κρατάει ο μέσος επιβάτης του σιδηρόδρομου (που μπορεί πλέον να μην μπαίνει σε τρένο); Ότι μάλλον τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

    * * *

    Ίσως για τον περισσότερο κόσμο να μην λέει κάτι το τέλος των μετεπιβιβάσεων στον σταθμό του Ρέντη για τα δρομολόγια Πειραιάς – Αεροδρόμιο και Πειραιάς – Κιάτο που ισχύει από χτες, αποτελεί όμως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου. Από το χειμώνα του 2022 οι επιβάτες ήταν αναγκασμένοι να αλλάζουν συρμό στο Ρέντη χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των δρομολογίων ή ακόμα και τη φύση του προβλήματος. Ακόμα και κυβερνητική «παρέμβαση» υπήρξε το καλοκαίρι του 2023, με κάποιους σιδηροδρομικούς να λένε πως συμφωνήθηκε τα απευθείας δρομολόγια να ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Τελικά, φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2024 και λέμε «πάλι καλά» αφού σε άλλες γραμμές δεν υπάρχουν καν τρένα. Να δούμε τώρα αν θα μειωθούν και οι καθημερινές καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού.

    * * *

    Έχουμε χάσει το μέτρημα με τις ανακοινώσεις της Hellenic Train με τις οποίες ζητείται «συγγνώμη» από το επιβατικό κοινό για κάθε πιθανό λόγο  μετά από «μεμονωμένα», πάντα, περιστατικά. Τελευταίο κρούσμα ο συνοδός αμαξοστοιχίας σε δρομολόγιο της γραμμής Αθήνα – Χαλκίδα ο οποίος φέρεται να έπαιρνε λεφτά από μετανάστες που μετακινούταν με το τρένο χωρίς να τους εκδίδει εισιτήριο. Ο υπάλληλος της εταιρείας τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ φαίνεται πως είχε υποπέσει και σε άλλα παραπτώματα προ πολλών ετών.

    Ενστικτωδώς, η μνήμη μας ταξίδεψε σε ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2006 όταν είχαμε επιβιβαστεί σε ένα συρμό της τότε κρατικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το Δήλεσι με κατεύθυνση την Αθήνα. Ο συνοδός της αμαξοστοιχίας ήρθε να μας κόψει εισιτήρια (και τότε και τώρα οι σταθμοί της γραμμής δεν διαθέτουν εκδοτήρια εισιτηρίων). Βιαστικός, έπαιρνε τα λεφτά, έδινε ρέστα και απαντούσε «θα τα κόψω μετά όλα μαζί». Μόνο ένας από τους 5-6 της παρέας ζήτησε αμέσως το απόκομμα του εισιτηρίου, με τον υπάλληλο να το κόβει λες και κάνει αγγαρεία.

    Προφανώς και δεν πέσαμε από τα σύννεφα ανακαλύπτοντας ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος δεν έχει αλλάξει εδώ και μία εικοσαετία.

    * * *

    Πριν από λίγες μέρες, η Hellenic Train παρουσίασε μία νέα πλατφόρμα αγοράς εισιτηρίων. Πρόκειται για μία εξέλιξη που είχε προαναγγελθεί χρόνια πριν, αλλά πραγματοποιήθηκε μόλις τώρα. Αυτή την εβδομάδα, ο ΟΣΕ ανακοίνωσε πως προχωρά σε διαγωνισμό προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του. Ανάμεσα στις δράσεις περιλαμβάνεται και ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Επομένως, φαίνεται πως ενώ η ιδιωτική Hellenic Train μόλις προχώρησε σε αλλαγή του συστήματος διαχείρισης εισιτηρίων, αυτό θα αλλάξει και πάλι σε λίγους μήνες (ή χρόνια) από τον κρατικό ΟΣΕ. Κάτι σαν την ιστορία με το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

    Μιλώντας για εισιτήρια, περίεργα πράγματα συμβαίνουν στον Προαστιακό Πάτρας. Χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση προς το επιβατικό κοινό (εμείς τουλάχιστον δεν εντοπίσαμε κάτι), η Hellenic Train αποφάσισε να αλλάξει τα εισιτήρια του Προαστιακού μετατρέποντάς τα σε ηλεκτρονικά τα οποία αγοράζονται μέσα από την εφαρμογή της εταιρείας. Παράλληλα, τα εκδοτήρια εκδίδουν και χάρτινα εισιτήρια (τις ώρες λειτουργίας τους) τα οποία όμως σφραγίζονται και έχουν τρίωρη ισχύ.

    * * *

    Ένας 73χρονος έχασε τη ζωή του το πρωί της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου στο σταθμό Πλατύ Ημαθίας όταν παρασύρθηκε από τρένο αφού «έπεσε στις γραμμές», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Hellenic Train. Όπως ανέφερε η εταιρεία, «τα στελέχη της Hellenic Train αντέδρασαν άμεσα και με ψυχραιμία. Παράλληλα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες για την ταχεία αποκατάσταση της τάξης στον σταθμό και την ομαλή συνέχιση των δρομολογίων.»

    Ένας ηλικιωμένος τραυματίστηκε προσπαθώντας να περάσει τις γραμμές στο κέντρο της Αθήνας, στο ύψος της Λένορμαν την περασμένη Πέμπτη.

    * * *

    Το ποσό των 26.000 ευρώ δαπανά ο ΟΣΕ για την εγκατάσταση Access Points και WiFi στους σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας.

    * * *

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, με αφορμή την επικείμενη αναδιοργάνωση του σιδηροδρόμου. Θίχτηκαν ζητήματα που αφορούν το Οργανόγραμμα, τους Κανονισμούς, τη μισθοδοσία, τα δικαιώματα του προσωπικού, τροχαίο υλικό, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν κανένα από τα εργασιακά τους δικαιώματα. Όσον αφορά τη συγχώνευση ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ-ΓΑΙΑΟΣΕ, έχει ήδη δοθεί παράταση στη θητεία των σημερινών Δ.Σ., τα σωματεία και οι διοικήσεις έχουν παραλάβει την πρόταση του υπουργείου για τον νέο φορέα, ενώ ο «νέος ΟΣΕ» θα λειτουργήσει αρχικά υπό ένα μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια μέσω ΑΣΕΠ θα αναζητηθούν τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. 

    * * *

    Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η πρόεδρος της ΡΑΣ μετά την απολογία της στον εφέτη ανακριτή που εξετάζει το δυστύχημα των Τεμπών. Στην απολογία της ισχυρίστηκε ότι ως πρόεδρος της ΡΑΣ δεν έχει αρμοδιότητα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου

    * * *

    Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση και την υπεράσπιση της «περιστροφικής πλάκας» στο μηχανοστάσιο του Ρέντη των τότε ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους) πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο κεντρικό εργοστάσιο της Hellenic Train στον Πειραιά

    * * *

    ΗΠΑ: Ένας νεκρός και 20 τραυματίες από σύγκρουση προαστιακού τρένου σε κορμό δέντρου στο Νιου Τζέρσεϊ // Αίγυπτος: Δεκάδες τραυματίες μετά από σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών // Ηνωμένο Βασίλειο: Οι υπεύθυνοι του σταθμού Euston στο Λονδίνο φαίνεται πως μετανιώνουν για την αντικατάσταση των πινακίδων δρομολογίων του σταθμού με οθόνες που προβάλλουν διαφημίσεις // Ευρώπη: Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το τρένο για τα ταξίδια τους

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα