Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Νέος χάρτης για τις συγκοινωνίες της Αττικής: Πρόκληση η στροφή των Αθηναίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Share

    Είκοσι ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την κατάρτιση του τελευταίου στρατηγικού σχεδιασμού για τις μεταφορές στην Αττική, αλλά και τις τελευταίες μεγάλες επενδύσεις για τη βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αφορμή, τότε, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Σήμερα, και ενώ έχει προηγηθεί η οικονομική κρίση που όχι μόνο καθυστέρησε τις νέες επενδύσεις, αλλά οδήγησε και σε αποεπένδυση στις συγκοινωνίες, έχει έρθει η ώρα για την κατάρτιση ενός νέου Στρατηγικού Σχεδίου για τις Μεταφορές της Αττικής, ενός νέου χάρτη δηλαδή για τις συγκοινωνίες όλης της Αττικής που θα οδηγήσει σε αλλαγές στη λειτουργία των μέσων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα με ορίζοντα 20ετίας.

    Χτες, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με χαρακτήρα συνάντησης εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου, των συγκοινωνιακών φορέων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης με αφορμή την έναρξη του μεγάλου αυτού έργου το οποίο βρίσκεται ήδη στον πρώτη φάση του που περιλαμβάνει έρευνες και μελέτες -με τη σημαντική συμβολή των πολιτών αλλά και των δήμων- για την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης για τις μετακινήσεις στους δρόμους της Αττικής. Οι έρευνες αυτές πραγματοποιούνται σε όλους τους Δήμους της Αττικής, σε νοικοκυριά, μετακινούμενους σε σταθμούς μετρό, τραμ, λεωφορείων και τρόλεϊ, σε λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ συμμετέχουν οδηγοί ταξί και εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 8.000 συνεντεύξεις σε νοικοκυριά από τις 16.000 που προβλέπονται.

    ΟΑΣΑ

    Στα αποτελέσματα κάποιων από αυτές τις μελέτες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί αναφέρθηκε ο κ. Πάνος Παπαδάκος, συντονιστής της ομάδας έργου του αναδόχου. Κύριο συμπέρασμα είναι η κυριαρχία των Ι.Χ. στους δρόμους της Αθήνας, αποτελώντας ξεκάθαρα το κύριο μέσο μετακίνησης για την πλειοψηφία των πολιτών και μάλιστα με πολύ χαμηλή πληρότητα που φτάνει τους 1,25 επιβάτες ανά όχημα. Ιδιαίτερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 50 οδούς και από τις δύο κατευθύνσεις κατά τις ώρες πρωινής, μεσημεριανής και απογευματινής αιχμής καταγράφηκε η διέλευση 113.516 αυτοκινήτων, 29.927 μηχανών, 11.066 ταξί, 1.784 αστικών λεωφορείων, 1.027 σχολικών λεωφορείων και 649 τουριστικών λεωφορείων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις λεωφορειολωρίδες, οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο από τα Ι.Χ. παρά από τα λεωφορεία. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 20 οδούς και από τις δύο κατευθύνσεις κατά τις ώρες πρωινής, μεσημεριανής και απογευματινής αιχμής καταγράφηκαν 6.582 μηχανές, 4.447 αυτοκίνητα, 2.296 ταξί, 1.105 λεωφορεία (περιλαμβάνει και τουριστικά λεωφορεία), 376 βαν, 228 ποδήλατα, 109 πατίνια και 81 φορτηγά.

    Ο κ. Θανάσης Τσιάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση των μετακινήσεων στους οδικούς άξονες, προβλέποντας πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, σε μία δεκαετία η κίνηση να έχει διπλασιαστεί. Κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να δοθεί βάρος στις επενδύσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντί για επενδύσεις σε νέους οδικούς άξονες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «για κάθε 1 ευρώ που επενδύουμε για οδικά έργα θα πρέπει να επενδύουμε πολλαπλάσιο ποσό για την προώθηση των Μ.Μ.Μ.» Πέρα από την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, σημείωσε πως απαιτείται και αύξηση του αριθμού τους, ενώ ανάλογες επενδύσεις πρέπει να γίνουν και στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ) προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά τους. Επιπλέον, υπάρχουν και παρεμβάσεις που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια όπως το «πράσινο κύμα» του Τραμ  ή η επέκταση των λεωφορειολωρίδων. Έθιξε επίσης το ζήτημα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων στις μεταφορές που οδηγεί σε αποσπασματικές προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης, ενώ δεν βοηθά και η γραφειοκρατία που καθυστερεί τα έργα. Προς το σκοπό αυτό, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων υποστηρίζει και τη δημιουργία ενός ενιαίου μητροπολιτικού φορέα για τις μεταφορές της Αττικής.

    Ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ ανέφερε πως η εκπόνηση του νέου στρατηγικού σχεδίου με σύνθημα «Πάμε όπου πας» είναι απαραίτητη δεδομένου του πόσο έχουν αλλάξει οι ανάγκες μετακίνησης στην Αττική την τελευταία 20ετία αλλά και το συγκοινωνιακό τοπίο μέσω των επεκτάσεων του Μετρό και του Τραμ. Σημείωσε πως σήμερα λειτουργούν 50 χλμ. λεωφορειολωρίδων τα οποία εποπτεύονται από 15 κάμερες, ενώ σχεδιάζεται η αύξηση τους με την προσθήκη 38 νέων καμερών στα πλαίσια του έργου εγκατάστασης 1.000 καμερών στους δρόμους από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Σπηλιόπουλος σημείωσε πως αναμένεται να συνεχιστεί η τάση αύξησης των επιβατών στα ΜΜΜ που σήμερα φτάνουν του 1,5 εκατ. καθημερινά, ενώ σε σχέση με το παρελθόν έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Όσον αφορά τα οικονομικά των συγκοινωνιών, ανέφερε πως ο επόμενος προϋπολογισμός του ΟΑΣΑ θα είναι ισοσκελισμένος. Μιλώντας για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στη νέα έκδοση της εφαρμογής του ΟΑΣΑ που επιτρέπει την αποστολή push notifications, ενώ προανήγγειλε πως το σύστημα Tap & Pay για τη μετακίνηση με τη χρήση τραπεζικών καρτών ή έξυπνων συσκευών θα λειτουργεί σε όλα τα μέσα ως τα προσεχή Χριστούγεννα. Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ αναφέρθηκε και στο έργο που μπορούν να επιτελέσουν οι δήμοι, σημειώνοντας πως θα υπάρξει συνεργασία μαζί τους ώστε να καταστούν προσβάσιμες οι στάσεις των λεωφορείων και τα πεζοδρόμια γύρω από αυτές.

    Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο πρόγραμμα ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών που ήδη εκπονείται. Ενδεικτικά:

    • Ανανεώνεται ο στόλος των αστικών λεωφορείων.
    • Από χθες, κυκλοφορούν 250 νέα, σύγχρονα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορεία στην Αττική, με σκοπό να γίνουν 950 το καλοκαίρι του 2025.
    • Και αναζητούμε χρηματοδότηση για επιπρόσθετα 700 λεωφορεία και τρόλεϊ.
    • Υλοποιούνται πιλοτικά νέες υπηρεσίες, όπως οι ανέπαφες πληρωμές στα εισιτήρια.
    • Επεκτείνεται το δίκτυο του Μετρό.
    • Αναβαθμίζονται συρμοί.
    • Δρομολογείται η ενίσχυση της μικρο-κινητικότητας.

    Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου ανέφερε πως το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών βασίζεται σε τέσσερις άξονες: τη βιώσιμη κινητικότητα, την προσβασιμότητα, τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ σημείωσε πως «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πιο αποτελεσματικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα μεταφορών, που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών».

    Ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών της Αττικής όπως την Αττική Οδό, υποστηρίζοντας την απόφαση για την εκ νέου παραχώρησή της: «Η απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχίσει την παραχώρησή της ήταν ιδιαίτερα σοφή. Το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας, όχι μόνο εξασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά αποτρέπει και το φαινόμενο της επαγόμενης συμφόρησης (“induced traffic”), ελέγχοντας τη ζήτηση εισόδου. Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής σημασίας που είχε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.» Για το Μετρό ανέφερε πως «αν και σχεδιάστηκε στο παρελθόν, συνεχίζει να εξελίσσεται και να αποδεικνύει τη διαχρονικότητά του, καθώς καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου.» Τέλος, σε παρέμβασή του μετά την ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων επισήμανε το ότι ο σχεδιασμός για τα επόμενα έργα υποδομών θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός δεδομένου ότι έχει καταστεί δύσκολη η εξεύρεση κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα οδικά έργα.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα