Η μεγάλη ηλικία των συρμών που φτάνει τα 40 έτη και οδηγεί σε μειωμένη διαθεσιμότητα (άρα και σε μειωμένα δρομολόγια) λόγω των βλαβών, καθώς και το ζήτημα της ασφάλειας λόγω της φύσης του δικτύου αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα της γραμμής 1 του Μετρό, του γνωστού Ηλεκτρικού, τα οποία προσπαθεί να λύσει η ΣΤΑ.ΣΥ.
Σε απάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Αθανάσιου Κοτταρά σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος με αφορμή περιστατικό πυρκαγιάς στη γραμμή του ΗΣΑΠ, γίνεται αναφορά στα προβλήματα αυτά καθώς και τις λύσεις που προωθούνται με αιχμή του δόρατος το έργο της ανακατασκευής των παλαιότερων συρμών, τις αναμενόμενες προσλήψεις αλλά και την ενίσχυση της φύλαξης της γραμμής με τη χρήση drone.
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τροχαίο υλικό εξηγεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γραμμή που είναι η μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν συχνότητα των δρομολογίων. Σύμφωνα με τον κ. Κοτταρά, στη γραμμή 1 βρίσκονται σε κυκλοφορία συρμοί 8ης και 10ης παραλαβής (γενιάς) από το 1985, καθώς και συρμοί 11ης παραλαβής από το 2002. Οι συρμοί 8ης παραλαβής παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό βλαβών λόγω παλαιότητας, ενώ παράλληλα αρκετοί συρμοί είναι ακινητοποιημένοι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Σε εξέλιξη αυτό τον καιρό βρίσκεται από το 2022 (σ.σ. αν και με προηγούμενα προβλήματα και καθυστερήσεις) η σύμβαση για την αναβάθμιση 14 συρμών 8ης παραλαβής από την ισπανική εταιρεία CAF κόστους 65 εκατ. ευρώ. Η παράδοση των αναβαθμισμένων συρμών, στους οποίους θα αντικατασταθούν όλα τα κρίσιμα συστήματα όπως θύρες, κινητήρες, συστήματα ελέγχου και θα εγκατασταθούν νέα συστήματα ενημέρωσης και άνεσης των επιβατών, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2025.
Το γεγονός πως η γραμμή του ΗΣΑΠ είναι επίγεια δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα ασφαλείας όπως επιθέσεις και βανδαλισμοί, τα οποία αντιμετωπίζουν σε μικρότερο βαθμό οι γραμμές 2 και 3. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ, τον τελευταίο χρόνο έχουν εντατικοποιηθεί τα μέτρα ασφαλείας στο δίκτυο, με αιχμή του δόρατος τη χρήση drones η οποία ξεκίνησε πιλοτικά το 2023. Τη χρονιά εκείνη καταγράφηκαν 100 περιστατικά αποτροπής αυτοκτονιών, γκράφιτι και κλοπών καλωδίων με τη χρήση drones. Σήμερα, μέσω drones φυλάσσεται ολόκληρο το επίγειο τμήμα της γραμμής 1 καθώς και τα αμαξοστάσια.
Ένα ακόμα έργο που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, αφορά την αντικατάσταση 5.600 μέτρων συρματοπλέγματος της περίφραξης της γραμμής με νέα ασφαλέστερα κιγκλιδώματα από ηλεκτροπρεσσαριστή σχάρα, με προϋπολογισμό 761.000 ευρώ. Επιπλέον, δρομολογούνται εργασίες και για την αντιολισθητική προστασία των επιφανειών των σταθμών.
Τέλος, τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης και βελτίωσης της εικόνας των σταθμών της γραμμής. Έχουν αντικατασταθεί τα παλαιά φωτιστικά και οι λαμπτήρες φθορίου με φωτιστικά και λαμπτήρες Led σε 13 σταθμούς, και η διαδικασία συνεχίζεται και στους υπόλοιπους 11 σταθμούς της γραμμής. Επίσης, στους σταθμούς Ομόνοια και Βικτώρια πραγματοποιήθηκαν εργασίες επιχρισμάτων και χρωματισμού της τοιχοποιίας καθώς και αφαίρεση γκράφιτι από επιφάνειες.
Πρόβλημα αποτελεί και η στελέχωση, αφού το προσωπικό μειώνεται συνεχώς λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Η ΣΤΑΣΥ έχει δρομολογήσει της πρόσληψη 54 οδηγών και 60 τεχνιτών οι οποίοι θα κατανεμηθούν και στις 3 γραμμές του Μετρό.
«Ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα» κατά το περιστατικό πυρκαγιάς
Το προσωπικό έδρασε σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας, ενώ δεν προκλήθηκε κάποια ζημιά στο συρμό, αναφέρει στην απάντησή του προς τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε κοντά στο σταθμό της Νερατζιώτισσας στις 25 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει, «σε ακινητοποιημένο συρμό μεταξύ των σταθμών Νερατζιώτισσα και Ειρήνη που ανέμενε την πράσινη ένδειξη σε φωτόσημο για να ξεκινήσει, επιβάτες τράβηξαν τον μοχλό ασφαλείας πόρτας, όταν αντιλήφθηκαν καπνό πλησίον του δικτύου. Ο οδηγός, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Ασφαλείας, διέκοψε την ηλεκτροδότηση της Γραμμής σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και άμεσα έκανε χρήση του πυροσβεστήρα του συρμού, για την κατάσβεση της μικρής εστίας φωτιάς. Στη συνέχεια, βοήθησε στην εκκένωση των επιβατών του συρμού προς τον πλησιέστερο σταθμό. Ο συρμός μετακινήθηκε από το σημείο, χωρίς να εμφανίζει ορατές ζημιές και ελέγχθηκε περαιτέρω στην επισκευαστική βάση της ΣΤΑΣΥ και εντάχθηκε κανονικά στον προγραμματισμό των δρομολογίων την επόμενη μέρα.»
Όπως επισήμανε επιπρόσθετα ο κ. Κοτταράς, τη λειτουργία της Γραμμής 1 διέπει Σχέδιο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων και η προφύλαξηη της υλικοτεχνικής υποδομής. Επιπλέον, η ΣΤΑΣΥ διαθέτει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας όπου υπάρχει ανεπτυγμένη διαδικασία η οποία και αφορά σε περιπτώσεις κατά τις οποίες μία θύρα του συρμού δεν λειτουργεί ορθά και τις ενέργειες που οφείλει να κάνει το προσωπικό στην αντίστοιχη περίπτωση.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com