Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Τραμ

0
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα επέλθουν τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 στα δρομολόγια του Τραμ  λόγω της τελετής κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, τα δρομολόγια του Τραμ στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Αγ. Τριάδα Πειραιά» από την έναρξη της λειτουργίας ως τη 13:00 το...

Ν. Ταχιάος: Με άδεια της εταιρείας πιστοποίησης η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης – Δωρεάν μετακινήσεις ως την Τρίτη

Share

    Δύο ημέρες πριν την ημέρα παράδοσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος, καλεσμένος στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της Δημοτικής Τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης (TV100), μίλησε για την λειτουργία του, την ασφάλεια, τις προτεραιότητες ως προς τις επεκτάσεις και τα συναισθήματα της πόλης για την παράδοσή του.

    Ερωτώμενος για τις τελευταίες προετοιμασίες, ο Υφυπουργός Υποδομών δεν έκρυψε την επιθυμία του να είναι όλα στην εντέλεια για την παράδοση του έργου: «Το Μετρό είναι εδώ, απολύτως λειτουργικό και απολύτως ασφαλές, αλλά θέλουμε η εντύπωση που θα μείνει στον κόσμο, με την πρώτη ματιά, να είναι η καλύτερη δυνατή και θα είναι η καλύτερη δυνατή».

    Σχετικά με τις διαδικασίες που απομένουν, ο κ. Ταχιάος διαβεβαίωσε ότι έχουν δοκιμαστεί όλα τα πιθανά σενάρια για κάθε απρόοπτο που μπορεί να συμβεί, εξ’ ου και η TUV Rheinland, η διεθνούς φήμης εταιρεία πιστοποιήσεων, έδωσε τη συναίνεσή της για να μπορέσει να λειτουργήσει το μετρό.

    Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε το κλείσιμο των πυλών την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου και κάλεσε όσους δικαιούνται έκπτωση ή ατέλεια στις δημόσιες συγκοινωνίες, να προετοιμαστούν εκδίδοντας προσωποποιημένες κάρτες, ήδη από τις πρώτες ημέρες.

    Αναφορικά με την ασφάλεια του μέσου, ο Υφυπουργός, διευκρίνισε ότι το Μετρό είναι πολύ διαφορετικό από τον σιδηρόδρομο, καθώς όπως είπε πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα. Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που επισφραγίζουν την ασφάλεια του Μετρό, είπε πως πρόκειται «για ένα Μετρό το οποίο έχει δύο σήραγγες. Αυτό δεν επιτρέπει να υπάρξουν μετωπικές συγκρούσεις. Επίσης, οι συρμοί επικοινωνούν διαρκώς με το κέντρο ελέγχου. Δίνουν τη θέση τους με ακρίβεια εκατοστού, που αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος συρμός ξέρει που βρίσκεται ένα τρένο μπροστά του, που πρέπει να πεδήσει, με τι ταχύτητα πρέπει να πάει». Τόνισε δε, ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι, είναι μία στα 11.500 – 115.000 χρόνια, χρόνος που υπερβαίνει κατά πολύ τον χρόνο ζωής του Μετρό, παρόλα αυτά όμως, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και πάρα πολλά συστήματα για να αποκλειστεί το οποιοδήποτε λάθος μπορεί να υπάρξει.

    Ο κ. Ταχιάος, με αφορμή ερώτηση για την αποκάλυψη του Σταθμού «Βενιζέλου», δεν παρέλειψε να εξάρει την ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό των αρχαιολόγων που εργάστηκαν για να δώσουν ένα άριστο αποτέλεσμα, προκειμένου να φιλοξενείται ο αρχαιολογικός χώρος μέσα σε ένα «υπέροχο αρχιτεκτονικά κέλυφος ενός σταθμού».

    Σχετικά με τις επεκτάσεις, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι μετά από εκείνη προς Καλαμαριά, ο Εύοσμος αποτελεί την επόμενη προτεραιότητα, αναφέροντας ότι «είναι μία περιοχή η οποία αναπτύχθηκε πολύ μετά τη γέννηση της ιδέας του μετρό και του έργου» και  συμπλήρωσε ότι «το Μετρό αναπτύσσεται αρθρωτά με τους πόρους που υπάρχουν».

    Κλείνοντας, ο κ. Ταχιάος υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αφήσει πίσω της την μεμψιμοιρία και την οπτική του παρελθόντος και τόνισε ότι  για να αλλάξει το Μετρό την ζωή της πόλης, θα πρέπει να αλλάξει και η ίδια. «Εάν όντως η πόλη θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και τις συνθήκες κίνησης, πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Πρέπει να γίνει απωθητική για το αυτοκίνητο στο κέντρο και να οδηγεί προς τους σταθμούς μετεπιβίβασης. Όλα αυτά είναι αποφάσεις που θα παρθούν στην πόλη. Το πως θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας είναι θέμα της Θεσσαλονίκης. Η ίδια η πόλη πρέπει να υποδεχθεί το Μετρό και να κάνει πολύ σημαντικές αλλαγές στη ζωή της για να μπορέσει να πάρει ανάσες».

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα