Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Ήταν έτοιμο να παραδοθεί στο κοινό το Μετρό Θεσσαλονίκης;

Share

    Σε «αρρυθμία» στην τροφοδοσία του ρεύματος που οδήγησε σε προβλεπόμενη διακοπή ηλεκτροδότησης σε δύο υποσταθμούς ισχύος έλξης αποδίδει η THEMA, εταιρεία λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, τη διακοπή ρεύματος που διήρκησε 90 λεπτά αναγκάζοντας το επιβατικό κοινό να εκκενώσει το συρμό που είχε ακινητοποιηθεί στο μέσο της σήραγγας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

    Σε νεότερη μακροσκελή ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται πως η ηλεκτροδότηση διακόπηκε αυτόματα (όπως προβλεπόταν) λόγω στιγμιαίας ανίχνευσης υψηλής έντασης ρεύματος, ωστόσο στη συνέχεια δεν έγινε δυνατή η επαναφορά του καθώς οι τροφοδότες διακόπτες δύο υποσταθμών «κλείδωσαν» ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες κλεισίματός τους.

    Παράλληλα, τονίζεται ότι ακολουθήθηκε απόλυτα το πρωτόκολλο για την εκκένωση των επιβατών, οι οποίοι με την καθοδήγηση συνοδών της εταιρείας διέσχισαν 70 μέτρα από τον πεζοδιάδρομο της σήραγγας με απόλυτη ασφάλεια. Όπως αναφέρεται, οι εφεδρείες ασφαλείας του συστήματος λειτούργησαν με απόλυτη επιτυχία και έτσι επιτεύχθηκε ο στόχος διατήρησης του υψηλού επιπέδου ασφαλείας του Μετρό για την επιβατική λειτουργία.

    Είναι προφανές, ότι ένα οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς θα αντιμετωπίσει βλάβες και έκτακτα συμβάντα, ίσως και με μεγαλύτερη συχνότητα κατά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του. Από την άλλη μεριά, είναι λογικό ότι θα υπάρξουν ερωτήματα για την εμφάνιση μίας τόσο σημαντικής βλάβης τόσο σύντομα, ενώ από τη μεριά της εταιρείας λειτουργίας και της κυβέρνησης είχε τονιστεί εμφατικά ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες δοκιμές του συστήματος και οι πιθανότητες μίας αστοχίας είναι «μία στα 100.000 χρόνια». Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάστηκε αναμονή 100 χιλιετιών, αλλά μόλις δύο εβδομάδων από τα εγκαίνια του Μετρό.

    Φαίνεται δηλαδή ότι τα «μεγάλα λόγια» που ακούστηκαν καθώς πλησιάζαμε στην έναρξη λειτουργίας του Μετρό, μεγεθύνουν τώρα τη σοβαρότητα του προβλήματος που παρουσιάστηκε. Εξάλλου και μέσα στην περασμένη εβδομάδα έγιναν γνωστά περιστατικά ακινητοποίησης συρμών τα οποία όμως επιλύθηκαν άμεσα.

    Και έξω όμως από τις σήραγγες, περισσότερα -και μάλλον πιο προβλέψιμα- ήταν τα προβλήματα με το ηλεκτρικό εισιτήριο. Γνωρίζαμε ήδη πως μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν άγνωστο αν το Μετρό θα λειτουργήσει με εισιτήρια ή η μετακίνηση θα είναι δωρεάν επ’ αόριστον. Τελικά, επιλέχθηκε η λύση ενός φθηνού εισιτηρίου τόσο στο Μετρό όσο και στα λεωφορεία, αφού στα δύο μέσα χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά συστήματα εισιτηρίων τα οποία δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους.

    Μετά τη λήξη του τριήμερου δωρεάν μετακίνησης όμως, έγινε φανερό ότι το εισιτήριο του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμο για κυκλοφορία, ενώ παρατηρήθηκαν και παρόμοια προβλήματα με αυτά που είδαμε κατά την μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Αθήνα.

    Έτσι, τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων των σταθμών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας, ενώ όσα δουλεύουν δεν έχουν διασυνδεθεί ακόμα με το τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πληρωμή μέσω κάρτας. Παράλληλα, δεν επιστρέφονται ρέστα, ενώ γίνονται δεκτοί μόνο συγκεκριμένοι τύποι χαρτονομισμάτων.

    Το πρόβλημα επεκτείνεται και στα εκδοτήρια εισιτηρίων, τα οποία, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, η THEMA δεν πρόλαβε να στελεχώσει επαρκώς με αποτέλεσμα να μεταφερθεί προσωρινά προσωπικό από τον ΟΑΣΘ. Ακόμα και έτσι, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εκδότες εισιτηρίων δεν ήταν σε θέση να προχωρήσουν σε έκδοση προσωποποιημένων καρτών λόγω μη γνώσης της λειτουργίας του συστήματος αλλά και τεχνικών προβλημάτων. Η έναρξη της έκδοσης προσωποποιημένων καρτών πριν από τα εγκαίνια του Μετρό δεν ήταν εφικτή, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η έκδοσή τους μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, σε αντίθεση με την Αθήνα, το σύστημα δεν είναι διασυνδεδεμένο με την ΗΔΙΚΑ και έτσι δεν είναι δυνατή η αυτόματη ταυτοποίηση των καρτών που ανήκουν σε άνεργους ή φοιτητές.

    Έτσι, εξηγείται και ο λόγος για τον οποίο η μετακίνηση με το Μετρό αποφασίστηκε να είναι δωρεάν τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου, όταν και η επιβατική κίνηση είναι μεγαλύτερη το οποίο με τη σειρά του προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των επιβατών.

    Αν υπάρχει κάτι θετικό από όλα αυτά, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε να διακινδυνεύτηκε η σωματική ακεραιότητα των επιβατών του Μετρό Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά, θα ήταν λάθος να παραβλεφθεί η όποια ανησυχία δημιουργήθηκε στους επιβάτες που κλήθηκαν να εκκενώσουν ένα συρμό δύο μόλις εβδομάδες μετά τα εγκαίνια του Μετρό ή ακόμα και ο συμβολισμός που δημιουργεί αυτή η εικόνα για το μέσο την παρούσα στιγμή, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζονται μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, όσοι αναδεικνύουν τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως αντικυβερνητικοί ή συκοφάντες όπως επιχειρήθηκε να γίνει αυτές τις μέρες.

    Η πρώτη κυβερνητική ‘συγγνώμη’ για τα προβλήματα του Μετρό ήρθε μόλις λίγα 24ωρα μετά τα εγκαίνια, αλλά δεν ωφέλησε κάπου. Το ζητούμενο πλέον είναι να υπάρχει διαφάνεια για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται και συνεχή ενημέρωση για την πραγματική εικόνα και τα μέτρα που λαμβάνονται. Δεν χρειάζονται υποσχέσεις και μεγάλα λόγια για το πόσο ασφαλές είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να νιώσουν από πρώτο χέρι οι ίδιοι οι επιβάτες του.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα