Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025

Γιατί το εισιτήριο άργησε να γίνει πραγματικά ηλεκτρονικό, έρχεται και ψηφιοποίηση των Athena Card

Share

    Η σύμβαση ΣΔΙΤ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας υπεγράφη το 2014, με τα πρώτα νέα εισιτήρια να εκδίδονται το 2017. Χρειάστηκε όμως να περάσουν άλλα 8 χρόνια προκειμένου το εισιτήριο αυτό να γίνει ηλεκτρονικό στην πράξη, χωρίς να απαιτείται δηλαδή η έκδοση κάποιας χάρτινης ή πλαστικής κάρτας για τη μετακίνηση.

    Ο κύριος λόγος για την καθυστέρηση αυτή ήταν πως κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνονταν στις αρχικές προδιαγραφές του διαγωνισμού, οι όροι του οποίου συντάχθηκαν πριν από μία δεκαπενταετία, όταν η τεχνολογία ήταν διαφορετική. Επιπλέον, οι συμβάσεις ΣΔΙΤ δεν επιτρέπουν εύκολες και γρήγορες αλλαγές, αφού κάθε φορά απαιτείται ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η έλλειψη ευελιξίας σε συνδυασμό με το κόστος των 14 εκατ. ευρώ που απαιτήθηκε (κατά 50% μέσω ΕΣΠΑ) για τη μετατροπή 6.500 επικυρωτικών σε smart POS έφερε την καθυστέρηση αυτή.

    Από την πλευρά των επιβατών, η μετακίνηση με τραπεζικές κάρτες αντί για χάρτινα και πλαστικά εισιτήρια θα οδηγήσει σε βελτίωση της εμπειρίας τους (ιδιαίτερα όσων δεν μετακινούνται καθημερινά ώστε να προμηθεύονται μηνιαίες ή ετήσιες κάρτες), αφού θα μπει τέλος στην αναζήτηση σημείων πώλησης εισιτηρίων καθώς και στην αναμονή σε ουρές για εισιτήρια.

    Και ο ΟΑΣΑ όμως από τη δική του πλευρά μπορεί να προσδοκά σε οφέλη. Καθημερινά, εκδίδονται 150.000 χάρτινα εισιτήρια τα οποία έχουν σημαντικό κόστος για τον οργανισμό. Επιπλέον, το 70% των πωλήσεων εισιτηρίων αφορά μονά εισιτήρια (ούτε καν πακέτο δύο εισιτήριων “και για το γυρισμό”). Έχει προφανώς μείνει αποτυπωμένη η συνήθεια αγοράς νέου εισιτηρίου πριν από κάθε διαδρομή, κάτι που σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΑΣΑ σημαίνει πως ο κάθε επιβάτης ξοδεύει μισή μέρα ανά έτος για αναμονή σε ουρές για έκδοση εισιτηρίων. Τέλος, ο ΟΑΣΑ περιμένει και αύξηση των επιβατών (σε συνδυασμό με κάποια μείωση της εισιτηριοδιαφυγής) αφού πλέον οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται ούτε να αναζητούν εισιτήρια ούτε και να σκέφτονται τι εισιτήριο θα χρησιμοποιήσουν.

    Έρχεται και ψηφιοποίηση των Ath.ena Card: Στην παρούσα φάση, το σύστημα tap2ride δεν απευθύνεται σε κατόχους μειωμένου εισιτηρίου (και βεβαίως δωρεάν μετακίνησης) για τους οποίους η χρήση προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card αποτελεί μονόδρομο. Επιπλέον, όσοι μετακινούνται καθημερινά και για το λόγο αυτό προμηθεύονται κάρτες των 30 ημερών (και πάνω) επίσης θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις προσωποποιημένες κάρτες. Στο αμέσως επόμενο διάστημα όμως ο ΟΑΣΑ θα ξεκινήσει σταδιακά τις διαδικασίες ψηφιοποίησης και των καρτών αυτών οι οποίες θα περάσουν στο ‘ηλεκτρονικό πορτοφόλι’ των κινητών. Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να ακούσουμε περισσότερα για το σχεδιασμό του οργανισμού.

    Πράσινο φως για τα «τελευταία» νέα λεωφορεία: Η υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης για την προμήθεια 200 λεωφορείων φυσικού αερίου από την ιταλο-κινεζική Menarini (πρώην Industria Italiana Autobus) ανοίγει το δρόμο για τη σταδιακή παράδοση των οχημάτων αυτών ως το επόμενο καλοκαίρι. Όταν η παράδοσή τους ολοκληρωθεί, θα πέσουν οι τίτλοι του τέλους για τις ενέργειες ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων της Αθήνας που ξεκίνησε η σημερινή κυβέρνηση με το στόλο να είναι μερικώς ανανεωμένος, αλλά χωρίς επιπλέον λεωφορεία -καο οδηγούς- σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με το ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα, τα 200 αυτά λεωφορεία θα παραδοθούν σταδιακά ως εξής: 40 οχήματα τον Απρίλιο, 40 τον Μάιο, 50 τον Ιούλιο και 69 τον Ιούλιο. Το 1 λεωφορείο που δεν αναφέρεται, είναι προφανώς το πρότυπο.

    Δυσλειτουργία στη Δημοτική Συγκοινωνία Μεγάρων: Συχνές βλάβες επηρεάζουν τα δρομολόγια τη Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Μεγάρων. Όπως αναφέρει τοπικό μέσο, το πρωί της Πέμπτης 9 Ιανουαρίου, οι δάσκαλοι πήγαιναν με τα πόδια από τον σταθμό του Προαστιακού, περπατώντας χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σχολεία της πόλης καθώς το mini bus που εκτελεί τα δρομολόγια ήταν χαλασμένο. Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γραμμές δημοτικής συγκοινωνίες αφού ο αριθμός των λεωφορείων (και των οδηγών) που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι είναι μικρός και δεν υπάρχουν εφεδρείες. Εμείς εδώ και χρόνια αναφέρουμε πως οι υπηρεσίες αυτές θα έπρεπε να λειτουργούν «υπό την ομπρέλα» ή έστω με την υποστήριξη του ΟΑΣΑ για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα.

    Νέος διαγωνισμός για τα καταστήματα του ΗΣΑΠ: Στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού προχωρά η ΣΤΑ.ΣΥ. για την εκμίσθωση 16 καταστημάτων και γραφείων τα οποία βρίσκονται κυρίως σε σταθμούς της γραμμής 1 του Μετρό και για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον στις προηγούμενες διαδικασίες. Το εμβαδόν των καταστημάτων ποικίλει από 5,5 έως και 80 τ.μ. ενώ οι τιμές εκκίνησης του μηνιαίου μισθώματος ξεκινούν από 130 ευρώ (στον σταθμό Ειρήνη) και φτάνουν τα 2.000 ευρώ για κατάστημα στην οδό Αθηνάς.

    «Η κατάσταση με τις οδικές συγκοινωνίες στην Αθήνα είναι χειρότερη από ποτέ»: Αυτό αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάσος Νικολαΐδης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ που επικαλείται, σε μία εργάσιμη ημέρα προγραμματίζεται να εκτελούνται 2.300 βάρδιες σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Ωστόσο, μόλις 1.600 βάρδιες επανδρώνονται κανονικά, ενώ 230 βάρδιες καλύπτονται με ρεπό δεδουλευμένων. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά εκτελούνται 1.830 βάρδιες, μένοντας 470 βάρδιες ανεκτέλεστες. Ως συνέπεια, οι επιβάτες ταλαιπωρούνται εξαιτίας των πολύωρων αναμονών αλλά και των προβλημάτων στην εφαρμογή της τηλεματικής. Ο βουλευτής ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες και τον προγραμματισμό προκειμένου να εκτελείται το σύνολο των δρομολογίων, τη διενέργεια προσλήψεων οδηγών και τον λοιπό σχεδιασμό για τη βελτίωση λειτουργίας των μέσων.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Έγκριση καταβολής ποσού 476.199,15 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Νοέμβριο 2024 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤ

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα