Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου: 24ωρη απεργία στο σιδηρόδρομο

0
Στην αναστολή του συνόλου των δρομολογίων, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού της Αθήνας, προχώρα η Hellenic Train την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, λόγω 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Σημειώνεται πως σωματεία εργαζομένων στο σίδηροδρομο έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου λόγω της 2ης επετείου του δυστυχήματος των Τεμπών. Την ίδια μέρα,...

Μετά από χρόνια, καθαρίζονται οι γραμμές σε σταθμούς του Προαστιακού

Share

    «Μία κίνηση για την αυτονόητη αξιοπρέπεια των πολιτών και την καλυτέρευση της καθημερινότητας των χρηστών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών» αποκαλεί ο ΟΣΕ την επιχείριση καθαρισμού των γραμμών σε σταθμούς του δικτύου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη της τελευταίες ημέρες.

    Συσκευασίες φαγητών και ποτών, πλαστικά, χαρτιά και ένας ατέλειωτος αριθμός αποτσίγαρων συγκεντρώνεται αυτές τις μέρες από τις γραμμές των σταθμών, με την πλειοψηφία των σκουπιδιών να έχει απορριφθεί εκεί από ασυνείδητους επιβάτες του μέσου.

    Οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν από τον σταθμό του Αεροδρομίου ενώ σταδιακά συνεχίζονται μέχρι να καλυφθεί το σύνολο των σταθμών προς το ΣΚΑ και τον Πειραιά, με τουλάχιστον τρεις σταθμούς να έχουν καθαριστεί ως σήμερα.

    ΟΣΕ

    Ο ΟΣΕ, ευλόγως, καλεί τους επιβάτες να βοηθήσουν και αυτοί με τη σειρά τους στο να διατηρηθούν καθαροί οι κοινόχρηστοι αυτοί χώροι, καθώς «είναι υποχρέωση και δικαίωμα όλων ο σεβασμός, η τάξη και η καθαριότητα της πόλης μας.» Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τη διαχρονική παραμέληση των σταθμών του Προαστιακού της Αθήνας, ιδιαίτερα όσων αφορά το κομμάτι της καθαριότητας η οποία ποτέ δεν ήταν επαρκής.

    Προβλήματα υπάρχουν σαφώς και στο κομμάτι της πρόληψης, αφού, ως γνωστόν, η απαγόρευση του καπνίσματος δεν εφαρμόζεται στους σταθμούς (εξού και το πλήθος των αποτσίγαρων στις γραμμές), ενώ στο παρελθόν έχουμε δει ακόμα και υπαλλήλους φύλαξης να καπνίζουν στις αποβάθρες. Επιπλέον, ανύπαρκτοι είναι οι κάδοι απορριμάτων, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση περιορίζονται σε σακούλες σκουπιδιών που αφήνει πρόχειρα το προσωπικό καθαριότητας στις αποβάθρες.

    ΟΣΕ

    Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, αφού τα αποτσίγαρα και τα λοιπά σκουπίδια που απορρίπτονται δημιουργούν κίνδυνο πυρκαγιάς που σε συνδυασμό με την επίσης προβληματική έλλειψη συστημάτων πυρασφάλειας στους σταθμούς (οι πυροσβεστήρες έχουν απομακρυνθεί -ή κλαπεί- από τις αποβάθρες εδώ και πάνω από μία δεκαετία) προκαλούν μία επικίνδυνη κατάσταση για το επιβατικό κοινό.

    Ίσως, πέρα από δράσεις καθαρισμού κάθε λίγα χρόνια, ο ΟΣΕ θα έπρεπε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των σταθμών του Προαστιακού, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη συντήρηση των υποδομών οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, καθώς και βελτίωση της καθαριότητας αλλά και της φύλαξης του δικτύου.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα