Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025

Χ. Σταϊκούρας: Πρέπει να γίνουν περισσότερα στο σιδηρόδρομο, υπάρχουν 90 αφύλακτες ισόπεδες διαβάσεις

Share

    «Δύο είναι οι βασικές ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το καλοκαίρι που αναλάβαμε. Η πρώτη αφορά τα Τέμπη και η δεύτερη τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα του ελέγχου του φορτίου στις εμπορικές αμαξοστοιχίες υποστηρίζοντας ότι «υπεύθυνοι για τα φορτία είναι ο αποστολέας και ο μεταφορέας».

    Μιλώντας στις εξελίξεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο μετά την τραγωδία των Τεμπών και τις ενέργειες που έχουν γίνει, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι ο νέος φορέας για τους σιδηροδρόμους στελεχώθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ ζητήθηκε η συμβολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων.

    «Σήμερα έχουμε πια πιο ασφαλείς μετακινήσεις απ’ ότι στο παρελθόν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών συμπληρώνοντας ότι η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι μια διαρκής διαδικασία που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και αναβάθμιση.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας «από το Σεπτέμβριο του ’23 έχουμε πλήρως και λειτουργική σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη» προσθέτοντας ωστόσο ότι οι ζημιές από την κακοκαιρία “Daniel” καθυστέρησαν την πλήρη εφαρμογή του συστήματος σε συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου.

    «Πήγαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την προηγούμενη εβδομάδα και λογικά υπογράφονται συμβάσεις τον επόμενο μήνα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση μόνιμη και πιο ανθεκτική του βασικού σιδηροδρομικού άξονα και των κάθετων, Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα, μαζί με τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης που καταστράφηκαν στην εν λόγω περιοχή εκτιμούμε ότι αυτά τα έργα θα ολοκληρωθούν περίπου το καλοκαίρι του 2026». Έργα συνολικού κόστους 463 εκατ. ευρώ.

    «Υπάρχουν άλλα περίπου 900 εκατ. ρυρώ, τα οποία θα τρέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα συνολικά για την αποκατάσταση σε έξι περιφερειακές ενότητες της χώρας, στην Κεντρική Ελλάδα, εξαιτίας του Ντανιέλ», συμπλήρωσε ο υπουργός.

    Σχετικά με τις επιπλέον ενέργειες που έχουν γίνει, ο υπουργός υπογράμμισε τη δημιουργία πέντε κέντρων κυκλοφορίας και τεσσάρων κέντρων ελέγχου σηράγγων, τα οποία, όπως είπε, δεν υπήρχαν πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη.

    «Το ερώτημα είναι αν φτάνουν όλα αυτά», παραδέχθηκε ο κ. Σταϊκούρας λέγοντας ότι «η απάντηση είναι όχι. Χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην τρίτη έκθεση προόδου της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου, η οποία υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Ιανουαρίου 2025. «Κάθε δίμηνο έχουμε συμφωνήσει να υποβάλλουμε νέα έκθεση προόδου», σημείωσε προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι για την εκπαίδευση του προσωπικού.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα