Συνελήφθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Παλαιού Φαλήρου πρωινές ώρες της Τρίτης 18 Μαρτίου 16χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για ληστείες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμα 2 συνεργοί του.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κατηγορούμενος από κοινού με συνομηλίκους του κινούνταν σε σταθμούς ΗΣΑΠ και Τραμ και με τη χρήση σωματικής βίας και απειλών αφαιρούσαν αλυσίδες λαιμού από πεζούς.
Ορισμένες φορές, επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα καθώς δε δίσταζαν να τραυματίζουν τα θύματά τους προκειμένου να διατηρήσουν στην κατοχή τους τα κλοπιμαία.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος είχε συλληφθεί ξανά στις 14 Φεβρουαρίου για ομοειδή αδικήματα, ενώ είχε προηγηθεί σύλληψή του μία εβδομάδα νωρίτερα ως μέλος συμμορίας ανηλίκων που άρπαζε βίαια αλυσίδες λαιμού από πεζούς στην περιοχή της Καλλιθέας, χωρίς να διευκρινίζεται αν είχες συλληφθεί και άλλες φορές στο παρελθόν όπως άλλα μέλη της συμμορίας.
Η προηγούμενη σύλληψη
Ο 16χρονος ημεδαπός, δύο 15χρονοι αλλοδαποί και δύο ημεδαπές, ηλικίας 17 και 19 ετών, συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), κατηγορούμενοι -κατά περίπτωση- για ληστεία κατά συναυτουργία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι βραδινές ώρες της Πέμπτης 13 Φερβουαρίου, ευρισκόμενοι στον σταθμό ΗΣΑΠ Μοσχάτου, προσέγγισαν 21χρονη και με την απειλή χρήσης μαχαιριού και με χρήση σωματικής βίας της αφαίρεσαν αλυσίδα λαιμού.
Ανωτέρω αστυνομικοί εντόπισαν στην περιοχή της Καλλιθέας τους κατηγορούμενους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Μοσχάτου – Ταύρου, όπου ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.
Μετά από έρευνα βρέθηκε στην κατοχή τους το χρηματικό ποσό των 190 ευρώ, το οποίο, διαπιστώθηκε ότι αποκόμισαν από την πώληση της αφαιρεθείσας αλυσίδας, καθώς και μικροποσότητα κάνναβης.
Και άλλη σύλληψη
Λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωνε την δήθεν «εξάρθρωση» συμμορίας ανηλίκων που άρπαζε βίαια αλυσίδες λαιμού από πεζούς στην περιοχή της Καλλιθέας με τη σύλληψη δύο μέρες νωρίτερα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 4 ανήλικων μεταξύ των οποίων και ο μελλοντικά δύο ακόμα φορές συλληφθείς.
Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος επιπλέον -18- νεαρών μελών που είχαν ταυτοποιηθεί, σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συμμορία που διαπράττει ληστείες κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, απείθεια και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ -5- εκ των μελών, ήταν ήδη έγκλειστοι σε Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2024, δρώντας με διαφορετική σύνθεση και εναλλασσόμενους ρόλους, αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, τους προσέγγιζαν πεζή και αφαιρούσαν με βίαιο τράβηγμα αλυσίδες που φορούσαν στο λαιμό τους.
Ορισμένες φορές από το τράβηγμα των αλυσίδων και τη δύναμη που ασκούσαν για να τους απωθήσουν και να διατηρήσουν στην κατοχή τους τις αλυσίδες, τα θύματα έπεφταν στο έδαφος.
Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καλλιθέας εξιχνιάστηκαν 18 περιπτώσεις ληστειών.
Σημειώνεται ότι στην κατοχή ενός 17χρονου βρέθηκε, κατά τον έλεγχο μετά τον εντοπισμό του, μικροποσότητα κάνναβης ενώ οι κατηγορούμενοι, ως είθιστε, είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.
athenstransport.com