Για την κατάσταση του ελληνικού σιδηρόδρομου μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ο κ. Κυρανάκης στάθηκε στη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για την ασφαλή λειτουργία του σιδηρόδρομου, κάνοντας λόγο για «διάλογους ντροπής» προσωπικού του ΟΣΕ τη νύχτα της τραγωδίας των Τεμπών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
«Ήξερα ότι αναλαμβάνω κάτι πολύ δύσκολο και από τις αυτοψίες που έχω κάνει όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, πιστεύω έχω αρχίσει να αποκτώ μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα», ανέφερε αρχικά, υπενθυμίζοντας ότι μπήκε ο ίδιος στον σιδηρόδρομο και έκανε όλη τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
«Η συγκέντρωσή μου αφορά στην κατάσταση του σιδηροδρόμου και πώς θα μηδενίσουμε την πιθανότητα της σύγκρουσης τρένων. Μπορεί να μηδενιστεί η πιθανότητα αυτή. Παρά τις όποιες προσπάθειες, ακόμη και σήμερα ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κυρίαρχος. Άρα λοιπόν η στρατηγική μας και όλες οι αποφάσεις με τα μέτρα που θα λάβουμε, από τη μία θα χρειαστεί να επιβάλουν ένα άλλο δόγμα στον τρόπο που λειτουργούν οι άνθρωποι στα κρίσιμα πόστα, δηλαδή σταθμάρχες και μηχανοδηγοί, και από την άλλη να εφαρμόσουμε συστήματα τεχνολογίας».
«Τι σημαίνει αυτό; Η πρώτη πρωτοβουλία μας είναι η επαναξιολόγηση του ανθρώπινου προσωπικού. Οι διάλογοι της ντροπής που ακούσαμε αυτές τις μέρες από τα ηχητικά εκείνων των ημερών, δεν τιμούν κανέναν και πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Ξεκίνησε άρα ήδη η επαναξιολόγηση των υπαλλήλων στα σταθμαρχεία», υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης.
Όπως είπε, όλοι οι εργαζόμενοι θα περνούν από ψυχομετρικά τεστ, ενώ αξιολογείται και ο τρόπος αντίδρασής τους υπό πίεση, σε διάφορα σενάρια προσομοίωσης, κατά τα οποία καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις όπως υπό πραγματικές συνθήκες.
Όσοι κρίνονται ανεπαρκείς, μετά την αξιολόγηση αυτή, θα απομακρύνονται από τις θέσεις τους, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε δύο περιπτώσεις, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός. «Έχουμε ήδη εντοπίσει δύο περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά και αυτοί έχουν ήδη απομακρυνθεί», είπε. «Βρίσκονταν υπό την επήρεια και έχουν απομακρυνθεί εντελώς».
«Στόχος είναι στα σταθμαρχεία να εργάζονται υπάλληλοι με ειδική εκπαίδευση και ειδικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας».
Ο κ. Κυρανάκης προανήγγειλε πως σε λίγους μήνες θα είναι εφικτό να εντοπίζεται με ακρίβεια εκατοστού η θέση όλων των τρένων που κυκλοφορούν στο δίκτυο: «Επεξεργαζόμαστε ένα νέο σύστημα το οποίο θα έχει ακριβή εντοπισμό τρένου σε επίπεδο εκατοστού. Αυτό δεν είναι το GPS, η γνωστή τεχνολογία που έχουμε όλοι στα κινητά μας και έχει μια απόκλιση 5 με 10 μέτρα. Όταν έχεις δύο γραμμές ανόδου και καθόδου, αυτή η απόκλιση δεν φτάνει, δεν δίνει επαρκή ασφάλεια. Έχουμε βρει μια τεχνική λύση, η οποία σε επίπεδο εκατοστών, μπορεί να εντοπίζει το τρένο και σύντομα θα είμαι σε θέση να κάνω σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό είναι υπόθεση λίγων μηνών.
Επίσης, θα υπάρχουν κανόνες οι οποίοι αν παραβιάζονται, δηλαδή αν το τρένο που είναι στην άνοδο μπει για κάποιο λόγο στην κάθοδο, δικαιολογημένα ή όχι, θα ενεργοποιούνται alerts για να μπορούν να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες. Είναι άρα ένα σύστημα που ελαχιστοποιεί τον ανθρώπινο παράγοντα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα αναφορικά με την πρόθεση να ξεκινήσουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στον ΟΣΕ, ο κ. Κυρανάκης απάντησε: «Οι 140 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που αναμένεται να ξεκινήσουν να εργάζονται στον ΟΣΕ και τους οποίους περιμένουμε να έρθουν από προσλήψεις του ΑΣΕΠ, αφορούν διαγωνισμό του 2022. Και μπαίνουν το 2025.
Συνεπώς, δεν μπορούμε να κινηθούμε με αυτούς τους ρυθμούς. Εμείς χρειαζόμαστε στελέχη. Θα ήθελα με την ευκαιρία να απευθύνω μέσω της εκπομπής σας ένα κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν σήμερα θέσεις ευθύνης, είναι μεσαία στελέχη ή υψηλά στελέχη σε σιδηροδρομικές εταιρείες ή δίκτυα σε Ευρώπη, Ασία και αραβικές χώρες.
Τους λέμε ότι μέσα από την νέα εταιρεία που δημιουργείται, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν με καλύτερους μισθούς για να αναλάβουν αντίστοιχες θέσεις στη χώρα τους. Και αυτό είναι κάτι που θέλω να ακουστεί σε όλες τις οικογένειες που έχουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό και έχουν καταρτιστεί σε τέτοιες θέσεις».
Αναφερόμενος στο πρόσφατο συμβάν, όπου ιδιωτικό ΙΧ προσέκρουσε σε κλεισμένες μπάρες τρένου σε ισόπεδη διάβαση με αποτέλεσμα το να προκληθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και να ακινητοποιηθούν συρμοί, ο κ. Κυρανάκης είπε: «Η ενέργεια αυτού του οδηγού ουσιαστικά παρέλυσε το δίκτυο και ταλαιπώρησε εκατοντάδες επιβάτες για μια ολόκληρη ημέρα. Αυτός ο παραβάτης θα έχει αυστηρότερες ποινές με τον νέο ΚΟΚ που θα φέρουμε προς ψήφιση σε έναν μήνα».
Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι ο ΟΣΕ έχει ξεκινήσει ήδη τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες κατά των ασυνείδητων οδηγών, ενώ προανήγγειλε και αλλαγές στον ΚΟΚ με αυστηροποιημένες ποινές για τέτοιου είδους παραβάσεις.
Αναφερόμενος στα πολλά συμβάντα που καταγράφονται κοντά σε καταυλισμούς, δήλωσε: «Είπαμε ότι θα λέμε αλήθειες. Λιθοβολισμοί, βανδαλισμοί, πυρκαγιές, είναι όλα περιστατικά που “κοκκινίζουν” σε περιοχές που είναι δίπλα σε καταυλισμούς Ρομά. Δεν θα μείνουμε παρατηρητές. Έχει ήδη υλοποιηθεί, με ενέργειες του προηγούμενου υπουργού, του κ. Σταϊκούρα, ένα πρόγραμμα με drones επιτήρησης, το οποίο έχει τη δυνατότητα επ’ αυτοφώρω να καταγράφει αυτούς που πηγαίνουν στις γραμμές για να κλέψουν καλώδια».
Πρόσθεσε επίσης ότι «Βρισκόμαστε ήδη σε άμεση συνεργασία με την Αστυνομία, την οποία ευχαριστώ. Έχουμε συμφωνήσει με τον Υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι θα παραδώσουμε αυτό το υλικό και τα άβατα θα τελειώσουν. Η τηλεδιοίκηση, η οποία πληρώνεται με χρήματα και του΄Ελληνα φορολογούμενου για να μπει στη θέση της δεν μπορεί να μην λειτουργεί επειδή κάποιος θέλει να πουλήσει χαλκό και να μένει ατιμώρητος».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα σιδηροδρομικά έργα της Θεσσαλίας, γνωστοποιώντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τα έργα αποκατάστασης για τα τμήματα του σιδηρόδρομου που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel «και έτσι μέσα στον Απρίλιο υπογράφονται οι συμβάσεις με σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 15 μήνες».
Τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο «είναι πάρα πολλά. Η αφοσίωσή μου αφορά πώς θα μηδενίσουμε την πιθανότητα της σύγκρουσης τρένων. Αυτή τη στιγμή, παρά τις μεγάλες προσπάθειες και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, ακόμα και σήμερα ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κυρίαρχος. Θα χρειαστεί ένα άλλο δόγμα στον τρόπο που λειτουργούν όσοι είναι σε κρίσιμα πόστα (σταθμάρχες μηχανοδηγοί) αλλά και την τεχνολογική αναβάθμιση» είπε ακόμα ο κ. Κυρανάκης.
athenstransport.com