Για όλα φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Η μόνιμη επωδός του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη επαναλήφθηκε και την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή σε απάντηση του υπουργού για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καμμένου.
Ο κ. Σπίρτζης παραδέχτηκε ότι ο στόλος των Λεωφορείων, αλλά και οι συρμοί του ΗΣΑΠ βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, χωρίς να έχει προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε 1 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αγορά καινούριων Λεωφορείων ή Τρόλεϊ, ενώ παρέθεσε στοιχεία για την παλαιότητα των οχημάτων του στόλου.
Συγκεκριμένα, από τα 2.387 θερμικά και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ενεργά ήταν τα 1.720, ενώ τα υπόλοιπα ήταν ακινητοποιημένα. Αλλά και από τα 1.720 πολλά δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά (π.χ. λάστιχα ή μπαταρίες) ή ελλιπούς συντήρησης, με τις διαγωνιστικές διαδικασίες για αγορά ανταλλακτικών να διαρκούν ως και 6 ή 7 χρόνια, σύμφωνα πάντα με όσα υποστήριξε ο υπουργός. Επίσης, λόγω της μείωσης του προσωπικού λόγω απολύσεων [λογικά εννοεί τις απολύσεις όσων είχαν πλαστά πτυχία] και μετατάξεων δεν υπήρχε ικανός αριθμός προσωπικού για την εκτέλεση ενός αξιόπιστου και ποιοτικού μεταφορικού έργο.
Όσον αφορά την παλαιότητα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οχημάτων, από τα 2.387, πολλά είναι τεχνολογίας EURO II (πετρελαίου και πολύ επιβλαβή για το περιβάλλον): 172 από το 1988, 216 από το 1993, 70 οχήματα από το 1999, 139 από το 2000, 279 από το 2004, 220 από το 2009 κ.ο.κ.
Ο υπουργός άφησε ανοικτές τις ελπίδες για αγορά νέων οχημάτων, αναφέροντας πως ήδη έχουν εξασφαλιστεί 30 εκατομμύρια ευρώ από τη νέα Προγραμματική Περίοδο για προμήθεια λεωφορείων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για δανειοδότηση του ΟΑΣΑ προκειμένου να είναι σε θέση να αγοράσει νέα οχήματα. Δεν έδωσε όμως κάποιο χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση νέων Λεωφορείων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα εξαρτώνται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη δανειοδότηση.
Καθώς, σε κάθε περίπτωση, η αγορά λεωφορείων δεν θα είναι υπόθεση λίγων μηνών, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως ο ΟΑΣΑ στρέφεται σε πρόσθετες λύσεις για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου. Συγκεκριμένα, συνεχίζεται ο επανασχεδιασμός δρομολογίων προκειμένου όλο και περισσότερες λεωφορειακές γραμμές να μετατραπούν σε τροφοδοτικές των μέσων σταθερής τροχιάς.
Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε την αγορά περισσότερων μικρών λεωφορείων τα οποία θα μπορούν να κινούνται σε στενούς δρόμους καθώς και στροφή προς την ηλεκτροκίνηση ώστε να μην υπάρχουν οχλήσεις. Τέλος, πρόσθεσε πως πρέπει να προβλεφθούν και οι ανάγκες λόγω αλλαγών σε δρομολόγια λεωφορείων που θα προκαλέσει η ολοκλήρωση των έργων της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, καθώς και η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό
Πλησιάζει η δημοπράτηση της γραμμής 4 του Μετρό
Ολοένα και πλησιάζει η ώρα της δημοπράτησης για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό. Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σπίρτζης προανήγγειλε πως ο διαγωνισμός για το έργο θα προκηρυχθεί «μέσα στο μήνα» αν και δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν πως μπορεί να καθυστερήσει έως και μετά το Πάσχα.
Το ενδιαφέρον, πέραν από το ύψος του προϋπολογισμού του έργου, και το ακριβές μήκος της επέκτασης [υποτίθεται ότι θα δημοπρατηθεί το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδί, αλλά δεν αποκλείεται να ξαφνιαστούμε, ευχάριστα ή δυσάρεστα], στρέφεται και σε «λεπτομέρειες», όπως η τελική χωροθέτηση κάποιων σταθμών [για παράδειγμα ο σταθμός Γουδί τον οποίο οι πρόσφατες εξαγγελίες για δημιουργία του νέου γηπέδου του ΠΑΟ, θέλουν να μετακινείται μερικές εκατοντάδες μέτρα] αλλά και η πρόβλεψη ή μη μελλοντικής κατασκευής του σταθμού Πάρνηθος στην πυκνοκατοικημένη Κυψέλη.