Στο αρχείο τέθηκε τον περασμένο μήνα από το Συμβούλιο Εφετών η υπόθεση του νεαρού που σκοτώθηκε πέφτοντας από τρόλεϊ κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίου στο Περιστέρι το καλοκαίρι του 2013 σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής που αναδημοσιεύει το huffingtonpost.gr.
Το περιστατικό συνέβη στις 13 Αυγούστου του 2013 επί της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίου ξεκίνησε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ του ελεγκτή καθώς ο 19χρονος «δεν είχε να πληρώσει 1,20 ευρώ για το εισιτήριο». Αν και η οικογένεια του νεαρού υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως ο 19χρονος δολοφονήθηκε από τον ελεγκτή εισιτηρίων ο οποίος των έσπρωξε έξω από την πόρτα του λεωφορείου, το δικαστήριο τελικά αποφάσισε υπέρ του ελεγκτή ο οποίος κατέθεσε πως ο νεαρός προσπάθησε να διαφύγει του ελέγχου πηδώντας από το λεωφορείο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Την εκδοχή αυτή είχε υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή και η τότε διοίκηση της ΟΣΥ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, με αμετάκλητο βούλευμά του στις 20 Ιουλίου 2018, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση χαρακτηρίζοντας το θάνατο του 19χρονου ως ατύχημα, αν και αναγνωρίστηκε πως είχε προηγηθεί πάλη με τον ελεγκτή:
Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Γιώργος Παπαναγιώτου έκανε αίτηση αναίρεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή και έτσι ο φάκελος έκλεισε οριστικά.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη το προηγούμενο διάστημα αντίθετη γνώμη είχε εκφράσει η Εισαγγελέας Εφετών κ. Μερόπη Σάμπαλη, η οποία είχε κάνει πρόταση για άσκηση δίωξης σε βάρος του ελεγκτή για απλή σωματική βλάβη και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, συνεπεία της συμπεριφοράς του ελεγκτή.
Πριν από περίπου δύο χρόνια ο φάκελος είχε μπει ξανά στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, κάτι που «αναιρέθηκε» στη συνέχεια με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έκρινε ότι πρέπει να εξεταστούν ξανά οι συνθήκες θανάτου.
Κατά τη διάρκεια της δίκης υπήρχαν μάρτυρες που υποστήριζαν και τη μία και την άλλη εκδοχή, η ιατροδικαστική έκθεση δεν βοήθησε στη διαλεύκανση της απόφασης, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκαν πλάνα από κάμερα τράπεζας που ενδεχομένως να αποτελούσαν σημαντικό στοιχείο:
Ο δικηγόρος της οικογένειας Καναούτη κ. Παπαναγιώτου υποστηρίζει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «πρόκειται για ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο. Ο Θανάσης έπεσε από το όχημα στο οδόστρωμα με πλάτη. Χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό δεν θα το έκανε αν έβγαινε μόνος του εκτός οχήματος. Ο ελεγκτής χειροδίκησε εναντίον του και τον απείλησε λέγοντας ‘θα λογαριαστούμε στο τέρμα’».
Ο κ. Παπαναγιώτου προσθέτει ότι παρά τις προσπάθειές του, δεν ελήφθη ποτέ από τις Αρχές το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας τράπεζας, που βρίσκεται στο σημείο όπου έλαβε χώρα το περιστατικό: «Το ζητήσαμε αλλά ποτέ δεν το πήραμε το υλικό αυτό. Ειπώθηκαν δικαιολογίες, όπως ότι εκείνη την ημέρα δεν ήταν σε λειτουργία οι κάμερες. Κανείς δεν μπόρεσε όλο αυτό το διάστημα να μας δώσει πειστική απάντηση στο γιατί δεν αξιοποιήθηκε αυτό το στοιχείο».
Από την πλευρά του ο 29χρονος ελεγκτής υποστήριξε ότι ο 19χρονος τον χτύπησε στο πρόσωπο, ενώ προσκόμισε στο δικαστήριο τα σπασμένα γυαλιά που φορούσε εκείνη την ημέρα. Η οικογένεια του θύματος αντιτείνει ότι αν ο Θανάσης τον είχε χτυπήσει στο πρόσωπο, τότε θα του είχε προκαλέσει σοβαρό τραύμα -λόγω των γυαλιών που φορούσε-, κάτι που δεν φάνηκε από την ιατροδικαστική εξέταση.
Όσον αφορά στο πόρισμα του ιατροδικαστή για τον Θανάση Καναούτη, είχε προκύψει ότι ο θάνατός του προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής, λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο, και εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν κατέστη δυνατόν από την ιατροδικαστική εξέταση να διαπιστωθεί το κατά πόσο είχε προηγηθεί σπρώξιμο ή όχι.
Η υπόθεση του 19χρονου είχε συνταράξει την ελληνική κοινωνία (αλλά έτυχε και πολιτικής εκμετάλλευσης) με το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης να στρέφεται κατά των ελέγχων εισιτηρίων αλλά και της τότε κυβέρνησης, ενώ αυξήθηκαν και οι φωνές υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Απόρροια του τραγικού περιστατικού ήταν και η επέκταση της κοινωνικής πολιτικής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη σημερινή κυβέρνηση, με δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους, καθώς και το τέλος των εθελοντικών ελέγχων εισιτηρίων στα λεωφορεία (όπου οι οδηγοί – ελεγκτές έλεγχαν εισιτήρια μετά τη λήξη της βάρδιας τους κρατώντας ποσοστά από τα πρόστιμα), πρακτική που (παρόλη την αθώωση του ελεγκτή από τη δικαιοσύνη) οδήγησε το σημερινό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να αναφέρεται στους ελεγκτές εισιτηρίων με τον όρο «κεφαλοκυνηγοί».
Πηγή: Έθνος/huffingtonpost.gr