Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας έως και τα Θεοφάνια

0
Μεταβάλλονται και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα ισχύουν τα εξής: Λεωφορεία και Τρόλεϊ Την Τρίτη 25 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2024, όπως όλες τις αργίες, τα...

Μουσική για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε σιδηροδρομικό σταθμό της Γερμανίας

Share

    Η Deutsche Bahn, η Γερμανική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία θα δοκιμάσει ένα νέο τρόπο για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, από τα μεγάφωνα του σταθμού Hermannstrasse θα ακούγεται ατονική μουσική σε διάφορες εντάσεις στα πλαίσια ενός πειράματος για να αποδειχθεί αν η μουσική αυτή μπορεί να απομακρύνει όσους συχνάζουν ασκόπως στο σταθμό χωρίς παράλληλα να επηρεάζει τους επιβάτες.

    Η ιδιαιτερότητα της ατονικής μουσικής είναι πως, σε αντίθεση με τα μουσικά έργα που οι περισσότεροι ακούμε, δεν υπακούει στους τονικούς κανόνες στους οποίους έχει βασιστεί η δυτική μουσική τους τελευταίους αιώνες. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να περιγράφεται ως δυσάρεστη από τους ακροατές ενώ, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ένα αίσθημα ανησυχίας και άγχους.

    Ο σταθμός Hermannstrasse αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας της εγκληματικότητας καθώς πολλοί ναρκομανείς συχνάζουν στην περιοχή. Επίσης, χρησιμοποιείται ως καταφύγιο από αστέγους, οι οποίοι προφανώς δεν είναι ευπρόσδεκτοι από την γερμανική εταιρεία. Το Δεκέμβριο του 2016 ένας άνδρας απεικονίστηκε από κάμερες ασφαλείας να κλωτσά μία γυναίκα η οποία έπεσε από τις σκάλες.

    Το Βερολίνο, όπου το πείραμα θα ξεκινήσει προς τα τέλη της χρονιάς, δεν είναι η μοναδική πόλη που έχει χρησιμοποιήσει τη μουσική για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Σταθμοί στο Μόντρεαλ και το Λονδίνο έχουν πειραματιστεί με κλασική μουσική, όχι για να απομακρύνουν ανεπιθύμητους αλλά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα των επιβατών. Στο Μετρό του Τόκυο χρησιμοποιούνται συσκευές υπερήχων οι οποίες εκπέμπουν ήχους σε συχνότητες που ακούγονται μόνο από άτομα κάτω των 25 ετών ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα των νέων. Παρόμοιες συσκευές έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη και την Αμερική.

    Πηγή: dezeen.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα