Δίωξη σε βάρος 10 προσώπων – μέλη των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 2013, μεταξύ αυτών και του τότε πρύτανη και σημερινού προέδρου της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλου άσκησε η εισαγγελία κατά της διαφθοράς Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η δίωξη αφορά υπόθεση αγοράς ακινήτου που αγοράστηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού δημοσίου και πληρώθηκε κατά 9 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από όσο εκτιμήθηκε αρχικά πως κοστίζει. Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ του 2013, όταν έγιναν οι βασικές ενέργειες για την αγοραπωλησία του ακινήτου, της επιτροπής που ενέκρινε το πρόγραμμα, ενός ιδιώτη συμβούλου – εκτιμητή και των τριών ιδιοκτητών του ακινήτου για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηθικής αυτουργίας και συνέργειας στα αδικήματα κατά περίπτωση.
Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται ύστερα από μήνυση ιδιοκτητών ακόμη τριών κτιρίων που κρίθηκαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έθετε ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα το κτίριο είχε προγραμματιστεί να αγοραστεί για ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Αριστοτέλειου και σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 13, που επιδοτούνταν κατά 85% από το ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 15% από το δημόσιο, έπρεπε το κόστος να φτάνει έως 12 εκατομμύρια ευρώ και το κτίριο να καλύπτει επιφάνεια 6.500 τ.μ.
Η πρώτη επιτροπή εκτιμητών, αποτελούμενη από μηχανικούς της Εθνικής Τράπεζας και υπαλλήλους Δ.Ο.Υ. αξιολόγησε το επίμαχο ακίνητο ότι κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημείωσε πως στο εσωτερικό του υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις και εκκρεμή πρόστιμα, ενώ υπογράμμισε πως οι χώροι του υπολείπονται των 6.500 τ.μ. του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τους μηνυτές η αρχική εκτίμηση πετάχτηκε στα σκουπίδια και η επιτροπή αντικαταστάθηκε από ιδιώτη – σύμβουλο άλλης Τράπεζας, ο οποίος το αξιολόγησε… 11,9 εκατομμύρια ευρώ!
Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης αφού παρέλαβε το πόρισμα της έρευνας των μελών της οικονομικής αστυνομίας, άσκησε ποινική δίωξη σε δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο τότε πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και δύο αντιπρυτάνεις, στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες για τις αλλαγές στην επιτροπή εκτίμησης αλλά κυρίως για τις τελικές ενέργειες που οδήγησαν στην αγορά του κτιρίου που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό έχει πολλάκις στο παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες για κακοδιαχείριση και σπατάλες, από 30.000 ευρώ για κατασκευή τουαλέτας στον όροφο της πρυτανείας, μέχρι και εκατομμύρια ευρώ για ανακαινίσεις κτηρίων και κατασκηνώσεων. Αντιγράφουμε από τη Βικιπαίδεια (όλες οι πηγές και παραπομπές περιλαμβάνονται στο link)
Από το 2011 κατά τη διάρκεια της θητείας του το πανεπιστήμιο και η πρυτανεία βρέθηκαν στο μικροσκόπιο δημοσιευμάτων με κατηγορίες για κακοδιαχείριση κονδυλίων. Οι κατηγορίες ακολουθήθηκαν από την ανταλλαγή σκληρών σχολίων – αναρτήσεων στις προσωπικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του πρύτανη Μυλόπουλου και του καθηγητή του ΑΠΘ (Τμήμα Φυσικής) Ορέστη Καλογήρου.[41]. Οι αντιδράσεις απ’τις πρυτανικές αρχές ήταν έντονες και άμεσες με τον Μυλόπουλο να απαντάει με μηνύσεις και να κάνει λόγο περί στοχοποίησης του πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα αλλά και έγγραφα της “Διαύγειας” ο Γιάννης Μυλόπουλος ήταν κουμπάρος στον γάμο της προσωπικής γραμματέας του στην Κωνσταντινούπολη, με έξοδα του ΑΠΘ. Ο Μυλόπουλος απάντησε πως συνδύασε την επίσκεψη για το έργο της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την προσωπική του κοινωνική υποχρέωση για λόγους οικονομίας. Επίσης ο ίδιος και άλλα στελέχη της πρυτανείας κατηγορήθηκαν ότι λαμβάνουν αμοιβές για επιπλέον απασχόληση, με απόφαση όμως της Συγκλήτου.
Ύστερα από δημοσιεύματα στις 29 Αυγούστου για οικονομική σπατάλη απ’την εταιρία διαχείρισης του ΑΠΘ, ξεκίνησε και νέα εισαγγελική παρέμβαση στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με κατηγορίες, η πρυτανεία του ΑΠΘ ξόδεψε 30.000 Ευρώ για την κατασκευή τουαλέτας στον όροφο της πρυτανείας, κάτι που ο Μυλόπουλος αρνήθηκε και χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ανακριβή εξηγώντας ότι το ποσό αφορούσε ευρύτερες ανακατασκευές στο κτήριο. Ο υπουργός παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κάλεσε τον Γιάννη Μυλόπουλο να απολογηθεί για τις ενέργειες του, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε συκοφαντικές και αναληθείς τις καταγγελίες για σπατάλη.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις σπατάλες του προέδρου της Αττικό Μετρό (και πρώην υποψήφιου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ) υπάρχουν στο άρθρο του iefimerida.gr από το 2012 (!) ένα χρόνο δηλαδή πριν το 2013 όταν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ φέρονται να τέλεσαν την απάτη των 9 εκατομμυρίων ευρώ για την οποία ασκήθηκε δίωξη τώρα:
Σχετικά με το ποσό των 1.185.000 ευρώ που αφορούν την ανακαίνιση της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα έργα, αλλά οι δαπάνες αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση και αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων από έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση, όπως π.χ. ο βιολογικός καθαρισμός.
Για τα 235.000 ευρώ που αφορούν την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος», εξήγησε ότι το ποσό δεν αφορά μόνο τη διαρρύθμιση του καταστήματος έκτασης 180 τ.μ., αλλά την ανακατασκευή, αντιστήριξη και ενίσχυση για λόγους στατικής επάρκειας, ενός χώρου 400 τ.μ.
Για τα 244.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τον ηλεκτροφωτισμό της πανεπιστημιούπολης, ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι βοήθησαν στη μείωση κατά 50% της εγκληματικότητας, ενώ τα 430.189 ευρώ που αναφέρονται στον «σχεδιασμό και εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας» αντιστοιχούν στη μισθοδοσία 90 εργαζομένων.
Πάντως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την υπόθεση ανέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα Οικονομικών Εγκλημάτων, ώστε να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο κ. Μυλόπουλος κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις στον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο.
Πηγή: protothema.gr