Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Η τραγική κατάσταση της γέφυρας από όπου θα διέρχεται το Τραμ στον Πειραιά

Share

    Ενημέρωση:

    Με επιστολή του προς Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη ζητά η πραγματοποίηση ελέγχου και επισκευών στην γέφυρα Λαμπράκη να γίνει από την Αττικό Μετρό με βάση συμφωνία απο΄το 2012. Όπως γράφει tovma.gr:

    Ο κ. Μώραλης στην επιστολή του, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ όφειλε να μελετήσει τη στατική επάρκεια της γέφυρας για το σύνολο των φορτίων της και να προβεί στις αποκαταστάσεις, αν χρειαστεί, με βάση  το πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με τον Δήμο Πειραιά, το οποίο υπεγράφη την 12η Ιουνίου 2012 (!)  μεταξύ του τότε δημάρχου κυρίου Μιχαλολιάκου  και  του τότε προέδρου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κυρίου Τσίτουρα. Ο όποιος έλεγχος έγινε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ το 2015 θα πρέπει να επικαιροποιηθεί,  αλλά και να υπάρξει προς τον Δήμο Πειραιά έγγραφη ρητή διαβεβαίωση σε σχέση με τη στατική επάρκεια της γέφυρας».

    Ακόμη επισημαίνει πως διαβλέπει μια προσπάθεια μετακύλησης υποχρεώσεων στον Δήμο για τη γέφυρα της Γρηγορίου Λαμπράκη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία εμπλοκή  ούτε στην κατασκευή της το 1963, ούτε και στη μετέπειτα κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου μεταξύ της εξόδου από τη Γρηγορίου Λαμπράκη προς την Ομηρίδου Σκυλίτση το 2003 και ως εκ τούτου ο Δήμος δεν διαθέτει κανένα στοιχείο γι΄ αυτές τις κατασκευές.

    Μάλιστα σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πειραιά έχει ζητήσει επιτακτικά την επίλυση αυτού του θέματος,  με επιστολές προς την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αλλά οι απαντήσεις δεν είναι  όσο θα έπρεπε σαφείς για ένα θέμα τέτοιας κρισιμότητας και ασφάλειας.

    Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε πως οι έγγραφες βεβαιώσεις χρήσης της γέφυρας που έχει μέχρι σήμερα στη διάθεσή του από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ  δεν επαρκούν, καθώς προέκυψαν εκ νέου ανησυχίες από τον πρόσφατο έλεγχο από κλιμάκιο της Περιφέρειας.

    Ως εκ τούτου ζητά να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που αφορούν αρχικά σε νέο στατικό έλεγχο της γέφυρας, καθώς και στην άμεση αποκατάσταση ή ενίσχυση της γέφυρας, εάν φυσικά κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο από τα  αποτελέσματα  που θα προκύψουν.

     


     

    Μετά το κλείσιμο του τμήματος Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η υπόγεια κοίτη του Ιλισού, ανησυχία προκαλούν και τα αποτελέσματα αυτοψίας της περιφέρειας Αττικής σε γέφυρα από την οποία θα διέρχεται το Τραμ στον Πειραιά.

    Οι Πειραιώτες εδώ και χρόνια έχουν να πουν για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γέφυρα της Γρ. Λαμπράκη η οποία διέρχεται πάνω από την Μ. Ασίας και τις γραμμές του ΗΣΑΠ. 

    Η τραγική κατάσταση της γέφυρας αποτυπώνεται με τα πιο μελανά χρώματα σε έκθεση αυτοψίας, που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, στις 2 Ιανουαρίου 2019, μετά από καταγγελίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών και του σωματείου καταναλωτών ΙΝΚΑ – ΔΙΚΑΠ.

    Όπως αναφέρει το athina984.gr, «Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε πληθώρα ορατών βλαβών σε δομικά στοιχεία της γέφυρας από οπλισμένο σκυρόδεμα.

    Ειδικότερα εντοπίστηκαν:
     
    • Εκτεταμένη εμφάνιση αποφλοιωμένων επιφανειών σκυροδέματος σε προβόλους, πλάκες, δοκούς, βάθρα και υποστυλώματα,
    • Αποσαθρωμένα και αποκολλημένα τμήματα σκυροδέματος σε δομικά στοιχεία της γέφυρας,
    • Ύπαρξη κενών και φωλιών σε σημεία έντονα φθαρμένου σκυροδέματος, αλλά και λόγω ατελειών κατά την φάση της κατασκευής,
    • Έντονα διαβρωμένοι σιδηροί οπλισμοί στα σημεία, όπου αυτοί έχουν αποκαλυφθεί. Μακροσκοπικά εκτιμάται, ότι η οξείδωση του χάλυβα έχει οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις στη μείωση της ενεργής διατομής του
    • Αποτίναξη του σκυροδέματος και διάβρωση του οπλισμού στη βάση κάποιων υποστυλωμάτων.
     
    Οι ανωτέρω διαπιστώσεις οδηγούν στην εκτίμηση, ότι τα δομικά στοιχεία της γέφυρας υπόκεινται στη δράση του φαινομένου της ενανθράκωσης του σκυροδέματος και της διάβρωσης των οπλισμών.
     
    Η έκταση του φαινομένου δύναται να εκτιμηθεί με την εφαρμογή ειδικής μεθοδολογίας.
     
    Οι διαφορετικού εύρους ορατές βλάβες, που εντοπίζονται σε διάφορα των δομικών στοιχείων της γέφυρας, δημιουργούν την εικόνα πολλαπλότητας προβληματικών περιοχών.
     
    Ειδικά όμως το φαινόμενο της αποκόλλησης τμημάτων σκυροδέματος και διάβρωσης του σιδηρού οπλισμού εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο σε θέσεις πλησίον των αρμών συστολοδιαστολής, όπου τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας του σκυροδέματος (πιθανόν λόγω αναποτελεσματικής αποστράγγισης ομβρίων) είναι πλέον επιβαρυντικά για την εξέλιξη της ενανθράκωσης και της περαιτέρω διάβρωσης των οπλισμών».
     
    Η έκθεση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά διαβιβάστηκε και στην Δημοτική Αρχή της πόλης, η οποία έχει την ευθύνη της συντήρησης και αποκατάστασης της γέφυρας Γρηγ. Λαμπράκη.
     
    Η ομοιότητα με την περίπτωση της κοίτης του Ιλισού στο κέντρο της Αθήνας είναι ανατριχιαστική δεδομένου ότι και σε αυτή την περίπτωση όλοι γνώριζαν την κακή κατάσταση της υπόγειας κατασκευής κατά τις εργασίες του Τραμ αλλά κανείς δεν έλαβε δράση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στα έργα του Τραμ.
     
    Έστω και τώρα, ο δήμος Πειραιά ή αν δεν έχει τη δυνατότητα, η περιφέρεια ή το υπουργείο θα πρέπει να προγραμματίσουν εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει περαιτέρω η λειτουργία του Τραμ. 
     
    Διαφορετικά σε λίγα χρόνια κινδυνεύουμε με ένα δεύτερο Ιλισό (στην καλύτερη περίπτωση) με τα δρομολόγια του Τραμ αλλά και την κίνηση των οχημάτων να διακόπτεται σε αυτή την σημαντική οδική αρτηρία του Πειραιά.

     

    Πηγή: athina984.gr, φωτογραφίες: piraeuspress.gr

    — — — —
    Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα