Σκηνές έντασης καταγράφηκαν το βράδυ της προπερασμένης Πέμπτης στο σταθμό Ταύρος του ΗΣΑΠ όταν ηλεκτροδηγός ακινητοποίησε συρμό στο σταθμό για περίπου 15 λεπτά και κάλεσε την αστυνομία με την αιτιολογία πως ένας σκύλος επέβαινε στο τρένο.
Σύμφωνα με το usay.gr, η ενέργεια του ηλεκτροδηγού προκάλεσε την οργή των επιβατών οι οποίοι πήραν αμέσως το μέρος του ιδιοκτήτη του σκύλου και του ζήτησαν να συνεχίσει το δρομολόγιο.
Τα όσα διαδραματίστηκαν κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ένας από τους επιβάτες που αντέδρασαν στον οδηγό, ο οποίος εμφανίζεται να λέει ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βγάλει τον άνθρωπο και το σκύλο από το βαγόνι, για να συλληφθεί». Ο ιδιοκτήτης του σκύλου, σε μια στιγμή του βίντεο, λέει στους επιβάτες «παρακαλώ, κάντε ό,τι μπορείτε».
Ένας δημοσιογράφος που παρέμεινε στο τρένο αν και πολλοί επιβάτες είχαν φύγει, παρενέβη και δήλωσε πως θα μείνει μαζί με τον ιδιοκτήτη του σκύλου ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενη σύλληψή του από την αστυνομία.
Τι λέει ο κανονισμός
Ο κανονισμός λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας («Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών»), η τελευταία έκδοση του οποίου ισχύει από τις 19 Ιουνίου 2015, τηρεί μία μάλλον φοβική τάση όσον αφορά τα κατοικίδια ζώα.
Σύμφωνα με αυτόν, η μετακίνηση είναι ελεύθερη μόνο για τα ζώα – οδηγούς τυφλών, ενώ για τα υπόλοιπα κατοικίδια η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο αν είναι κλεισμένα σε κλουβί μεταφοράς. Και σε αυτή την περίπτωση όμως αναφέρεται πως η μετακίνηση επιτρέπεται «κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/ συρμού και την ασφάλεια των επιβατών»
Με λίγα λόγια δηλαδή, ακόμα και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ζώου τηρήσει το γράμμα του κανονισμού και το μεταφέρει μέσα σε κλουβί, οποιοδήποτε εργαζόμενος στις συγκοινωνίες μπορεί να εμποδίσει την είσοδό του στα μέσα αν κρίνει πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα.
Σημειώνεται πως κατά καιρούς φιλόζωοι συμπολίτες μας ζητούν την αλλαγή της πολιτικής του ΟΑΣΑ όσον αφορά την μεταφορά των κατοικιδίων χωρίς όμως να έχει προχωρήσει κάποια οργανωμένη προσπάθεια προς το σκοπό αυτό.
Τα τελευταία χρόνια έχουν προηγηθεί περιστατικά με θύματα τυφλούς επιβάτες και τους συνοδούς τους. Πριν από 3 χρόνια, οδηγός λεωφορείου κάλεσε την αστυνομία προκειμένου να αποβιβάσει τυφλή επιβάτη από το όχημα η οποία συνοδευόταν από σκύλο-οδηγός τυφλών. Η επιβάτης μήνυσε τον οδηγό αν και η αστυνομία προσπάθησε να την αποτρέψει. Ακριβώς ένα μήνα πριν είχε προηγηθεί άλλο περιστατικό όταν υπάλληλος σε σταθμό του Μετρό απαγόρευσε την είσοδο σε εκπαιδευόμενο σκύλο – οδηγό τυφλών και τον εκπαιδευτή του.
Ο ΟΑΣΑ, μέσω του προέδρου του ζήτησε συγνώμη από την επιβάτη ενώ προέβαλε μήνυμα στις έξυπνες στάσεις ενημερώνοντας πως επιτρέπεται η είσοδος στα μέσα των σκύλων οδηγών τυφλών (αν και την άγνοια του κανονισμού την είχαν οι εργαζόμενοι και όχι οι επιβάτες).
— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό