Η δέσμευση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών προς τους κατοίκους του Ωρωπού και του Βαρνάβα για δωρεάν διέλευση από τα διόδια των Αφιδνών χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως προεκλογικό δώρο για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού (με το κόστος να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό), υπήρξε όμως αποτέλεσμα μακρόχρονων κινητοποιήσεων από τους δημότες των περιοχών αυτών, η πλειοψηφία των οποίων βασίζεται στα αυτοκίνητο για το σύνολο των μετακινήσεών τους.
Μια άλλη διάσταση του ζητήματος όμως που δεν θίγεται συχνά, έχει να κάνει με τη συγκοινωνιακή απομόνωση της βόρειας Αττικής. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα για την επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην ανατολική, δυτική και νότια Αττική, όσοι κατοικούν στα βόρεια, πέραν την Κηφισιάς, εξακολουθούν να βρίσκονται αποκομμένοι, με το αυτοκίνητο να είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις τους.
Παρόλο που η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης διέρχεται από την περιοχή, στους σταθμούς βόρεια του ΣΚΑ σταματούν μόνο οι συρμοί της προαστιακής γραμμής της Χαλκίδας, οι οποίοι διέρχονται ανά 2 ώρες τα τελευταία χρόνια. Όσοι θέλουν να μετακινηθούν με το τρένο, θα πρέπει αφενός να προγραμματίσουν στρατηγικά τις μετακινήσεις τους, αφετέρου να πληρώσουν περισσότερο αφού οι περιοχές αυτές βρίσκονται εκτός του αστικού τμήματος του Προαστιακού. Έτσι όσοι πηγαίνουν στις Αχαρνές ή τον Άγιο Στέφανο πληρώνουν περισσότερα από όσους για παράδειγμα μετακινούνται μεταξύ του Ασπρόπυργου και του Κορωπίου αν και η απόσταση είναι μικρότερη.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει την αδικία σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, ζητώντας την επέκταση της αστικής ζώνης μέχρι τουλάχιστον τον Άγιο Στέφανο και αυξάνοντας τα δρομολόγια σε συχνότητες παρόμοιες με το υπόλοιπο αστικό δίκτυο του Προαστιακού, κάτι που σίγουρα θα φέρει και αύξηση των επιβατών.
Επιπλέον θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου σταθμού στο Κρυονέρι, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο είναι ώριμος μελετητικά.
Για την πρόσβαση στους σταθμούς, είναι απαραίτητη και η δημιουργία λεωφορειακών γραμμών, δημοτικών από τους δήμους αλλά και διαδημοτικών από τον ΟΑΣΑ ή τα ΚΤΕΛ Αττικής. Τα νέα δρομολόγια των ΚΤΕΛ που θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες, συνδέοντας περιοχές της βόρειας Αττικής με το σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά θα πρέπει να πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο ώστε να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Γι αυτό θα είναι χρήσιμο να υπάρξει διαβούλευση με τους δήμους και την τοπική κοινωνία.
Τέλος, στο προσκήνιο πρέπει να έρθουν οι μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό που θα εξυπηρετήσουν περιοχές της βόρειας Αττικής. Αρχικά μέσω της κατασκευής των επεκτάσεων της γραμμής 4 με τερματικό σταθμό στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Λυκόβρυσης. Σύμφωνα με το υπουργείο και την Αττικό Μετρό, μέσα στη χρονιά θα ξεκινήσει η αναζήτηση του ιδιώτη που θα αναλάβει τη λειτουργία του Μετρό μαζί με την κατασκευή των επεκτάσεων. Επιπλέον, ίσως θα έπρεπε να ξεπαγώσει ένα έργο-φάντασμα, αυτό της επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ προς βορρά, δηλαδή προς Νέα Ερυθραία και Άγιο Στέφανο.
Το παραπάνω άρθρο βασίζεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News #42’ την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019. Για να λαμβάνετε μελλοντικά newsletter στο email σας, εγγραφείτε εδώ
— — — —
Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό