Συμπληρώνοντας τη φόρμα του ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’, μπορείτε και εσείς να γράψετε για εμπειρίες και συμβάντα (θετικά ή αρνητικά) από την καθημερινότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταγγελίες, σκέψεις και ιδέες για μελλοντικά άρθρα ή ότι άλλο βλέπετε σχετικό με τις συγκοινωνίες της Αθήνας.
Αυτή την εβδομάδα, οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν, μεταξύ άλλων, για την προβληματική λειτουργία των νέων μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον Προαστιακό της Αθήνας και την ανάγκη πραγματοποίησης νυκτερινών δρομολογίων λεωφορείων επί της λεωφόρου Μεσογείων.
Ο αναγνώστης Αντώνης Καρβέλας γράφει για τα προβλήματα που παρατηρούνται με τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και συγκεκριμένα για την αδυναμία φόρτισης χρηματικού ποσού σε προσωποποιημένη κάρτας με τη χρήση πιστωτικής κάρτας:
Μία σημαντική παράλειψη που πιστεύω ότι υπάρχει στα νέα μηχανήματα έκδοσης/ανανέωσης εισιτηρίων είναι ότι δεν γίνεται να φορτώσεις στην προσωποποιημένη κάρτα χρηματικό ποσό μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας. Είναι δυνατό να αγοράσεις συγκεκριμένα προϊόντα (πχ απλό εισιτήριο), αλλά όχι να φορτώσεις στο πορτοφόλι.
Επίσης, πολλές φορές, έχω παρατηρήσει, ότι η επαναφόρτιση της κάρτας με χρηματικό ποσό σε μετρητά, δεν δουλεύει. Κανονικά, όταν βάζεις τα κέρματα, μέτρα το ποσό και πατάς επιβεβαίωση. Πολλές φορές το κουμπί της επιβεβαίωσης δεν υπάρχει, όσες προσπάθειες και να κάνεις. Έτσι, βάζεις χρήματα, τα μετρά, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις.
Ο Alex Daskalopoulos γράφει για τη μη δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων με τη χρήση Apple Play:
Σήμερα ήμουν στον σταθμό στο Μοναστηράκι για να πάω προς Κηφισιά. Προσπαθούσα να αγοράσω ένα εισιτήριο χρησιμοποιώντας το Apple Pay με την ανέπαφη συναλλαγή, δοκίμασα συνολικά 5 φορές με χρήση κάρτας από δυο διαφορετικές τράπεζες (N26,Revolut) η συναλλαγή δεν περνούσε καμία από της φορές. Εμφανιζόταν μήνυμα λάθους. Η εφαρμογή λειτουργούσε τέλεια με όλα τα καταστήματα που πήγα και πριν και μετά (McDonald’s, Everest). Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μου δοθεί μια υπογεγραμμένη άσχετη απόδειξη από τον υπεύθυνο του σταθμού χωρίς να πληρώσω το αντίτιμο του εισιτηρίου. Τραγικότατο και εμείς που θέλουμε να πληρώσουμε να μην μπορούμε.
Ο Γιάννης γράφει για την εμπειρία του από τις συγκοινωνίες της Αθήνας εν μέσω καλοκαιριού:
Καθημερινά χρησιμοποιώ τα Μ.Μ.Μ. (από λεωφορεία μέχρι μετρό και ηλεκτρικό). Η κατάσταση ειδικά στα λεωφορεία είναι δραματική . Για παράδειγμα σήμερα πήρα το 806 (κυκλική από Σχιστό Κορυδαλλού – Κορυδαλλό – Αιγάλεω) όπου το κουμπί για στάση κρεμόταν εντελώς από τα καλώδια του ξηλωμένο από την θέση του! Φυσικά το 806 ειδικά μεσημέρι γεμίζει με αποτέλεσμα να στρίμωγμα να είναι μονόδρομος μαζί και οι καβγάδες . Στο μετρό ειδικά με το πρόγραμμα Θερινό ΙΙ είναι και εκεί κρίσιμη κατάσταση γιατί αργούν πολύ και πολλές φορές έρχονται τρένα με χωρίς κλιματισμό σε συνθήκες υψηλής ζέστης .
Ο αναγνώστης Μ.Κ. μάς έγραψε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες του Προαστιακού στη γραμμή της Χαλκίδας:
Ως επιβατης του Προαστιακού Αθηνών οι υπηρεσιες θυμιζουν αρχές δεκαετιας 1970.
Οι καθυστερήσεις είναι καθημερινο φαινομενο στην γραμμη Χαλκιδα – Αθηνας με αποτελεσμα η καθυστερημενη αφιξη στο σταθμο της Αθηνας. Το πρωινό δρομολόγιο απο το αεροδρομιο προς Πειραια φτανει στις 08:52 και δεν περιμενει για να γινει η ανταποκριση προς Πειραια (ενω μεχρι και τις 31/1/2018 το τρενο της Χαλκιδας που πηγαινε Πειραια περιμενε τοσο το τρενο του αεροδρομίου οσο και το τρενο απο το Κιατο) με αποτελεσμα να περιμενουμε μιση ωρα το επομενο τρενο για τον Πειραια που έρχεται απο το Κιατο στις 9:20. To αποτελεσμα ειναι να πηγαινουμε με μεγαλη και επαναλαμβανομενη καθυστερηση στις δουλειες μας στις 10:00 αντι για τις 09:00.
Η ασφαλεια των επιβατων δεν ενδιαφερει κανεναν στην Τραινοσε, ναρκομανεις και βαπορακια διακινουν καθημερινα ναρκωτικα εντος των συρμών, απειλές, ξυλοδαρμοι και οπλοκατοχή είναι καθημερινα φαινομενα και κανενας αστυνομικος δεν εμφανιζεται στους Σταθμούς Πειραιά και Αχαρνων που αποτελουν στεκια των ναρκομανων και εμπορων. Μονο από καθαρη τυχη εχουμε γλυτωσει τα χειροτερα.
Και αναρωτιεμαι ως μη-ειδικός τεχνοκράτης των μεταφορών ο απλός ταλαιπωρος επιβατης ποια η λογικη των σοφών της Διοίκησης της Τραινοσε:
1ον Να μην πηγαινει το τρενο της Χαλκιδας στον Πειραια ενω τα τρενα του Αεροδρομιου και του Κιατο πανε μια χαρα.
2ον Να μην υπαρχει δρομολογιο απο Πειραια προς Χαλκιδα στις ωρες αιχμης 17.00-17:52 που ολος ο ιδιωτικος και μερος του δημοσιου τομεα δουλευει. Σε ολο τον κοσμο στις ωρες αιχμης πριν και μετα τις 09:00 και 17:00 υπαρχουν δρομολογια που εξυπηρετουν τον κοσμο να παει στην δουλεια του και να επιστρεψει.
3ον Να μην υπάρχει αστυνομικη επιτηρηση στους σταθμους Αθηνών, Πειραιά και Αχαρνών οπου πορτοφολάδες, εμποροι ναρκωτικών, και παρεμποριο κανουν ανενόχλητοι παρτι.
Για τον Προαστιακό σιδηρόδρομο γράφει ακόμα μία αναγνώστρια:
Στους σταθμούς δεν υπάρχει ενημέρωση. Πολλές φορές καθυστερούν ή δεν γίνονται δρομολόγια και ο κόσμος στις αποβάθρες περιμένει, μην ξέροντας εάν υπάρχει καθυστέρηση, τι τάξεως, εάν το δρομολόγιο θα γίνει ή όχι. Και όταν πλέον δοκιμάσει να θέσει το ερώτημα στο προσωπικό στο γραφείο του σταθμού, η απάντηση είναι είτε ότι δεν έχουν ενημέρωση (και προφανώς δεν προσπάθησαν και να μάθουν) είτε ότι δεν είναι δουλειά τους διότι είναι στο ταμείο, είτε ότι δεν μπορούν να αφήσουν το ταμείο (ας μη γελιόμαστε, δεν έχει και τόση κίνηση το ταμείο) παρόλο που υπάρχει πάντα το μεγάφωνο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς να βγουν από το άνετο γραφείο τους. Επίσης, οι οθόνες που γράφουν τα δρομολόγια δεν τα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο, απλά αναφέρουν τα δρομολόγια.
Και μια παρατήρηση. τα δρομολόγια προς αεροδρόμιο τελειώνουν πάρα πολύ νωρίς το βράδυ. Το τελευταίο από Πειραιά είναι στις 20.44 (!) – και μετά από Άνω Λιόσια στις 21.32. Αυτό δεν εξυπηρετεί το κοινό και επιπλέον δεν έχει λογική εξήγηση δεδομένου ότι στην αντίθετη κατεύθυνση από Αεροδρόμιο υπάρχουν δρομολόγια 22.09 προς Πειραιά και 22.50 προς Αθήνα.
Για την ανάγκη πραγματοποίησης νυκτερινών δρομολογίων λεωφορείων επί της λεωφόρου Μεσογείων γράφει ο Δημήτρης Κρίσιλιας:
Πιστεύω πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν νυχτερινά δρομολόγια κατά μήκος της λεωφόρου Μεσογείων μέχρι και την Παλλήνη τουλάχιστον, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και εκείνο το χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαν να αρθούν οι περιορισμοί επιβίβασης-αποβίβασης κατά την διάρκεια της νύχτας, ή ακόμη θα μπορούσε να γίνει η λεωφοριακή γραμμή Α5 εικοσιτετράωρη και να τερματίζει μέχρι, ας πούμε, το τέρμα λεωφορείων στο Πικέρμι. Αλλιώς, μέχρι το Πανόραμα Παλλήνης. Προτείνω τα δρομολόγια να είναι ανά 20 έως 30 λεπτά το πολύ.
Ο ΙΚ γράφει για τα προβλήματα πληροφόρησης στην αφετηρία των λεωφορείων στο Σύνταγμα, όπως και στην κλειστή τερματική στάση του Τραμ:
Στο εκδοτήριο εισιτηρίων της αφετηρίας λεωφορείων για το αεροδρόμιο στην Πλατεία Συντάγματος η πληροφοριακή πινακίδα ενημερώνει τους πολίτες για τον χρόνο άφιξης λεωφορείων μόνο στα Ελληνικά, ενώ η πλειονότητα των επιβατών είναι τουρίστες. Το εκδοτήριο πολύ συχνά βγάζει ένα χειρόγραφο σημείωμα “ΝΟ POS”. Τέλος, καθημερινά πάρα πολλοί τουρίστες και πολίτες περιμένουν το τραμ στο Σύνταγμα (φαντάζομαι και στους υπόλοιπους σταθμούς του τραμ που βρίσκονται εκτός λειτουργίας) καθώς η ενημέρωση είναι ένα πολύ μικρό σημείωμα σε ένα μέρος της στάσης.
Για τους επιβάτες που μεταφέρουν καφέδες στο Μετρό (αν και απαγορεύεται) γράφει η Μαρία:
Όταν βλέπω επιβάτη στο μετρό με καφέ στο χέρι, τρέμω στη σκέψη ότι μπορεί να του/της χυθεί και να με κάνει χάλια την ώρα που πηγαίνω στη δουλειά μου. Έχω δει χυμένους καφέδες μέσα σε συρμό, τους πατάνε οι άλλοι και μεταφέρεται η μπίχλα παντού. Πότε θα γίνει κι ένας τέτοιος έλεγχος στους αμετανόητους να τους απαγορεύεται η είσοδος στο σταθμό;
Αν θέλετε και εσείς να στείλετε ένα κείμενο, μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα