Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια για τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα

Share

    Είναι σχεδόν αναπόφευκτο πως η πλειοψηφία των δημόσιων έργων, μικρών ή μεγάλων, θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις κατά την υλοποίησή τους. Είτε αυτές οφείλονται στην αντικειμενική δυσκολία του κάθε έργου και σε απρόβλεπτα γεγονότα είτε στη γραφειοκρατία ή σε λάθη των εμπλεκόμενων, το πιο πιθανό είναι πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα των περισσότερων έργων δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Αυτό προφανώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, ωστόσο τα παραδείγματα στη χώρα μας είναι περισσότερα από όσα θα θέλαμε. Η επέκταση της γραμμής 3 προς τον Πειραιά έπρεπε να παραδοθεί στο σύνολό της από το 2017 (πλέον αναφέρεται το 2021, αν και το θεωρούμε δύσκολο) ενώ η επέκταση του Τραμ στην ίδια περιοχή έπρεπε να λειτουργεί από το 2015 (τελικά απαιτήθηκε ο τριπλάσιος χρόνος και βλέπουμε…) Για να μην αναφερθούμε στο Μετρό της Θεσσαλονίκης ή την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης (που αν και τυπικά ολοκληρώθηκε απαιτούνται πρόσθετες εργασίες βελτίωσης).  

    Θα ήταν ευχής έργο να περιοριστούν οι όποιες καθυστερήσεις, αλλά εν τω μεταξύ πρέπει επιτέλους να δούμε περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία γύρω από αυτές. 

    Το δρόμο τον δείχνει ο δήμαρχος Τρικάλων ο οποίος πρόσφατα με αφορμή μία καθυστέρηση σε έργα ανάπλασης πεζοδρομίων σύνταξε μία επιστολή απολογούμενος προς τους συνδημότες του που ταλαιπωρήθηκαν από τα έργα ενώ παράλληλα τους χάρισε το κόστος υδροδότησης για μία περίοδο τεσσάρων μηνών «εξαιτίας των πλημμελών υπηρεσιών» που τους παρασχέθηκαν το χρονικό διάστημα αυτό. 

    Καταρχάς, βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η σύνταξη πιο ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων για κάθε έργο λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ διάφορων φορέων και τις συνήθεις απρόβλεπτες καθυστερήσεις. 

    Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για την πορεία του κάθε έργου. Οι πολίτες πρέπει να πληροφορούνται ανά 1-3 μήνες με λεπτομέρειες για την εξέλιξη του κάθε έργου και για το αν η πορεία υλοποίησης καθυστερεί ή όχι σε σχέση με το επίσημο χρονοδιάγραμμα. Σε περίπτωση που υπάρχουν καθυστερήσεις αυτές πρέπει να δικαιολογούνται και να παρατίθεται ο νέος ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου. Το σημερινό φαινόμενο με την κάθε κυβέρνηση να ανακοινώνει το δικό της χρονοδιάγραμμα (το οποίο μπορεί και να διαφέρει από αυτό του αναδόχου του έργου) και την αντιπολίτευση συχνά να το αμφισβητεί πρέπει να εκλείψει. 

    Τέλος, πρέπει να υπάρχει πρόνοια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που ταλαιπωρούνται εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης έργων π.χ. μέσω εκπτώσεων στη φορολογία, τα δημοτικά τέλη ή τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το ρητό «η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, τα έργα είναι μόνιμα» έχει παλιώσει και δεν προσφέρει πλέον ανακούφιση σε κανέναν.

    ———

    Το παραπάνω άρθρο βασίζεται σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στο newsletter ‘Athens Transport News #54’ την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019. Για να λαμβάνετε μελλοντικά newsletter στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 
 

Διαβάστε Περισσότερα