Η παράδοση των τριών πρώτων σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτεί την είσοδο στην λιγότερο παραγωγική περίοδο στην ιστορία της κατασκευής του Μετρό της Αθήνας που ξεκίνησε πριν από περίπου μία 30ετία.
Για πρώτη φορά από το 1992 μόλις 3 σταθμοί του αθηναΐκού Μετρό (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) βρίσκονται «υπό κατασκευή» χάρη στην αδράνεια των κυβερνήσεων της τελευταία δεκαετίας που δεν κατάφεραν να προωθήσουν νέα έργα Μετρό. Είναι χαρακτηριστικό πως η επέκταση της γραμμής 3, που δημοπρατήθηκε το 2008, είναι το μοναδικό έργο Μετρό υπό κατασκευή από το 2013 έως και σήμερα, ενώ σε εξέλιξη από το 2017 βρίσκεται ο διαγωνισμός για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4.
Η κατασκευή των βασικών γραμμών του Μετρό ξεκίνησε το 1992, ενώ η παράδοσή τους έγινε τμηματικά από το 2000 (τμήματα Σεπόλια – Σύνταγμα και Εθν. Άμυνα – Σύνταγμα) ως το 2004 οπότε και η γραμμή 3 του Μετρό συνδέθηκε με το Αεροδρόμιο της Αθήνας. Την ίδια χρονιά, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραδόθηκαν και οι επεκτάσεις της γραμμής 2 προς Άγιο Αντώνιο και Άγιο Δημήτριο.
Τρία χρόνια αργότερα, το 2007, παραδόθηκε η επέκταση της γραμμής 3 προς Αιγάλεω ενώ ως το 2010 παραδόθηκαν οι σταθμοί Αγία Παρασκευή, Νομισματοκοπείο και Χολαργός, η κατασκευή των οποίων εκκρεμούσε από την προ-ολυμπιακή περίοδο. Εν τω μεταξύ, το 2006 ξεκίνησαν τα έργα της επέκτασης προς Ελληνικό που παραδόθηκε το 2013, την ίδια χρονιά με τις επεκτάσεις προς Ανθούπολη και Αγία Μαρίνα, που είχαν καθυστερήσει εξαιτίας του σκανδάλου της Siemens.
Από τότε, το μοναδικό έργο σε εξέλιξη ήταν η επέκταση της γραμμής 3 προς τον Πειραιά (που υποτίθεται πως θα παραδιδόταν το 2017) με 6 σταθμούς, οι τρεις εκ των οποίων άνοιξαν πριν λίγες μέρες για το κοινό.
Πλέον, αναμένουμε να μάθουμε την τύχη του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή), ένα μεγάλο έργο που θα μας απασχολήσει όλη την επόμενη δεκαετία. Αν και τα σχέδια και για άλλα έργα Μετρό δεν λείπουν (όπως έτσι κι αλλιώς δεν έλειπαν και την περασμένη δεκαετία), το ζητούμενο είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από την εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να βρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση αυτών των απαραίτητων έργων για την Αθήνα.