Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις συγκοινωνίες της Αθήνας κάτω από το μικροσκόπιο

Share

     

    Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

    ‘Ήταν 1η Αυγούστου 2019 όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε για πρώτη φορά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η επίσκεψη αυτή είχε μάλλον «πυροσβεστικό χαρακτήρα» αφού τις μέρες εκείνες ψηλά στην επικαιρότητα βρίσκονταν η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού εξαιτίας των αραιών θερινών δρομολογίων του Μετρό και μία συνέντευξη του υπουργού η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις. 

    Τότε, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί πως το Σεπτέμβριο οι συγκοινωνίες της Αθήνας θα παρουσιάζουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα, χωρίς όμως να αναφέρει ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Η ώρα των εξαγγελιών ήρθε ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, σε ακόμα μία πυροσβεστικού τύπου επίσκεψη, μετά από το σάλο που δημιούργησαν οι εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

    Τα 6 μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τα μισά βραχυπρόθεσμα και τα άλλα μισά μεσοπρόθεσμα, μπορούμε να τα κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες: νέα μέτρα που εξαγγέλλονται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, μέτρα που περιμέναμε αλλά έρχονται με καθυστέρηση και, τέλος, μέτρα που εξαγγέλλονται κατ’ επανάληψη, παίρνοντας συνεχώς παράταση για το μέλλον. 

    Τα νέα -και ριψοκίνδυνα- μέτρα

    Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την άμεση πραγματοποίηση 655 προσλήψεων σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ με διαδικασίες fast track και με «κριτήρια ΑΣΕΠ» προκειμένου οι συγκοινωνίες της Αθήνας να ενισχυθούν με προσωπικό για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια. Το γεγονός όμως ότι οι προσλήψεις θα γίνουν ουσιαστικά εκτός ΑΣΕΠ αν και η κυβέρνηση είχε ένα χρόνο για να κινήσει τις συγκεκριμένες διαδικασίες (πέρυσι βέβαια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υποστήριζε πως δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού) ενδέχεται να δημιουργήσει σκιές γύρω από το αν θα τηρηθούν πράγματι αξιοκρατικά κριτήρια.

    Επιπλέον, αν και προαναγγέλθηκε πως οι προσλήψεις θα αφορούν θέσεις πεδίου (οδηγούς, τεχνίτες κ.λπ.), υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μετά από κάποιο διάστημα οι υπάλληλοι αυτοί να μετακινηθούν σε θέσεις γραφείου (όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν) με αποτέλεσμα να υπάρξει και πάλι έλλειψη προσωπικού στις μάχιμες θέσεις. 

    Για πρώτη φορά επίσης (αν και το είχε προαναγγείλει ο υπουργός πριν από λίγες μέρες) εξαγγέλθηκε η προμήθεια 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing, ακολουθώντας το μοντέλο της Θεσσαλονίκης, με το σχετικό διαγωνισμό να βγαίνει στον αέρα το Σεπτέμβριο. Και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να κερδηθεί πολύτιμος αν οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. Η βασικότερη απορία μας πλέον είναι πώς ακριβώς θα βρεθούν 300 λεωφορεία με ηλικία έως 10 ετών. Δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα υπάρξουν πολλές προσφορές στο συγκεκριμένο διαγωνισμό αλλά ας ελπίσουμε πως θα ξαφνιαστούμε θετικά.

    Από την πλευρά των εργαζομένων εν τω μεταξύ εκφράστηκε και η εξής απορία: για ποιο λόγο θα δοθούν χρήματα για την προμήθεια μεταχειρισμένων λεωφορείων ενώ το ίδιο ποσό θα μπορούσε να δοθεί για την επισκευή λεωφορείων που παραμένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια;

    Εξαγγελίες που αναμέναμε καιρό

    Ο νόμος για την σύμπραξη των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με τα ΚΤΕΛ είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ενώ οι συγκεκριμένες διαδικασίες προχώρησαν στη Θεσσαλονίκη, όπου η ανάγκη για νέα οχήματα ήταν ομολογουμένως μεγάλη, το ίδιο δεν έγινε στην Αθήνα μέχρι σήμερα. 

    Πλέον, ο πρωθυπουργός «πάτησε το κουμπί» προκειμένου αυτή η άτυπη ιδιωτικοποίηση γραμμών λεωφορείων του ΟΑΣΑ που αναμέναμε καιρό να γίνει πραγματικότητα. Το ζητούμενο εδώ είναι να εξασφαλιστεί η ποιότητα και αξιοπιστία των υπηρεσιών που θα προσφέρουν οι ιδιώτες των ΚΤΕΛ. Τα εργαλεία (ηλεκτρονικό εισιτήριο και τηλεματική) υπάρχουν και πλέον αναμένουμε να δούμε τα αστικά δρομολόγια που θα εκτελούν τα ΚΤΕΛ τα οποία θα βοηθήσουν την ενίσχυση των υπολοίπων δρομολογίων του ΟΑΣΑ μέσω της εξασφάλισης 203 οχημάτων και 550 οδηγών. 

    Μία ακόμη εξαγγελία που είχε «βάλει μπρος» η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα, είναι η ανακατασκευή των παλαιότερων συρμών του ΗΣΑΠ προκειμένου να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής τους. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα,  η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε το έργο «Τεχνικοί σύμβουλοι υποβοήθησης για την ωρίμανση του έργου εκσυγχρονισμού των συρμών της Γραμμής 1 και ανάκτησης ενέργειας µέσω της αναβάθμισης 2 Υ/Σ έλξης» σε μελετητική εταιρεία αντί 47.120 ευρώ. 

    Μέτρα που παίρνουν συνεχώς παράταση για το μέλλον

    Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ακύρωσε το διαγωνισμό της προηγούμενης κυβέρνησης για την προμήθεια νέων λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε, η σημερινή κυβέρνηση προαναγγέλλει συνεχώς την πραγματοποίηση νέου διαγωνισμού με τη δημοπράτησή του να παίρνει συνεχώς παράταση για το μέλλον. 

    Η νεότερη παράταση ήρθε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο πρώτος εκ των δύο διαγωνισμών για 600 νέα λεωφορεία για την Αθήνα θα προκηρυχθεί ως το Νοέμβριο, με τα 300 πρώτα οχήματα να μπαίνουν σε κυκλοφορία ως το τέλος του 2021. 

    Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η προμήθεια 7 συρμών για τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα χρειαστεί μία τριετία. Η προμήθεια διρρευματικών συρμών για το Μετρό (συρμών που μπορούν να κινηθούν και στο επίγειο τμήμα εκτελώντας δρομολόγια προς το Αεροδρόμιο) βρίσκεται εδώ και χρόνια στο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό χωρίς να έχει προχωρήσει. Χωρίς τους συρμούς αυτούς, οι 7 υπάρχοντες δεν θα επαρκούν για την πραγματοποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά ως το Αεροδρόμιο ανά ημίωρο από το 2022, όταν παραδοθεί η επέκταση του Μετρό ως τον Πειραιά. 

    Εφόσον οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού γίνουν πραγματικότητα, που σημαίνει ότι ως το Σεπτέμβριο θα έχουν πάρει μπρος τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ως το τέλος του χρόνου τα μεσοπρόθεσμα, υπάρχει σημαντική πιθανότητα μέσα στην επόμενη διετία να δούμε μία αναγέννηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, αφού θα τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζονται.

    Σε αυτή και μόνο την περίπτωση, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ίσως συγχωρέσουν την σχετική αδράνεια που έδειξε για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας η κυβέρνηση κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης.  

 
 

Διαβάστε Περισσότερα