Μέσα στη χρονιά αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, σύμφωνα με το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ως το τέλος της χρονιάς, αναμένεται να έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για το έργο, ενώ παράλληλα θα οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Τους τελευταίους μήνες το έργο έχει βγει από τον πάγο, με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο.
Το έργο περιλαμβάνεται σε μία λίστα με «επείγοντα έργα αστικών συγκοινωνιών», τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν ως το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκεται η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάταξη και συντήρηση, η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια διρρευματικών συρμών Μετρό, η προκήρυξη διαγωνισμού για το αμαξοστάσιο τραμ Πειραιά και Ελληνικού (σ.σ. ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόκειται για την επέκταση του αμαξοστασίου του Ελληνικού και αναμένεται να συμβασιοποιηθεί ως το τέλος της χρονιάς) και ο σταθμός Κοινών Ταμείων Εισπράξεων Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) Αττικής και η διερεύνηση υποδομών φυσικού αερίου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Δείτε: Ένα βήμα πιο κοντά ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα
Μεταξύ άλλων, μέσα στη χρονιά αναμένεται η εκπόνηση προγράμματος συντήρησης και ανάταξης συρμών (in house & outsourcing) του ΗΣΑΠ και τηλεματικής και να βγουν οι σχετικές προκηρύξεις. Επίσης, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια διρρευματικών συρμών του Μετρό που θα πραγματοποιούν τα δρομολόγια προς Αεροδρόμιο. Χωρίς επιπλέον συρμούς, δεν θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση του δρομολογίου Πειραιάς – Αεροδρόμιο χωρίς μετεπιβίβαση ανά μία ώρα, όταν παραδοθεί η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά.
Άλλη δράση που αναφέρεται σχετικά με τις συγκοινωνίες της Αθήνας είναι η θεσμική και χρηματοδοτική ανασυγκρότηση μητροπολιτικών αστικών συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα, θεσμικό, ρυθμιστικό & οργανωτικό πλαίσιο αστικών συγκοινωνιών, ανάταξη συντήρησης και λειτουργίας, αναδιάρθρωση δικτύου των Οδικών Συγκοινωνιών Α.Ε. (ΟΣΥ ΑΕ), ανάταξη συντήρησης των Σταθερών Συγκοινωνιών Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), χρηματοδότηση και συμβολαιοποίηση, έλεγχος εσόδων συγκοινωνιακών φορέων.
Το υπουργείο αναμένεται να εκδώσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τη συντήρηση σε ΟΑΣΘ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, να προχωρήσει σε προσαρμογή εταιρικών σκοπών αστικών συγκοινωνιακών φορέων, καθιέρωση διεταιρικών και εποπτικών σχέσεων μεταξύ εταιρειών και με τρίτους (π.χ. ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και δημιουργία παρατηρητηρίου λειτουργίας μητροπολιτικών αστικών συγκοινωνιών. Επιπλέον, θα γίνει αανάλυση, αναδιάταξη και κατάστρωση διαδικασιών ροής εισπράξεων σε ΟΑΣΘ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.
Όσον αφορά τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα, κύριοι στόχοι είναι η ολοκλήρωση της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά (μέσα στη χρονιά αναμένεται η δημοπράτηση των συστημάτων επικοινωνίας TETRA) και του τμήματος Άλσος Βεΐκου – Περισσός της γραμμής 4 όπου αναμένεται να έχουμε την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών. Μέσα στη χρονιά επίσης αναμένεται η έκδοση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΠΟ) και έναρξη Β’ Φάσης Διαγωνισμού για το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης Σαλαμίνας με το Πέραμα. Επίσης, προχωράει η προμήθεια λεωφορείων φυσικού αερίου, ηλεκτρικά και EURO 6 για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και προχωράει η έκδοση νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να προωθηθεί η εισαγωγή της υδρογονοκίνησης στις μεταφορές.
Ένας ακόμα στόχος του υπουργείου αφορά τη μετάβαση σε νέες μορφές κινητικότητας, με αναφερόμενες δράσεις την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για την υποδοχή της αυτόνομης οδήγησης, την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για την καθιέρωση του διαμοιρασμού οχημάτων (car sharing), του συνεπιβατισμού οχημάτων (car pooling) & της μεταφοράς με οχήματα κατά παραγγελία (car on demand) και την αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου κυκλοφορίας επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) οχημάτων που εκμισθώνουν οδηγό.