Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

Η προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων και νέα γραμμή του Προαστιακού στη Δυτική Αττική στο σχέδιο Ελλάδα 2.0

Share

    Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω της αγοράς ηλεκτρικών λεωφορείων αλλά και η κατασκευή του Προαστιακού Δυτικής Αττικής που θα ενώνει τα Άνω Λιόσια με τα Μέγαρα περιλαμβάνονται στα 170 έργα, επενδύσεις και μεταρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

    Όπως ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος, το Σχέδιο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

    • την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας,
    • την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής,
    • την πράσινη Οικονομία, και
    • την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας

    Άξονα του προγράμματος αποτελεί και η μετάβαση σε ένα πράσινο και βιώσιμο σύστημα μεταφορών. Μεταξύ άλλων δράσεων, θα επενδυθεί το ποσό των 220 εκατ. ευρώ για την Ηλεκτροκίνηση Συγκοινωνιών (Φορτιστές Παντού, Ηλεκτρικά Αστικά Λεωφορεία, Ηλεκτρικά Ταξί). Όπως αναφέρεται, Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ευρώπη και την χώρα μας για λόγους περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας, μείωσης της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και του υψηλού κόστους συντήρησης των αστικών λεωφορείων.

    Επιδοτείται με το πρόγραμμα αυτό η δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.). Προωθείται η αντικατάσταση μέρους του στόλου των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά λεωφορεία και επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά.

    Επιπλέον, προωθείται επένδυση ύψους 85 εκατ. ευρώ για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στην Δυτική Αττική. Συγκεκριμένα, δημιουργείται μια νέα γραμμή μήκους 36 χλμ προαστιακού σιδηροδρόμου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Ενώνεται έτσι πολύ αποτελεσματικότερα από πλευράς Μέσων Μαζικής μεταφοράς η Δυτική Αττική με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων και των εργαζομένων στη Δυτική Αττική και δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού στην περιοχή.

    Το 2018 η τότε κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως τα Ελληνικά Πετρέλαια θα προχωρήσουν στην εκπόνηση των μελετών με δικά τους έξοδα για την κανονικοποίηση, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ του ΣΚΑ και της Ελευσίνας, παράλληλα με την οποία θα δημιουργηθεί και αγωγός πετρελαίου. Μέχρι και σήμερα πάντως δεν είχε υπάρξει κάποια εξέλιξη σχετικά με το έργο αυτό.

    Όσον αφορά το σιδηρόδρομο, προβλέπεται επένδυση ύψους 130 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου μέσω ΣΔΙΤ (εμβληματική παρέμβαση στην ηλεκτροδότηση, σηματοδότηση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, της γραμμής από Πειραιά/Αθήνα έως Θεσσαλονίκη. Στόχος η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών για να γίνει η χώρα πύλη εμπορίου προς την Ευρώπη.)

    Επιπλέον, με επένδυση ύψους 24 εκατ. ευρώ προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ που περιλαμβάνει αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) με την εγκατάσταση ειδικής τεχνολογικής υποδομής και κεραιών για τη μετάδοση σήματος σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, επιτρέποντας ανοικτή πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ικανοποιώντας τις λειτουργικές ανάγκες των τρένων καθώς και των επιβατών. Επιπλέον, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς θα εγκατασταθεί υποδομή για γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και σε ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης του κοινού. Η επένδυση προτείνεται να υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 
 

Διαβάστε Περισσότερα