Τη δημιουργία γραμμής δημόσιας συγκοινωνίας που θα ενώνει το κέντρο της Ραφήνας με την Αθήνα, έτσι ώστε να σταματήσει η εξάρτιση των κατοίκων της περιοχής από τα ΚΤΕΛ, ζητά η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ραφήνας.
Όπως αναφέρουν, οι λεωφορειακές γραμμές 314 και 310 και οι δημοτικές συγκοινωνίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων, ενώ τα ΚΤΕΛ προγραμματίζουν τα δρομολόγιά τους με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, μέσω της μεταφοράς ταξιδιωτών από και προς το λιμάνι της Ραφήνας. Την ίδια στιγμή τα εισιτήρια είναι ακριβά, ενώ τα δρομολόγια έχουν μειωθεί επιπλέον λόγω της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι από το 2017 αποφασίστηκε η επέκταση της γραμμής 314 ως την περιοχή του Νέου Βουτζά ώστε να εξυπηρετεί τη Ραφήνα, χωρίς όμως να μπαίνει στο κέντρο της πόλης ώστε να μη πληγεί το μεταφορικό έργο των ΚΤΕΛ. Καθόλου τυχαία βέβαια από τον περασμένο Οκτώβριο, η γραμμή 314 ανατέθηκε στα ΚΤΕΛ επιβεβαιώνοντας την υποψία πως ιδρύθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Ραφήνας:
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα των κατοίκων της Ραφήνας είναι το πρόβλημα των συγκοινωνιών. Το κοινωνικό δικαίωμα στη μετακίνηση, εδώ καταπατάται κατάφωρα. Τα λεωφορεία 314, 310 και οι δημοτικές συγκοινωνίες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Η στέρηση δημόσιας συγκοινωνίας που να διέρχεται από το κέντρο της Ραφήνας και να το ενώνει με την Αθήνα, μας ρίχνει αναγκαστικά στην εκμετάλλευση από τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ.
Είναι σαφές ότι στόχος των ιδιωτικών ΚΤΕΛ είναι η άντληση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, με όσο το δυνατό λιγότερα δρομολόγια, και όχι η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησής μας. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουμε πληθώρα προβλημάτων:
Κόστος Για ένα φοιτητή, κάτοικο Ραφήνας, οι μετακινήσεις κοστίζουν μηνιαία πάνω από 60 ευρώ, ενώ για μία εργαζόμενη ξεπερνούν τα 130 ευρώ. Αρκεί να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό, π.χ. για ένα χαμηλόμισθο ή συνταξιούχο, για να κατανοήσουμε την απάνθρωπη συνθήκη που μας επιβάλλεται προκειμένου να κερδίζουν οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ.
Υγεία Στην πανδημία το ΚΤΕΛ αποφάσισε μείωση των δρομολογίων (την Κυριακή υπάρχουν μόλις 4 δρομολόγια) καθώς και ενιαίο δρομολόγιο από το Μαραθώνα μέσω της Ραφήνας προκαλώντας τον υπερσυνωστισμό των επιβατών, σε αντίθεση με την οδηγία των υγειονομικών αρχών για χρήση του 40% των θέσεων, καθιστώντας τις μετακινήσεις επικίνδυνες για την υγεία και των κατοίκων και των εργαζομένων στα λεωφορεία.
Καθυστερήσεις Για τη μεγιστοποίηση του κέρδους του ιδιωτικού φορέα των ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια εξαρτώνται από την άφιξη των πλοίων στο λιμάνι της Ραφήνας. Αποτέλεσμα: να χάνονται συχνά διαδοχικά δρομολόγια ή να καθυστερούν, λόγω καθυστερημένης άφιξης κάποιου πλοίου, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους κατοίκους της περιοχής.
Είναι φανερό λοιπόν ότι οι αρμόδιοι φορείς (κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες των κατοίκων αλλά μόνο για το κέρδος των ιδιωτών. Με τη νέα σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ Α.Ε. για την υποτιθέμενη αποσυμφόρηση των ΜΜΜ λόγω του κορωνοϊού, ο ΟΑΣΑ, υπεύθυνος για την παροχή συγκοινωνιακού έργου στην περιοχή της Περιφέρειας Αττικής, επιλέγει για άλλη μια φορά αντί να αγοράσει λεωφορεία και να προσλάβει οδηγούς, να τα «δίνει» στα πανάκριβα ΚΤΕΛ, νοικιάζοντας ουσιαστικά μεταχειρισμένα λεωφορεία δεκαετίας.
Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι ξεπουλάνε συνειδητά τις δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες (με το αζημίωτο προφανώς, 24 εκατ./έτος ήταν η τελευταία συμφωνία), επιχορηγώντας τους με δημόσιο χρήμα (δηλαδή με τους φόρους μας). Τα αποτελέσματά τους έχουν φανεί και με το παραπάνω στις περιοχές μας, που ο κόσμος αγανακτά με την αποκλειστικότητα των ΚΤΕΛ, ενώ οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ακόμα κι όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να έρθει η δημόσια συγκοινωνία του ΟΑΣΑ στη Ραφήνα (με τη μετακίνηση, λόγω καραμπόλας άλλων ιδιωτικών συμφερόντων, της αφετηρία του 314 από το Πικέρμι στη Ραφήνα), η τοπική διοίκηση δεν αξίωσε το αυτονόητο συμφέρον των κατοίκων, το να καλύπτουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ το σύνολο της πόλης μας, με τα ΚΤΕΛ να συνεχίζουν να έχουν την αποκλειστικότητα της πρόσβασης στο λιμάνι.
Το δικαίωμα στη μετακίνηση είναι κοινωνικό αγαθό και οφείλει να είναι δημόσιο και μάλιστα δωρεάν, καθώς οι μετακινήσεις στις μητροπόλεις στην πλειονότητά τους είναι υποχρεωτικές μετακινήσεις (εργασία, εκπαίδευση κ.α.) μακριά από τους τόπους κατοικίας κι όχι μόνο ταξίδια αναψυχής, όπως παρουσιάζονται.
Ως εργαζόμενοι, φοιτήτριες, μαθητές, άνεργες, συνταξιούχοι καλούμε όλους τους κατοίκους της Ραφήνας να αγωνιστούμε μαζί και να απαιτήσουμε:
Δημόσια συγκοινωνία από το κέντρο της Ραφήνας προς την Αθήνα (όπου θα υπάρχει σύνδεση με γραμμή μετρό) και αντίστροφα
Τακτική απολύμανση οχημάτων, τήρηση όλων τα υγειονομικών μέτρων για επιβάτες και οδηγούς
Συχνά δρομολόγια (τουλάχιστον ανά μισάωρο) για να τηρείται η πληρότητα (40%) και η ποιοτική και ασφαλής μετακίνησή μας
Προσλήψεις των εργαζομένων των ΚΤΕΛ στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών
Συγκέντρωση στην πλατεία Ραφήνας
Σάββατο 03/04/2021 στις 17:00
Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ραφήνας
Πηγή: irafina.gr