Δυσκολότερες αναμένεται να γίνουν οι ήδη δύσκολες συνθήκες μετακίνησης στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας αφού σε εφαρμογή τέθηκε το θερινό πρόγραμμα δρομολόγησης σε όλα τα μέσα. Αντίθετα με την περασμένη χρονιά, φέτος δεν έγινε δυνατή η επιπλέον παράταση του χειμερινού προγράμματος λόγω και των σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζόμενων.
Έτσι, στο σύνολο των γραμμών των Λεωφορείων και Τρόλεϊ σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Δευτέρα 12 Ιουλίου το πρόγραμμα δρομολογίων Θερινό Ι το οποίο συνήθως ισχύει για το μήνα Ιούλιο και το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου. Τον Αύγουστο τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα δρομολόγησης Θερινό ΙΙ με ακόμα πιο αραιά δρομολόγια.
Σημειώνεται ότι στις λεωφορειακές γραμμές που ανέλαβαν τα ΚΤΕΛ, το θερινό πρόγραμμα ίσχυε ήδη από την 1η Ιουλίου, καθώς αυτό ακριβώς προβλέπεται από τη σύμβαση που έχουν συνάψει με τον ΟΑΣΑ.
Με θερινά δρομολόγια κινούνται από σήμερα και τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς με την ΣΤΑ.ΣΥ. να ανακοινώνει τις συχνότητες διέλευσης που θα ισχύουν ως την 1η Αυγούστου (δείτε αναλυτικά στο τέλος).
Συγκεκριμένα, στη γραμμή του ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό) η συχνότητα διέλευσης των συρμών τις ώρες αιχμής (7:00-10:00 και 15:00-18:00) τροποποιείται από τα 6′ στα 7,5′. Επίσης, από τις 31 Ιουλίου, οι συχνότητες διέλευσης τα Σαββατοκύριακα αλλάζουν από 10,5′ σε 12,5′.
Στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, οι αλλαγές προς το παρόν (τουλάχιστον στα χαρτιά) ίσως είναι λιγότερο αισθητές, αφού οι μέχρι την περασμένη εβδομάδα συχνότητες διέλευσης ανά 4′ ή 4,5′ τις ώρες αιχμής, μετατρέπονται σε 5′ μεταξύ 6:00 – 17:30 και ανά 6′ μεταξύ 17:30-20:00. Περαιτέρω «αραίωση» των δρομολογίων θα γίνει από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όταν τα δρομολόγια στις δύο γραμμές του Μετρό θα πραγματοποιούνται ανά 6′ μεταξύ 6:00-20:00 και ανά 7′ – 10′ τις υπόλοιπες ώρες. Τα Σαββατοκύριακα τέλος τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 10′ από τα τέλη Ιουλίου.
Και στο Τραμ έχουμε μείωση των δρομολογίων από σήμερα με τις συχνότητες ανά 17′ να μετατρέπονται ανά 20′ ενώ από τα τέλη Ιουλίου τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 25′ τα Σαββατοκύριακα από ανά 20′ έως τότε.
Είναι προφανές πως η μείωση των δρομολογίων θα κάνει ακόμα δυσκολότερες τις συνθήκες μετακίνησης των επιβατών, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όσον αφορά τα λεωφορεία, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Αθανασόπουλος δήλωσε πρόσφατα πως από το Σεπτέμβριο θα επέλθει περαιτέρω πύκνωση των δρομολογίων που εκτελούνται από τα ΚΤΕΛ αφού θα προστεθούν επιπλέον οχήματα. Στόχος του ΟΑΣΑ, όπως επισήμανε, είναι η επίτευξη 1.500 οχημάτων την ώρα αιχμής, απόδοση που θα είναι συγκρίσιμη με περιόδους προ του 2010.
Η ειρωνεία πάντως είναι πως ενώ τα δρομολόγια μειώνονται, στα χαρτιά εξακολουθεί να ισχύει το ανώτατο όριο πληρότητας του 65% για όλα τα μέσα, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι ήδη ανεφάρμοστο σε πολλές περιπτώσεις.