Από τα πρώτα λεπτά μετά τον εντοπισμό του εμπρηστικού μηχανισμού στο σταθμό Αιγάλεω του Μετρό, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στράφηκε στο υλικό που είχε καταγράψει το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του σταθμού. Οι κάμερες, που είναι τοποθετημένες σε όλες τις αποβάθρες και τους χώρους όλων των σταθμών του δικτύου, ήταν αδύνατο να μην έχουν καταγράψει το δράστη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει εντοπίσει ήδη την εικόνα του δράστη. Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα ο οποίος επιβιβάστηκε στο σταθμό του Συντάγματος και αποβιβάστηκε στον τερματικό σταθμό Αιγάλεω στις 17.18, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου. Ο νεαρός κουβαλούσε την πράσινη χάρτινη σακούλα, μέσα στην οποία είχε κρυμμένο τον εμπρηστικό μηχανισμό σε σακ βουαγιάζ. Πολίτες που επικοινώνησαν με την αστυνομία ανέφεραν ότι ο άνδρας έβγαλε τη σακούλα λίγο προτού σταματήσει το Μετρό στον σταθμό του Αιγάλεω. (σ.σ. Η αστυνομία αφήνει συχνά να διαρρεύσουν στον τύπο λανθασμένες πληροφορίες ώστε να βοηθηθεί η εξέλιξη των ερευνών).
Ο μηχανισμός εντοπίστηκε από τον μηχανοδηγό του συρμού την ώρα που έκανε τη διαδρομή 2 λεπτών από τη μία άκρη του συρμού στην άλλη για να ξεκινήσει το δρομολόγιο με προορισμό το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής αυτής, οι μηχανοδηγοί οφείλουν να ελέγχουν το συρμό για τυχόν ξεχασμένα αντικείμενα, τα οποία παραδίδονται στο Γραφείο Απολεσθέντων Αντικειμένων, ενώ συχνά εντοπίζονται και επιβάτες που για διάφορους λόγους έχουν ξεχαστεί μέσα στο συρμό μετά την άφιξη στον τερματικό σταθμό.
Στους μηχανοδηγούς και στους υπεύθυνους σταθμούς έτσι κι αλλιώς επαφίεται εδώ και και αρκετό καιρό η ασφάλεια στο Μετρό. Το αίσθημα ασφάλειας στους σταθμούς του Μετρό που επικρατούσε κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (τουλάχιστον μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) είναι πλέον παρελθόν καθώς το διαθέσιμο προσωπικό έχει υποστεί περικοπές για λόγους οικονομίας. Η Ειδική Μονάδα Ελέγχου και Ασφαλείας στελεχώνεται πλέον από 30-40 άτομα από τα 120 που υπήρχαν παλιότερα. Οι ειδικοί φρουροί της αστυνομίας που παλιότερα ήταν παρόντες σε όλους τους σταθμούς του δικτύου έχουν πρόσφατα επιστρέψει στους μεγάλους σταθμούς μετά τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Στον ΗΣΑΠ, οι άνδρες και γυναίκες της ιδιωτικής εταιρίας security έχουν ως κύριο έργο να απαγορεύουν την φωτογράφηση μέσα στους σταθμούς την ίδια ώρα που τα περιστατικά κλοπών είναι καθημερινά.
Είναι προφανές πως η ΣΤΑΣΥ σε συνεργασία με την Αστυνομία πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα της ασφάλειας στα μέσα σταθερής τροχιάς της Αθήνας. Σε πολλές χώρες και πόλεις του εξωτερικού λειτουργούν ως σώματα, δημόσια ή ιδιωτικά, μονάδες που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια στα Μέσα Μεταφοράς, η λεγόμενη Αστυνομία Μέσων Μεταφοράς (Transit Police). Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνονται η αποτροπή της λαθρεπιβίβασης, η προστασία των επιβατών (από επιθέσεις, κλοπές κ.λπ), η ασφάλεια των σταθμών των Μέσων Μεταφοράς και των ίδιων των μέσων από γκράφιτι, καταστροφές κ.λπ. Επίσης, κάμερες είναι εγκατεστημένες στο εσωτερικό τρένων και λεωφορείων (οι νέοι συρμοί του Μετρό της Αθήνας έχουν κάμερες στο εσωτερικό τους), ενώ το επιβατικό κοινό ενημερώνεται συνεχώς να να είναι σε εγρήγορση και να αναφέρει άμεσα τους υπεύθυνους πληροφορίες για τυχόν ξεχασμένα πακέτα ή ύποπτες κινήσεις ατόμων.
Παρόλο που ο κίνδυνος της τρομοκρατίας στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρός, οι εταιρείες των Μέσων Μεταφοράς οφείλουν να προστατέψουν τους επιβάτες και τη δημόσια περιουσία από κλοπές και καταστροφές. Ιδιαίτερα το Μετρό της Αθήνας οφείλει να προστατέψει την φήμη του ως το πιο ασφαλές μέσο της πόλης και να διατηρήσει τη προτίμηση των χιλιάδων Αθηναίων και επισκεπτών που το χρησιμοποιούν καθημερινά.
Δείτε ακόμα: Εντοπίστηκε εμπρηστικός μηχανισμός σε βαγόνι του Μετρό στο σταθμό Αιγάλεω
Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας:
Το Σωματείο των εργαζόμενων στο Μετρό με αφορμή τη τελευταία βομβιστική απόπειρα στο Αιγάλεω καταγγέλλει τη στάση της Διοίκησης που συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα:
1. Μείωση προσωπικού λόγω απολύσεων και ειδικά 55 απολύσεις συναδέλφων από το τμήμα ασφάλειας και ελέγχου εισιτηρίων.
2. Μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα (συντήρησης, ασφάλειας, ελέγχου, εξυπηρέτησης).
Η προσπάθεια καθησύχασης από τη πλευρά της διοίκησης και η ταυτόχρονη προσπάθεια τρομοκρατίας από τη πλευρά των ΜΜΕ μόνο κλίμα πόλωσης και ανασφάλειας προκαλούν στο κόσμο. Ας μας απαντήσουν τελικά προς τα ποιόν στρέφεται το χτύπημα; Εναντίον της εργατικής τάξης ή της κυβέρνησης;;;
Πηγή: Τα Νέα
Το παραπάνω κείμενο χορηγείται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.