Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: «καλό 2024» για τα νέα λεωφορεία, η ταλαιπωρία επέστρεψε στον Προαστιακό

Share

    Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

    Όταν το 2016 η τότε ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπέγραφε μνημόνιο συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία σταθμού στη γραμμή 3 ο οποίος θα εξυπηρετεί τη σχολή, είχαμε αντιμετωπίσει την είδηση με σκεπτικισμό, όχι τόσο λόγω του κόστους ή της εφικτότητας του έργου, αλλά κυρίως λόγω του προβλήματος που θα προκαλούσε το κλείσιμο του τμήματος της γραμμή από τον Κεραμεικό ως τον Ελαιώνα που κατά πάσα πιθανότητα ισοδυναμεί με κλείσιμο ολόκληρου του τμήματος Κεραμεικός – Δημοτικό Θέατρο της γραμμής για μία περίοδο που θα μπορούσε να φτάσει τους αρκετούς μήνες (υπάρχει εξάλλου το προηγούμενο του κλεισίματος του τμήματος Δουκίσσης Πλακεντίας – Εθνική Άμυνα για 6 μήνες πριν από πολλά χρόνια).

    Όταν μάλιστα διαβάσαμε πως μελέτη προβλέπει πως το τμήμα θα κλείσει για 3 – 4 εβδομάδες μόνο, κάτι που θα έκανε τους γνωρίζοντες από παρόμοια έργα να γελάσουν, είμασταν σίγουροι για το τι θα επακολουθήσει. Απλά η απόρριψη του σχεδίου μέσω τοποθέτησής του στον πάγο επ’ αόριστον.

    Αυτή την εβδομάδα μάθαμε πως η νέα πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αφορά τη δημιουργία ενός υπόγειου διαδρόμου που θα συνδέει το σταθμό του Κεραμεικού με το campus έτσι ώστε οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι να μην αναγκάζονται να διασχίσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές ισόπεδα αλλά και τους υπόλοιπους ενδιάμεσους δρόμους.

    Τα σχέδια του ΟΣΕ όμως για την υπογειοποίηση του τμήματος από το σταθμό Λαρίσης ως το σταθμό του Ρουφ ανατρέπουν τα δεδομένα κάνοντας την κατασκευή αυτού του υπόγειου διαδρόμου δυσκολότερη κατασκευαστικά αλλά και υποβαθμίζοντας την χρησιμότητά της. Εφόσον το έργο προχωρήσει μέσα στα επόμενα χρόνια (οι μελέτες είναι εξάλλου έτοιμες και απομένει η χρηματοδότηση), ο δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να προχωρήσει σε πεζοδρόμηση κάποιας από τις κάθετες στην Κωνσταντινουπόλεως οδούς ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος προς το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

    Κάποια προβλήματα μπορούν να λυθούν χωρίς πάντα να επιλέγεται η πιο ακριβή και πολύπλοκη λύση.

    ΥΓ. Έχει ενδιαφέρον το σημερινό μας άρθρο πώς αντιμετωπίζει μία άλλη χώρα, η Ιαπωνία, τις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμα και στα κέντρα των πόλεων και προτιμούνται μάλιστα ακόμα και από την κατασκευή πεζογεφυρών ή και υπόγειων διαβάσεων (υπάρχουν κι αυτές, αλλά όχι σε κάθε σταθμό). Δεν λέμε ότι αυτό είναι το σωστό, αλλά ούτε και υποστηρίζουμε τη μόδα των «υπογειοποιήσεων παντού» που τελικά μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά για το σιδηρόδρομο.


    Διαγωνισμός για λεωφορεία: Οι προσφυγές που έχουν καταθέσει εταιρίες ενώπιον της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών πάνε πίσω το διαγωνισμό για την προμήθεια 770 λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αφού, όπως είναι λογικό, η κυβέρνηση θέλει να περιμένει πρώτα για τις αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής. Μήπως θα έπρεπε να προβλέπονται διαδικασίες κατεπείγουσας εξέτασης προσφυγών όταν έχουμε να κάνουμε με έναν τόσο κρίσιμο διαγωνισμό; Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια, όσο για τα λεωφορεία, καλό 2024, δυστυχώς.


    Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


    Κλασική μουσική στο Μετρό: Αναγνώστης μάς έστειλε την εξής απορία σχετικά με το δίκτυο του Μετρό:

    Δε ζω πλεον μόνιμα στην Αθήνα οπότε δεν ξέρω αν έχει αλλάξει αυτό, παρόλα αυτά θυμήθηκα την κλασική μουσική στους σταθμούς του μετρό. Ξέρετε αν έχει επιστρέψει; Αν όχι, μήπως να ρωτήσουμε πάλι στην Αττικό Μετρό τι έγινε και την έχουν κόψει;

    Απάντηση: Η κλασική μουσική στους σταθμούς του Μετρό αποτέλεσε σήμα κατατεθέν του μέσου κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Για ένα έτος μάλιστα η τότε Α.Μ.Ε.Λ. είχε αναθέσει στον μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή την επιλογή της μουσικής. Η μουσική όμως σταμάτησε για άγνωστο λόγο μέσα στην οικονομική κρίση (σίγουρα το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία). To 2016 έγινε μία αποσπασματική απόπειρα για επαναφορά της η οποία όμως δεν ευδοκίμησε. Την ίδια εποχή το Athens Transport ανέδειξε το θέμα της πρόσληψης dj στον ΟΑΣΑ -η οποία θα επέλεγε έντεχνη μουσική για τα λεωφορεία αλλά και τελικά τη λύση της σύμβασής της αφού κι αυτό το εγχείρημα δεν προχώρησε. (Εργάστηκε πάντως στο γραφείο του υπουργού)

    Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’ 

    Επιβάτες προς Αεροδρόμιο: Πάνω από 200 χιλιάδες επιβάτες μετακινήθηκαν προς και από το σιδηροδρομικό σταθμό του Αεροδρομίου τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Διακινούμενων Επιβατών που συνέταξε ο ΟΣΕ, διακινήθηκαν 166.202 επιβάτες με το Μετρό και 36.746 επιβάτες με τον Προαστιακό. Το συνολικό Συνολικό Τέλος Πρόσβασης και Χρήσης του σταθμού (πληρωτέο προς την εταιρεία του Αεροδρομίου στην οποία ανήκει ο σταθμός) για το Νοέμβριο του 2021 ανέρχεται σε 153.896,50 ευρώ με ΦΠΑ για την ΣΤΑΣΥ και 34.025,35 ευρώ με ΦΠΑ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Γραμμή 4 Μετρό: Η γραμμή 4 του Μετρό θα φτάσει και στα βόρεια προάστια απάντησε η Αττικό Μετρό μέσω επιστολής σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής της Ε.Λ. στη Βουλή Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλη. Η βουλευτής έκανε λόγο για αποκλεισμό των βορείων προαστείων αφού δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό (του α’ τμήματος) της γραμμής 4. Η Αττικό Μετρό απάντησε πως η γραμμή θα επεκταθεί από Άλσος Βεΐκου προς Πετρούπολη με 6 σταθμούς καθώς και από Γουδί προς Μαρούσι με 7 σταθμούς και στη συνέχεια με 3 επιπλέον σταθμούς προς Εθνική Οδό. Δεν δόθηκε πάντως κάποιο χρονοδιάγραμμα.

    Ταλαιπωρία στον Προαστιακό: Επέστρεψε ο Προαστιακός της Αθήνας στην παλιά, κακή πραγματικότητά του; Λίγο η έλλειψη ηλεκτρικών συρμών Desiro και αντικατάστασή τους με ντιζελοκίνητα railbus, λίγο οι απρόβλεπτες βλάβες σε ηλεκτροκίνηση και σε αλλαγές τροχιών, η ταλαιπωρία φαίνεται ότι έχει επιστρέψει τις τελευταίες μέρες. ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, κυβέρνηση, νοιάζεται κανείς για τον Προαστιακό της Αθήνας;

    Υδρογονοκίνηση στην Ελλάδα: Με αφορμή την είδηση για την επικείμενη αγορά τρένων υδρογόνου από το ελληνικό δημόσιο, αναγνώστης είχε πολύ σωστά ρωτήσει αν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές στην Ελλάδα. Μόλις χτες η MOTOR OIL και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για τη δημιουργία ενός joint venture (κοινοπραξία) στον τομέα του πράσινου υδρογόνου και με στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου στη χώρα μας. Όπως μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή τη στήλη σχεδόν κάθε εβδομάδα, αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να προσθέτουν στους στόλους τους και αστικά λεωφορεία που κινούνται με υδρογόνο επομένως θα αναμένουμε εξελίξεις και γύρω από αυτό. 

    Η δαπάνη για τα ΚΤΕΛ: Αυτή την εβδομάδα ο ΟΑΣΑ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 10.907.220,14 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά ε δαπάνη κάλυψης κόστους της σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ Α.Ε., ΚΤΕΛ Ν. Αττικής και Ο.Σ.Υ Α.Ε για το έτος 2022.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο:

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα