Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Πώς θα κινηθούν οι συγκοινωνίες της Αθήνας κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

0
Μεταβάλλονται και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα ισχύουν τα εξής: Λεωφορεία και Τρόλεϊ Την Τρίτη 25 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2024, όπως όλες τις αργίες, τα...

Σαν σήμερα το 1978: το πρώτο δρομολόγιο αρθρωτού λεωφορείου στην Αθήνα

Share

    Ήταν 3 Φεβρουαρίου 1978, όταν στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφόρησε το πρώτο αρθρωτό λεωφορείο, το οποίο στη συνέχεια ονομάστηκε «λεωφορείο-φυσαρμόνικα» (αντί για ακορντεόν) από πολλούς επιβάτες. 

    Επρόκειτο για ένα λεωφορείο της εταιρείας Saracakis το οποίο προοριζόταν για το στόλο των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, ωστόσο κρίθηκε επιβεβλημένο να πραγματοποιήσει πρώτα τέσσερα δοκιμαστικά δρομολόγια στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη γραμμή 25 Άνω Κυψέλη – Φιλοπάππου (σήμερα ‘Άνω Κυψέλη – Πετράλωνα – Ταύρος’). Όπως είπαν οι τεχνικοί που το παρακολούθησαν, τόσο η ταχύτητά του, όσο και η ευελιξία του (στους μάλλον στενούς δρόμους της συγκεκριμένης διαδρομής) κρίθηκαν ικανοποιητικές.

    Στο σχετικό βίντεο ‘Επικαίρων’ της Γενικής Γραμμαρείας Τύπου και Επικοινωνιών που δημοσίευσε σήμερα το Αρχείο της ΕΡΤ βλέπουμε επιβάτες να επιβιβάζονται στο «υπερλεωφορείο», όπως αυτό αναφέρεται στο σπικάζ, από την πίσω πόρτα περνώντας από τον εισπράκτορα ο οποίος κάθεται στην ειδική του θέση. Οι εισπράκτορες διατηρήθηκαν για λίγα χρόνια ακόμα μέχρι την τοποθέτηση των πρώτων ακυρωτικών μηχανημάτων τη δεκαετία του 80. 

    Το λεωφορείο, ελληνικής κατασκευής μήκους 18 μέτρων (αν και στο βίντεο αναφέρεται ως «26 μέτρων) και χωρητικότητας έως 200 ατόμων, τελικά εντάχθηκε στο στόλο του ΟΑΣΘ, μάλλον με επιτυχία, αφού λίγα χρόνια αργότερα αρθρωτά λεωφορεία απέκτησε και η Αθήνα. 

    Σημειώνεται ότι η Σαρακάκης συνέχισε να κατασκευάζει λεωφορεία του ίδιου τύπου για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για την Αθήνα για τα επόμενα χρόνια (αρχικά με πλαίσιο Σαρακάκη και αργότερα με πλαίσιο Volvo B10M) τα οποία έλαβαν το ψευδώνυμο «Δεινόσαυρος». Διάδοχός τους θεωρούνται τα χαμηλοδάπεδα Volvo B7LA, γνωστά ως «Αθηνά» τα οποία μπήκαν στην κυκλοφορία το 1999 και κυκλοφορούν στην Αθήνα μέχρι και σήμερα.

    Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσουν συνολικά 100 νέα αρθρωτά λεωφορεία που θα κινούνται με φυσικό αέριο, μέρος του διαγωνισμού για 770 αστικά λεωφορεία ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ, h/t @theiosthanassis

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα