Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Τι σημαίνει για τον Προαστιακό της Αθήνας η νέα συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Share

    «Μικρό καλάθι» θα πρέπει να κρατήσουν -τουλάχιστον προς το παρόν- οι επιβάτες του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας μετά την υπογραφή της συμφωνίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις «άγονες γραμμές» (δηλαδή το σύνολο των γραμμών) για την επόμενη 15ετία.

    Αν και το μέλλον σίγουρα θα φέρει βελτίωση της εξυπηρέτησης, με τη χρήση νέου και ανακατασκευασμένου τροχαίου υλικού αλλά και μεγαλύτερη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, αναφορικά με το βασικό πρόβλημα, δηλαδή τη συχνότητα των δρομολογίων, οι βελτιώσεις αποκλείεται να είναι δραστικές ακόμα και σε βάθος χρόνου.

    Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην συμφωνία, ο κατώτατος αριθμός των δρομολογίων στον Προαστιακό θα είναι παρόμοιος με τον αριθμό των δρομολογίων που περιλαμβάνονται και στο σημερινό πλέγμα δρομολογίων. Αν και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορεί πάντα να αυξήσει τα δρομολόγια αυτά (άρα και τα έσοδά από τις επικυρώσεις εισιτηρίων) εφόσον το ζητήσει, όσον αφορά τον Προαστιακό το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται για την ώρα, λόγω περιορισμών ως προς το διαθέσιμο προσωπικό, το τροχαίο υλικό (που ήδη αξιοποιείται οριακά) και τη χωρητικότητα των γραμμών λόγω των διαχρονικών προβλημάτων στη σιδηροδρομική υποδομή και επιδομή.

    Ο αριθμός των δρομολογίων

    Από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα νέα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νέα συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο. Όσον αφορά τον Προαστιακό της Αθήνας, δεν προβλέπεται κάποια υποχρεωτική πύκνωση των δρομολογίων σε καμία γραμμή.

    Πιο αναλυτικά ο κατώτατος αριθμός δρομολογίων έχει ως εξής:

    • Αεροδρόμιο – Άνω Λιόσια: 16 δρομολόγια καθημερινά
    • Άνω Λιόσια – Κορωπί: 8 δρομολόγια από Δευτέρα – Παρασκευή
    • Πειραιάς – Αεροδρόμιο: 18 δρομολόγια καθημερινά
    • Πειραιάς – Κιάτο: 18 δρομολόγια καθημερινά, περιλαμβάνεται επίσης και ένα δρομολόγιο από Αθήνα – Κιάτο
    • Αθήνα – Κιάτο: 1 δρομολόγιο καθημερινά
    • Αθήνα – Χαλκίδα: 12 ζεύγη από Δευτέρα – Παρασκευή, 10 ζεύγη Σάββατο και Κυριακή

    Καθώς για πρώτη φορά το κράτος προτίθεται να ενεργοποιήσει ρήτρες για την περίπτωση μη εκτέλεσης δρομολογίων, η οποιαδήποτε ακύρωση δρομολογίου του Προαστιακού θα έχει επιπτώσεις για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επομένως θεωρητικά προς το συμφέρον της είναι η αύξηση των προγραματισμένων δρομολογίων της όταν αυτό καταστεί εφικτό.

    Προς το συμφέρον τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι επίσης η επίτευξη θετικού οικονομικού αποτελέσματος, αφού η συμφωνία προβλέπει και κίνητρο αποδοτικότητας. Έτσι, πέρα από τη βελτίωση των υπηρεσιών και αύξηση της αξιοπιστίας των δρομολογίων, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα κληθεί και να διαφημίσει τις υπηρεσίες της για να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο επιβατών από τους ανταγωνιστές της. Στον Προαστιακό για παράδειγμα, η γραμμή Αεροδρόμιο – Περιαιάς θα καταστεί ευθαίως ανταγωνιστική με τη γραμμή 3 του Μετρό, μέσο το οποίο μεταφέρει διαχρονικά περισσότερους επιβάτες από και προς το Αεροδρόμιο σε σύγκριση με τον Προαστιακό, τα δρομολόγια του οποίου πολλοί αγνοούν.

    Ομοίως, στα υπεραστικά της δρομολόγια, πρόκληση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι να καταστεί ανταγωνιστική των ΚΤΕΛ αλλά ακόμα και του αεροπλάνου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη όπου σύντομα θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια των νέων τρένων ETR-470.

    Νέα τρένα και στον Προαστιακό

    Από τα 453 εκατ. ευρώ επενδύσεων τα οποία δεσμεύεται να υλοποιήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα 163,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού (στην πλειοψηφία ηλεκτρικά τρένα ή τρένα υδρογόνου) καθώς και στην ανακατασκευή του τροχαίου υλικού που κυκλοφορεί ήδη και βρίσκεται στην ιδιοκτησία του κράτους.

    Όσον αφορά τα προαστιακά δρομολόγια, αναμένεται η προμήθεια 10 τρένων, η πρώτη προσθήκη τροχαίου υλικού εδώ και περίπου 15 χρόνια. Είναι πάντως σαφές πως ακόμα και αν 5-6 από αυτά τα τρένα δρομολογηθούν στον Προαστιακό της Αθήνας, οι συχνότητες των δρομολογίων δεν πρόκειται να βελτιωθούν δραστικά ειδικά αν υλοποιηθούν οι επεκτάσεις προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας.

    Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του σιδηρόδρομου

    Μία μεγάλη πρόκληση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα είναι ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών της, ένας τομέας στον οποίο η ελληνική θυγατρική των ιταλικών σιδηροδρόμων έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αδελφές εταιρείες.

    Αναμένεται έτσι η περαιτέρω προώθηση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων όπως και η ανάπτυξη νέων εφαρμογών για την άμεση πληροφόρηση επιβατών για τα δρομολόγια και πιθανές μεταβολές τους.

    Εδώ και πολύ καιρό ο ΟΣΕ ετοιμάζει και την ανάπτυξη ενός συστήματος τηλεματικής μέσω του οποιου οι επιβάτες του Προαστιακού για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω οθονών στους σταθμούς για την πραγματική ώρα άφιξης του επόμενου συρμού. Παράλληλα, θα παρέχεται σύνδεση γρήγορου διαδικτύου σε όλες τους σταθμούς αλλά και στο εσωτερικό των συρμών, ξεκινώντας από τα υπεραστικά δρομολόγια.

    Το αγκάθι των υποδομών 

    Το ζήτημα των σιδηροδρομικών υποδομών, οι οποίες παραμένουν στον υπό τον έλεγχο του κρατικού ΟΣΕ θα συνεχίσει να αποτελεί πρόβλημα αλλά και πιθανό σημείο τριβής μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ελληνικού δημοσίου. Μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο αναμένονται από τον ΟΣΕ τρεις διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για την ανάταξη και συντήρηση του σιδηρόδρομου ώστε να επιλυθούν διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δίκτυο και να ενισχυθεί έτσι η ασφάλεια και αξιοπιστία των δρομολογίων αλλά και να επιτευχθεί μεγαλύτερη χωρητικότητα στο δίκτυο.

    Στον Προαστιακό της Αθήνας σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με τους σταθμούς λόγω ελλιπής συντήρησης και παλαιότητας των συστημάτων με συνέπεια να εμφανίζονται συχνές βλάβες σε διάφορα συστήματα. Μέσω της συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εφαρμόζονται πρωτόκολλα ποιότητας σε συρμούς αλλά και σταθμούς και έτσι μένει να φανεί αν η εταιρεία θα αναλάβει την βελτίωση των υποδομών αυτών ή αν θα συνεχίσει να δείχνει ως υπεύθυνο τον ΟΣΕ.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα