Αγοράστηκαν πριν από μία δεκαπενταετία για να δρομολογηθούν σε τουριστικά δρομολόγια του ΟΑΣΑ, όμως παρέμειναν σε ακινησία για το μεγαλύτερο διάστημα από τότε. Τώρα η ΟΣΥ κάνει ακόμα μία προσπάθεια να εκμισθώσει τα 4 διώροφα λεωφορεία τα οποία αγοράστηκαν σε μία εποχή «παχιών αγελάδων» και δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.
Χτες η ΟΣΥ προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνσμό για την εκμίσθωση των τεσσάρων λεωφορείων (σε ομάδες των δύο ή όλα μαζί) για περίοδο 9 ετών. Η τιμή εκκίνησης για το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ ανά όχημα. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει στις 19 Δεκεμβρίου.
Η ιστορία των διώροφων λεωφορείων
Τα 4 διώροφα λεωφορεία της πρώην ΕΘΕΛ αγοράστηκαν το 2007 αντί ποσού 1.666.000 ευρώ για να χρησιμοποιηθούν στην τουριστική γραμμή 400, η οποία με εισιτήριο 5 ευρώ έκανε το γύρο της Αθήνας. Πιέσεις όμως από τις εταιρείες των κόκκινων τουριστικών λεωφορείων είχαν ως αποτέλεσμα ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης από κοινού με τον τότε υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρη Σπηλιωτόπουλο να υπογράψουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαγόρευε την χρήση δημόσιων λεωφορείων ως τουριστικών. Ο ΟΑΣΑ αποσύρθηκε από τον ανταγωνισμό και η γραμμή 400 καταργήθηκε, με επίσημη δικαιολογία την χαμηλή κίνηση.
Η παραλαβή των λεωφορείων έγινε το 2010, ένα εξάμηνο μετά την κατάργηση της γραμμής 400. Η ΕΘΕΛ επιδίωξε να χρησιμοποιήσει τα 4 διώροφα λεωφορεία σε γραμμές με υψηλή επιβατική κίνηση όπως η γραμμή Ε22 Ακαδημία – Σαρωνίδα στην οποία ξεκίνησαν δρομολόγια από το 2011. Αυτό όμως κράτησε για λίγο καιρό αφού τα διώροφα λεωφορεία θεωρήθηκαν μεγάλα για να κινηθούν στους δρόμους της Αθήνας (στους οποίους πάντως κινούνται χωρίς πρόβλημα τα διώροφα ιδιωτικά λεωφορεία αλλά και τα αρθρωτά της ΟΣΥ), ενώ υπήρχαν παράπονα από το επιβατικό κοινό σχετικά με θέματα ασφαλείας και μη επαρκούς κάλυψης από καιρικά φαινόμενα.
Έτσι, εδώ και μία δεκαετία τα διώροφα λεωφορεία παραμένουν ακινητοποιημένα στο αμαξοστάσιο. Το 2012 έγινε η πρώτη προσπάθεια εκμίσθωσής τους σε ιδιώτες η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών στα γραφεία της ΟΣΥ τη μέρα του διαγωνισμού. Αντιδράσεις από συνδικαλιστές υπήρξαν και στην επόμενη προσπάθεια εκμίσθωσής τους, το 2014, αφού θεώρησαν την κατώτατη τιμή των 3.690 ευρώ με ΦΠΑ ανά μήνα ανά λεωφορείο (ποσό που σήμερα θα θεωρείται μεγάλο για λεωφορεία που δεν έχουν κινηθεί εδώ και 10 χρόνια), που προέβλεπε ο σχετικός διαγωνισμός, εξευτελιστική. Ο ένας ενδιαφερόμενος για τη μίσθωσή τους αποσύρθηκε από το διαγωνισμό.
Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να βρει λύσεις για την αξιοποίηση των λεωφορείων, όπως τη μετατροπή ενός σε λεωφορείο φροντίδας αστέγων (τελικά χρησιμοποιήθηκε άλλο λεωφορείο) ή την επαναφορά της δυνατότητας εκτέλεσης τουριστικών δρομολογίων από τον ΟΑΣΑ η οποία όμως τελικά δεν έγινε πράξη, όπως και το εναλλακτικό σχέδιο για την εκτέλεση «πολιτιστικών διαδρομών» το οποίο παρουσίασε ο ΟΑΣΑ, αλλά επίσης δεν υλοποιήθηκε.
Πλέον, τα τέσσερα διώροφα λεωφορεία, η προμήθεια και διαχείριση των οποίων αποτελεί ένα παράδειγμα προς αποφυγή, έχουν μία ακόμα -ίσως τελευταία- ευκαιρία να αξιοποιηθούν για τον σκοπό τον οποίο αγοράστηκαν αντί να σαπίζουν ακινητοποιημένα στο αμαξοστάσιο.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com