Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

ΟΣΥ: Διερεύνηση βλάβης και πυρκαγιάς σε λεωφορεία που αποκτήθηκαν μέσω leasing

Share

    Στη σύσταση δύο επιτροπών που θα προχωρήσουν στη διερεύνηση περιστατικών βλάβης σε κινητήρα και πυρκαγιάς δύο λεωφορείων του στόλου της ΟΣΥ που αποκτήθηκαν μέσω leasing προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας.

    Το πρώτο περιστατικό αφορά περιστατικό βλάβης σε κινητήρα λεωφορείου μάρκας VOLVO, το οποίο μισθώθηκε από την εταιρεία ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ και συνέβη στις 4 Ιουλίου 2022. Ο λόγος για τον οποίο η διερεύνηση του περιστατικού θα γίνει 5 σχεδόν μήνες μετά την εμφάνιση της βλάβης δεν είναι γνωστός αλλά ενδεχομένως να έχει να κάνει με την επισκευή της βλάβης από την ιδιωτική εταιρεία, που επίσης αποτελεί μέρος της διερεύνησης.

    Έργο της τριμελούς επιτροπής θα είναι η εκτίμηση και η συλλογή στοιχείων των αιτιών της βλάβης στον κινητήρα του λεωφορείου καθώς και η εκτίμηση των πιθανών ενεργειών των αναδόχων για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

    Ειδικότερα θα διερευνήσουν η πιθανή ευθύνη του οδηγού, η κατάσταση του κινητήρα και των υπολοίπων μερών του οχήματος πριν και μετά τη ζημιά, η επισκευή του ιδίου κινητήρα, το κόστος επισκευής γενικότερα του οχήματος και η επαναφορά του οχήματος στην κυκλοφορία.

    Το δεύτερο περιστατικό αφορά πυρκαγιά σε αρθωτό λεωφορείο μάρκας SOLARIS, μισθωμένο από την Εθνική leasing, το οποίο συνέβη στις 4 Νοεμβρίου 2022. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το περιστατικό που συνέβη τη συγκεκριμένη μέρα εντός της Αττικής Οδού και το οποίο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Athens Transport λίγες μέρες αργότερα.

    Έργο της επιτροπής που συστάθηκε θα είναι η εκτίμηση και συλλογή στοιχείων για το περιστατικό και η εκτίμηση των πιθανών ενεργειών των αναδόχων για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

    Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει θεσμοθετημένος ανεξάρτητος φορέας για τη διερεύνηση περιστατικών που αφορούν τις οδικές επιβατικές μεταφορές. Για τη διερεύνηση περιστατικών στα αστικά λεωφορεία της ΟΣΥ, την ευθύνη διερεύνησης την έχει η ίδια η εταιρεία, ενώ τα πορίσματα κατά κανόνα δεν δημοσιοποιούνται.

    Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing (90 αρθρωτά και 210 κανονικά) είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021, με τα πρώτα λεωφορεία να φτάνουν στην Αθήνα τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

    Ένα όμως χρόνο αργότερα έγινε γνωστό πως η ΟΣΥ ενεργοποίησε ποινικές ρήτρες ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κατά των τριών εταιρειών αφού δεν είχαν διαθέσει το σύνολο του αριθμού των λεωφορείων για τα οποία είχαν δεσμευτεί. Επίπλέον, το περασμένο καλοκαίρι μία εκ των τριών εταιρειών έλαβε προθεσμία ως το τέλος του 2022 για την ταξινόμηση 39 λεωφορείων τα οποία κατ’ εξαίρεση δεν θα πληρούν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές προδιαγραφές (2018/858 και 2019/1939) καθώς και το άρθρο 84 του ΚΟΚ (έγκριση τύπου οχημάτων).

    Τον περασμένο μήνα, μετά από δημοσίευμα σχετικά με τον μεγάλο αριθμό βλαβών σε σχέση με το κόστος τους που παρουσιάζουν τα λεωφορεία του leasing και τη σχετική κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απάντησε πως η μέθοδος του leasing «είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομικά, αφού στο κόστος της συμπεριλαμβάνεται και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων συντήρησης. Συγκεκριμένα, το κόστος συντήρησης ενός λεωφορείου leasing κυμαίνεται στα 8.000 ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για ένα τυπικό όχημα της ΟΣΥ φθάνει τα 25.200 ευρώ. Συνεπώς, στα 293 λεωφορεία η εξοικονόμηση μόνο από τη συντήρηση είναι μεγαλύτερη από 5 εκατομμύρια ευρώ και στην τριετία το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομεί πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ»

    Επιπλέον, όλα τα λεωφορεία του leasing που κυκλοφορούν στην Αθήνα είναι πολύ πιο σύγχρονα από τα υπάρχοντα λεωφορεία της ΟΣΥ, κατέληγε η ανακοίνωση του υπουργείου.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα