- Θεσσαλονίκη: Κοσμοσυρροή στον σταθμό Παπάφη που άνοιξε για ξενάγηση // Και η άλλη άποψη: Άλλη μία προεκλογική φιέστα για selfie στο υπό κατασκευή Μετρό // Ενδιαφέρον από την Alstom για τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης // Τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε όλο το μήκος των γραμμών του Μετρό Θεσσαλονίκης
- Κύπρος: Με 72 καινούρια λεωφορεία υπογράφτηκε δεκαετής σύμβαση για τις επιβατικές μεταφορές Πάφου
- Ιταλία: Άνοιξε το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό του Μιλάνο μήκους 5,7 χλμ. με 6 σταθμούς
- Γαλλία: 75 διπλά αθρωτά λεωφορεία από την Ebusco για τη Ρουέν
- Μεγάλη Βρετανία: Τα 50 έφτασαν τα ηλεκτρικά λεωφορεία που κυκλοφορούν στο Κόβεντρι, θα γίνουν 300 ως το 2025.
- Γερμανία: Το δημοτικό συμβούλιο του Κίελου αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου Τραμ μήκους 36 χλμ. και κόστους 1 δις ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2034.
- Πολωνία: Η Irizar κέρδισε τον πρώτο της διαγωνισμό για 18 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Κρακοβία, σε μία χώρα που η Solaris κυριαρχεί.
- Καναδάς: Το πρώτο από 15 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία παραδόθηκε στο Βανκούβερ
- ΗΠΑ: Ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες κάμερες σε λεωφορεία που κινούνται στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης για την αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων
- Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 3.169.750,20 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά σε δαπάνη για την κάλυψη κόστους της νέας σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ Ν. Αττικής και ΟΣΥ ΑΕ για το 2022.
- Δαπάνη ύψους 1.670.317,58 ευρώ με ΦΠΑ για την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Σεπτεμβρίου 2022
- Έγκριση καταβολής ποσού ύψους ποσού 473.750,20 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Οκτώβριο 2022
- Απόφαση Δ.Σ. για δωρεάν παραχώρηση χώρου στο Σύνταγμα στη ΔΕΘ HELEXPO για εκδήλωση με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και χώρου στο σταθμό Δημοτικό Θέατρο στο Σύλλογο Φίλων Μουσικής Πειραιά για πραγματοποίηση χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης.
Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ
Η κυρίαρχη λογική στην Ευρώπη κατά τα τελευταία χρόνια, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, είναι η προτεραιοποίηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μέσω κινήτρων (π.χ. φθηνότερα εισιτήρια) έναντι της χρήσης των Ι.Χ. Αυτό περιλαμβάνει ενίοτε και μέτρα δυσάρεστα για τους οδηγούς, όπως την επιβολή διοδίων στα κέντρα των πόλεων ή την εφαρμογή ζωνών χαμηλών εκπομπών.
Η Ελλάδα ακολουθεί ξεκάθαρα μία διαφορετική πορεία αφού στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να μην καταρρεύσουν εντελώς οι συγκοινωνίες -αντί να ενισχυθούν μέσω μίας πολύ μεγαλύτερης επένδυσης σε αυτές. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζεται ότι το Ι.Χ. πρέπει να παραμείνει το κυρίαρχο μέσο μετακίνησης, αφού έτσι κι αλλιώς οι συγκοινωνίες, όπως λειτουργούν σήμερα, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το βάρος μίας σημαντικής αύξησης της επιβατικής κίνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη η προαναγγελία της μείωσης της τιμής των διοδίων της Αττικής Οδού από τον Οκτώβριο του 2024 όταν και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η νέα σύμβαση παραχώρησης. Έτσι κι αλλιώς, η μη μείωση (ή ακόμα και αύξηση) της τιμής τους δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αφού αυτή την φορά ο παραχωρησιούχος δεν θα έχει να καλύψει το κόστος της κατασκευής κάποιου έργου.
Με το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Αττικής Οδού να βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια εκτός συζήτησης (ακόμα και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η νέα παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου δεν συνδέθηκε με την κατασκευή ενός έργου υποδομής. Είτε των επεκτάσεων της Αττικής Οδού όπως προηγουμένως είχε εξαγγελθεί, είτε ακόμα καλύτερα με την κατασκευή κάποιας επέκτασης του Μετρό, όπως για παράδειγμα των επεκτάσεων της Γραμμής 4 για τις οποίες προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για τη χρηματοδότησή τους. Ακόμα πιο ρηξικέλευθη ιδέα θα ήταν η ανανέωση του συνόλου του στόλου των λεωφορείων της Αθήνας σε βάθος κάποιων ετών από τον παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, με διαδικασίες που προφανώς θα ήταν λιγότερο γραφειοκρατικές σε σχέση με τις αντίστοιχες του δημοσίου.
Η δεύτερη κατά σειρά πολυετής παραχώρηση της Αττικής Οδού με τον τρόπο που αυτή θα γίνει, αποτελεί προφανώς μία χαμένη ευκαιρία για την Αθήνα και μας επανεπιβεβαιώνει ότι παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες και της σημερινής κυβέρνησης, δεν υπάρχει αρκετή θέληση για μία πραγματική ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μέσω φιλόδοξων και ρηξικέλευθων πρωτοβουλιών, πέρα από τα συνήθη μέτρα – ασπιρίνες.
Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας
Αίτημα για τροποποίηση λεωφορειακής γραμμής: Την επανατροποποίηση των δρομολογίων της λεωφορειακής γραμμής 846 Νεάπολη – Πειραιάς προκειμένου αυτή να εξυπηρετεί την περιοχή της Λεύκας ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος. Η συγκεκριμένη γραμμή είχε μετατραπεί σε τροφοδοτική του σταθμού Μετρό Νίκαια με το άνοιγμα των νέων σταθμών στο κέντρο του Πειραιά αυτό τον Οκτώβριο. Για τα προηγούμενα δύο χρόνια η γραμμή είχε μετονομαστεί σε Νεάπολη – Στ. Νίκαια – Πειραιάς για να εξυπηρετεί την περιοχή του Πειραιά, ενώ πριν το 2020 η γραμμή είχε και πάλι τροποποιηθεί για να εξυπηρετεί το σταθμό Νίκαια.
Νέοι χάρτες στο Μετρό: Νέους “χάρτες περιοχής” θα αποκτήσουν σύντομα οι σταθμοί του Μετρό, του ΗΣΑΠ και του Τραμ, αφού ο ΟΑΣΑ ζήτησε προσφορά για το σχεδιασμό τους με προϋπολογισμό 12.400 ευρώ με ΦΠΑ. Πρόκειται για τους χάρτες που δείχνουν την περιοχή γύρω από τον κάθε σταθμό και τις διερχόμενες λεωφορειακές γραμμές, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πλέον ανεπίκαιροι αφού δείχνουν μέχρι και γραμμές που έχουν καταργηθεί. Κύριο πλεονέκτημα του νέου σχεδιασμού είναι πως τα αρχεία θα μπορούν να επεξεργάζονται εύκολα κάθε φορά που αλλάζει η θέση μίας στάσης ή οι διερχόμενες γραμμές, ώστε να εκτυπώνονται πιο συχνά ενημερωμένοι χάρτες. Πλέον όμως, σε κάθε αποβάθρα φαίνεται ότι θα τοποθετηθεί μόνο ένας χάρτης περιοχής, αφού το άλλο σχετικό πλαίσιο θα χρησιμοποιείται πλέον για σκοπούς “awareness branding” από τη ΣΤΑ.ΣΥ., δηλαδή διαφήμιση των υπηρεσιών της. Σημειώνεται πάντως ότι η διεθνής τάση είναι οι στατικοί χάρτες και πίνακες ανακοινώσεων σε σταθμούς του Μετρό να αντικαθίστανται από οθόνες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης σε ζωντανό χρόνο και ελαχιστοποιούν το (διόλου ευκαταφρόνητο για ένα μεγάλο δίκτυο) κόστος των εκτυπώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι κάτι που περιλαμβάνεται και στους στόχους της ΣΤΑ.ΣΥ., ιδιαίτερα όσον αφορά την αντικατάσταση διαφημιστικών πλαισίων από οθόνες, κάτι το οποίο προτιμούν και οι διαφημιστικές εταιρείες.
Τα παράπονα στον δήμαρχο: Την ευθύνη στον Δήμαρχο Αθηναίων απέδωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής για τις «τριτοκοσμικές» σύμφωνα με τον ίδιο συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα με αναπηρία κατά τη μετακίνησή τους στους δρόμους τις Αθήνας, εξαιτίας και του παράνομου παρκαρίσματος, αφού η Δημοτική Αστυνομία φαίνεται ότι δεν επιβάλλει τα σχετικά πρόστιμα (γιατί άραγε;) Βεβαίως, τα παρκαρισμένα ΙΧ είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, αφού πολλά περισσότερα οφείλονται στην άσχημη κατάσταση των πεζοδρομίων τα οποία κατά κανόνα είναι πολύ στενά και γεμάτα με εμπόδια παντός είδους. Και γι’ αυτό φυσικά την ευθύνη την έχει ο δήμαρχος ο οποίος αρέσκεται στο να επιρρίπτει ευθύνες σε κυβερνητικούς φορείς χωρίς να κάνει τη δική του αυτοκριτική (βλ. και τον περίφημο “Μεγάλο Περίπατο”, τα απομεινάρια του οποίου προκαλούν αυτή τη στιγμή περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν).
Υποτροφίες από την ΣΤΑ.ΣΥ.: Απόφαση σχετικά με τις υποτροφίες (για εργαζόμενους και τα τέκνα τους) για το Σχολικό/Ακαδημαϊκό Έτος 2021– 2022 και εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το Ακαδημαϊκό Έτος 2022– 2023, έλαβε το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. Τα ποσά κυμαίνονται από 130 ευρώ για μαθητές που έλαβαν απολητήριο Δημοτικού με βαθμό 10, μέχρι 1.290 ευρώ για όσους έλαβαν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βαθμό 8,5 και άνω ή μεταπτυχιακό τίτλο με Άριστα.
Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στην Ελλάδα…
…και στον κόσμο