Πάνω από τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που καταργήθηκε το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Λουξεμβούργου, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η ρύπανση και οι κίνηση από την χρήση των Ι.Χ. Κι όμως, μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της μικρής αλλά εύρωστης ευρωπαϊκής χώρας δεν λένε να αφήσουν το αυτοκίνητο στο σπίτι.
Το Λουξεμβούργο με πληθυσμό 650.000 κατοίκων ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -λεωφορεία, τραμ και τρένα- σε όλη την επικράτειά της. Παράλληλα όμως η χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας αυτοκινήτων στην Ευρώπη (πίσω από την Πολωνία) με 681 οχήματα ανά 1000 κατοίκους.
Η κατάσταση στους δρόμους επιβαρύνεται και με τα δεκάδες χιλιάδες επιπλέον οχήματα των Γάλλων, Βέλγων και Γερμανών που διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα για να εργαστούν στη χώρα ή απλά για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ με φθηνότερα καύσιμα λόγω της χαμηλής φορολογίας.
«Λέω συχνά ότι οι Γερμανοί κατασκευάζουν αυτοκίνητα και οι Λουξεμβούργιοι τα αγοράζουν» αστειεύεται ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, υπεύθυνος για τις μεταφορές και τις υποδομές, Francois Bausch σχολιάζοντας την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Η κουλτούρα του αυτοκινήτου πραγματικά κυριαρχεί και παραμένει δύσκολη η προσέλκυση επιβατών στις δημόσιες συγκοινωνίες, υποστηρίζει ο συγκοινωνιολόγος Merlin Gillard του ινστιτούτου μελετών LISER.
Αυτό συμβαίνει παρόλο που τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση επενδύει σημαντικά ποσά για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τις επενδύσεις να φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το Τραμ της πόλης του Λουξεμβούργου είναι αυτό με την υψηλότερη χρηματοδότηση στην Ευρώπη που φτάνει τα 500 ευρώ ανά επιβάτη κάθε χρόνο. Ο κεντρικός σταθμός βρίσκεται υπό αναβάθμιση, ένα νέο τελεφερίκ οδηγεί στην ορεινή πλευρά της πόλης, ενώ δημιουργούνται νέες λεωφορειολωρίδες. Και φυσικά οι συγκοινωνίες είναι δωρεάν για όλους τους επιβάτες.
Οι κάτοικοι συχνά αναγνωρίζουν ότι η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι καλή για το περιβάλλον και η δωρεάν μετακίνηση ένα θετικό μέτρο για τους πολίτες. Την ίδια στιγμή όμως, οι περισσότεροι επιλέγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπομείνουν τους μποτιλιαρισμένους δρόμους στη διαδρομή προς και από την εργασία τους.
Κι αν για τους μόνιμους κατοίκους το αυτοκίνητο αποτελεί επιλογή, η χρήση των Ι.Χ. συχνά είναι μονόδρομος για τους κατοίκους γειτονικών χωρών που εργάζονται στο Λουξεμβούργο απολαμβάνοντας αρκετά υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με τη χώρα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα διεθνή δρομολόγια λεωφορείων που αναχωρούν από τη Γερμανία ή τη Γαλλία δεν είναι δωρεάν σε αντίθεση με τα εγχώρια δρομολόγια στο Λουξεμβούργο.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει ένα νέο σχέδιο για να λύσει το πρόβλημα αυτό. Το Λουξεμβούργο αναμένεται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή πάρκινγκ στην γαλλική πόλη Thionville από όπου σε τέσσερα περίπου χρόνια σε μία νέα σιδηροδρομική γραμμή θα πραγματοποιούνται δωρεάν δρομολόγια ως το Λουξεμβούργο κάθε 7 περίπου λεπτά.
Για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι κοντά στα 6.000 ευρώ, θα χρειαστεί μάλλον περισσότερη προσπάθεια.
Πηγή: AFP/yahoo.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος
athenstransport.com