Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των οχημάτων που κινούνται με ντίζελ μέσα στο 2023, σύμφωνα με πρόβλεψη που περιλαμβάνεται σε σχετική μελέτη του Ολλανδικού χρηματοοικονομικού ομίλου Rabobank.
Η σημασία των δημόσιων μεταφορών στο ευρωπαϊκό μείγμα κινητικότητας είναι εμφανής και στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων: τα λεωφορεία αντιπροσωπεύουν το 55,7% των μετακινήσεων με τα δημόσια μέσα μεταφοράς στις χώρες της ΕΕ. Πρόκειται για μία αγορά σχεδόν 30.000 νέων οχημάτων ετησίως, τα οποία κατασκευάζονται σε 66 εργοστάσια συναρμολόγησης λεωφορείων σε όλη την Ευρώπη.
Η μελέτη της Rabobank δείχνει ότι «η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ρουμανία μαζί φιλοξενούν περισσότερο από το 80% του στόλου των 750.000 οχημάτων της ΕΕ. Υπολογίζεται ότι 214.000 από αυτά ήταν αστικά λεωφορεία το 2022, κοντά στο 30% του συνόλου».
Οι συντάκτες της μελέτης αναμένουν ότι φέτος, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων στην Ε.Ε. θα ξεπεράσουν αυτές των λεωφορείων ντίζελ για πρώτη φορά. Και προσθέτουν: «Αν και είναι απλά μία εκτίμηση, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, μπορούμε να αναμένουμε να δούμε τις πωλήσεις αστικών λεωφορείων ντίζελ να εκμηδενίζονται από το 2027 και μετά».
Τι γίνεται όμως με τον πρόσφατα προτεινόμενο στόχο της Ε.Ε. για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030 στο 100% όλων των νέων πωλήσεων αστικών λεωφορείων; Η μελέτη, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα της εταιρείας ερευνών Chatrou CME Solutions, υπογραμμίζει ότι «από το 2020 έως το 2022, παρά τις επιπτώσεις από την κρίση του Covid-19, η αγορά σημείωσε μέση ετήσια ανάπτυξη 34%. Ένας στόχος για 100% “πράσινα” αστικά λεωφορεία έως το 2030 μπορεί να φαίνεται πολύ φιλόδοξος, αλλά αποδεικνύεται ότι η διατήρηση της ετήσιας ανάπτυξης της αγοράς των ηλεκτρικών λεωφορείων κατά 18% τα επόμενα επτά χρόνια θα μπορούσε από μόνη της να μας οδηγήσει εκεί. Σε σύγκριση με τα ποσοστά αυξήσεων κατά 35% που είδαμε τα τελευταία έτη, η απαιτούμενη αύξηση 18% δείχνει ότι μια πλήρως ηλεκτρική αγορά έως το 2030 θα μπορούσε να είναι εφικτή».
Έχει επίσης ενδιαφέρον το ότι «Εάν η αγορά των νέων αστικών λεωφορείων γίνει πλήρως καθαρή ως το 2030, με βάση το ρυθμό αντικατάστασης των λεωφορείων θα οδηγηθούμε στην πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2038 (υποθέτοντας ότι το μέγεθος του στόλου παραμένει στο επίπεδο των 215.000 οχημάτων).
Όσον αφορά τους κατασκευαστές, η μελέτη δείχνει πώς «τα πρώτα χρόνια κυριαρχούσαν οι BYD, Solaris και VDL. Από κοινού, αυτοί οι κατασκευαστές αντιπορσώπευαν πάνω από το 60% της αγοράς της Ε.Ε. έως το 2015. Μετά το 2018, το μερίδιό τους έπεσε κάτω από το 50% λόγω της με καθυστέρηση εισόδου στην αγορά παραδοσιακών κατασκευαστών αυτοκινήτων και φορτηγών όπως η Mercedes, η Volvo και η Iveco. Σήμερα, το μερίδιο των τριών πρωτοεμφανιζόμενων μειώνεται στο 36%, αναδεικνύοντας τη δυναμική μιας πολύ δραστήριας και αναπτυσσόμενης αγοράς».
Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος
athenstransport.com