Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Έρευνα: Σημαντικά κενά ασφαλείας στο δίκτυο του Μετρό

Share

    Αναφορές σε σημαντικά προβλήματα ασφάλειας στο δίκτυο του Μετρό υπάρχουν σε φετινή έρευνα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, με το σχετικό πόρισμα να έχει παραδοθεί στη διοίκηση της εταιρείας πριν από δύο εβδομάδες.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, στις 143 σελίδες του πορίσματος γίνεται λόγος για μία σειρά θεμάτων που ενέχουν κινδύνους τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επιβάτες του Μετρό.

    Όσον αφορά του συρμούς, 16 από τις Γραμμές 2 και 3 είναι παροπλισμένοι, ενώ 30 ημισυρμοί από τη Γραμμή 1 είναι ακινητοποιημένοι. Επιπλέον, βρέθηκαν συρμοί που είχαν ξεπεράσει το όριο συντήρησης των 10.000 χιλιομέτρων, ενώ για πολλούς συρμούς, κυρίως της γραμμής 1, η λειτουργία των μετωπικών προβολέων είναι προβληματική. Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πυροσβεστήρων, με την έρευνα να δείχνει ότι από τους συρμούς της Γραμμής 1 έχουν αφαιρεθεί οι μισοί ενώ στη Γραμμή 2 και 3, πληρωμένες θέσεις πυροσβεστήρων είχαν μόνο οι συρμοί προς αεροδρόμιο. Σε έλεγχο 30 συρμών διαπιστώθηκε επίσης πως το επίπεδο του καθαρισμού ήταν «απαράδεκτο» ενώ ζητείται η επιβολή προστίμου στον εργολάβο του έργου.

    Σημαντικό ζήτημα ασφάλειας προκαλεί και η έλλειψη διαδικασιών κίνησης συρμών στη Γραμμή 1 που έχει ως αποτέλεσμα τον υψηλό κίνδυνο ατυχήματος σε περίπτωση μονοδρόμησης τμήματος της γραμμής. Η έρευνα κάνει αναφορά σε προβλήματα με εξόδους κινδύνου σε τούνελ στο Μετρό, ενώ στο τούνελ της γραμμής 1 οι έξοδοι κινδύνου είναι κλειδωμένες με λουκέτο. Στη γραμμή 1 διαπιστώνονται προβλήματα στην επιδομή, τα περισσότερα τηλέφωνα ανάγκης είναι εκτός λειτουργίας, ενώ το σύστημα εξαερισμού των τούνελ και των υπόγειων σταθμών υπολειτουργεί και διαπιστώνεται έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού για το χειρισμό του. Ακόμα και στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας της γραμμής υπάρχουν προβλήματα με ειδικές οθόνες του μιμικού πίνακα να έχουν χαλάσει και να έχουν αντικατασταθεί με τηλεοράσεις. Προβλήματα υπάρχουν και στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Τραμ, με την τηλεματική να υπολειτουργεί.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται και συμπεράσματα μετρήσεων της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε 6 σταθμούς της Γραμμής 3 (Πανόρμου, Αμπελόκηποι, Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός, Σύνταγμα και Μοναστηράκι) που έδειξαν ότι ο πληθυσμός εκτίθεται σε συγκεντρώσεις ρύπων επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία (αιωρούμενα σωματίδια, φορμαλδεΰδη κ.ά.).

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

    Τέλος, γίνεται αναφορά στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, με την επιτροπή να αναφέρει πως λείπουν τουλάχιστον 848 άτομα καθώς οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας είναι 3.128 και οι εργαζόμενοι είναι περίπου 2.280. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το προσωπικό φέρει σημαντική κόπωση καθώς εργάζεται «πολλές χιλιάδες ώρες επιπλέον του κανονικού ωραρίου» και «σε αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι υπέργηρο». Αναφέρεται επίσης, πως οι σταθμάρχες των Γραμμών 2 και 3 ζητούν επανεκπαίδευση στο χειρισμό συστημάτων, ενώ απαιτείται και η διοργάνωση σεμιναρίων αντιμετώπισης πυρκαγιάς και καταστροφών μεγάλης κλίμακας και ένα πρόγραμμα ασκήσεων πυροπροστασίας και αντιμετώπισης καταστροφών από σεισμό για όλο το προσωπικό.

    Η απάντηση της ΣΤΑΣΥ

    Η ΣΤΑΣΥ απέστειλε εκτεταμένη απάντηση στην εφημερίδα, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «οι γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό είναι πιστοποιημένες με το ανώτατο επίπεδο ασφαλείας SIL 4 (Safety Integrity Level). Τα εγκατεστημένα και σε λειτουργία συστήματα Ασφαλείας στις Σταθερές Συγκοινωνίες, είναι από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη και έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ολοκληρωμένα με βάση την αρχή του fail safe, ώστε οποιαδήποτε βλάβη να οδηγεί το σύστημα σε κατάσταση ασφαλή για τον επιβάτη. Παράλληλα, το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό λειτουργίας ακολουθεί όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια του επιβατικού κοινού.»

    Για τους ακινητοποιημένους συρμούς αναφέρεται ότι «όλοι όσοι σήμερα μιλούν για ελλείψεις συρμών, «ξεχνούν» εσκεμμένα να αναφέρουν, πως πριν 3 χρόνια σχεδόν το 50% του στόλου των 3 Γραμμών του Μετρό ήταν  ακινητοποιημένο στα Αμαξοστάσια, παροπλισμένο από ελλείψεις ανταλλακτικών. Σε ένα δύσκολο περιβάλλον εν μέσω πανδημίας, με στοχευμένες ενέργειες και  συστηματική προσπάθεια των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ ανατάχθηκαν και επανεντάχθηκαν στην κυκλοφορία ακινητοποιημένοι στα αμαξοστάσια συρμοί. Ήδη, στην πολύπαθη, λόγω παλαιότητας και βανδαλισμών γραμμή 1 του μετρό, επανακυκλοφορούν τρένα, που ήταν εκτός κυκλοφορίας τα τελευταία 7 χρόνια, ενώ με τον ίδιο τρόπο ενισχύθηκαν με επιπλέον συρμούς και οι γραμμές 2 και 3 του μετρό, καθώς έχουν ήδη αναταχθεί 12 συρμοί».

    Για το ανθρώπινο δυναμικό αναφέρεται πως ενισχύθηκε με νέες προσλήψεις, για πρώτη φορά από το 2009, και πως «είναι άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο. Το τεχνικό προσωπικό, οι ηλεκτροδηγοί, οι σταθμάρχες, καθώς και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ελέγχου όλων των Γραμμών του Μετρό και του Τραμ εκπαιδεύονται και επανεκπαιδεύονται σε καίρια για την ασφάλεια αντικείμενα  ανά τακτά διαστήματα. Ενδεικτικά, το 2022 ολοκληρώθηκε η επανεκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας τροχιάς των τεχνικών των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό και εντός του 2023 θα ξεκινήσει η επανεκπαίδευση και των σταθμαρχών. Στη Γραμμή 1, το 2022 εκπαιδεύτηκαν σε θέματα  ασφαλούς εργασίας επί ή πλησίον της τροχιάς 140 εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες και 20 οδηγοί συρμών και εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 80 ακόμη ηλεκτροδηγών. Τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω της υγειονομικής κρίσης, δυσχέραναν την πραγματοποίηση ασκήσεων έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά, το 2022 διεξήχθησαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Αμαξοστάσια του Μετρό στα Σεπόλια και του Τραμ στο Ελληνικό ασκήσεις με τη συμμετοχή και προσωπικού της ΣΤΑ.ΣΥ.»

    Τέλος, όσον αφορά τα τεχνικά προβλήματα, η ΣΤΑΣΥ αναφέρει στην απάντησή της πως «είναι αναμενόμενα και δεν συνδέονται με την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών. Τα απλά, συνηθέστερα τεχνικά προβλήματα επισκευάζονται άμεσα από τους  έμπειρους εργαζόμενους στις τεχνικοεπισκευαστικές βάσεις και τα αμαξοστάσια της ΣΤΑ.ΣΥ. Τα πιο σύνθετα τεχνικά προβλήματα απαιτούν περισσότερο χρόνο, σε καμία περίπτωση όμως, δεν σχετίζονται με την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού. Τα συστήματα ασφαλείας ελέγχονται συστηματικά και καθημερινά, πριν από την ένταξη των συρμών – οχημάτων σε λειτουργία και τα προγράμματα συντήρησης και ελέγχων που ακολουθούνται γίνονται με την προβλεπόμενη περιοδικότητα. Για τη ΣΤΑ.ΣΥ η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα.»

    athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα