Το Ολυμπιακό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας δεν είναι οι μοναδικές δημιουργίες του Σαντιάγο Καλατράβα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας σχεδίασε και την πεζογέφυρα της λεωφόρου Μεσογείων στη διασταύρωση με τη λεωφόρο Κατεχάκη.
Η πεζογέφυρα αυτή έρχεται τώρα στην επικαιρότητα μετά το πόρισμα για την κατάσταση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, μία εικοσαετία μετά την ανέγερσή τους. Ερωτηματικά για τη συντήρηση της πεζογέφυρας Καλατράβα υπάρχουν εδώ και χρόνια, αφού οι χρήστες της παρατηρούν ότι δε βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.
Οι κυλιόμενες κλίμακες παραμένουν εκτός λειτουργίας ίσως και σε μόνιμη βάση, τα μεταλλικά μέρη της γέφυρας έχουν εμφανή σημάδια σκουριάς, ενώ προβλήματα έχει και το ξύλινο κατάστρωμα της πεζογέφυρας το οποίο με τα χρόνια φαίνεται πως έχει «φαγωθεί».
Σε αντίθεση με τις περισσότερες πεζογέφυρες της Αττική, αρμοδιότητα για τη συντήρηση της πεζογέφυρας Καλατράβα δεν έχει η Περιφέρεια ή ο Δήμος αλλά η εταιρεία λειτουργίας του Μετρό, ΣΤΑ.ΣΥ., αφού η συγκεκριμένη πεζογέφυρα χρησιμοποιείται και για την πρόσβαση στον σταθμό του Μετρό Κατεχάκη.
Το Athens Transport απευθύνθηκε στη ΣΤΑ.ΣΥ. από όπου ενημερωθήκαμε πως δεν τίθεται κάποιο ζήτημα επικινδυνότητας της γέφυρας, σύμφωνα και με τον τελευταίο έλεγχο από εξειδικευμένη τεχνική εταιρεία που έγινε το 2022. Παρόλα αυτά, βάση της τεχνικής έκθεσης επιθεώρησης προγραμματίζονται παρεμβάσεις από εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία.
Αιχμές για το αν συντηρείται ή όχι η γέφυρα Καλατράβα άφησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μάλιστα μίλησε και για πιθανές ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, εμφανιζόμενη σε εκπομπή της ΕΡΤ. Η Περιφέρεια με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «τουλάχιστον άστοχη κι επιπόλαιη» αναφορά, αφού η πεζογέφυρα δεν είναι υπό την ευθύνη της.
Η πεζογέφυρα Καλατράβα παραδόθηκε τον Μάιο του 2004, και κόστισε 3 εκατομμύρια ευρώ. Έχει συνολικό μήκος 94 μέτρα και υψώνεται 6 μέτρα πάνω από το οδόστρωμα της λεωφόρου. Τα βασικά αρχιτεκτονικά της στοιχεία είναι ο μεταλλικός πυλώνας (ύψους 50 μέτρων ακριβώς στην είσοδο του σταθμού) και ο εναέριος πεζοδιάδρομος (μήκους 94 μέτρων και πλάτους 5 έως 6 μέτρων) με προσβάσεις από σταθερές ή κυλιόμενες σκάλες και μεγάλους ανελκυστήρες.
Η πεζογέφυρα, ακολουθώντας τη γνωστή και στο εξωτερικό «κατάρα» των έργων του Ισπανού αρχιτέκτονα, παρουσίασε προβλήματα ήδη από την αρχή της λειτουργίας της. Το 2005 μάλιστα έμεινε κλειστή για έναν μήνα εξαιτίας προβλημάτων στο ξύλινο δάπεδο, με τους ειδικούς τότε να κάνουν λόγο για χρήση κακής ποιότητας ξυλείας και κακή σύνδεσή των ξύλινων και μεταλλικών μερών της γέφυρας.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com