Οι κάτοικοι της πόλης Wilson στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ δεν περιμένουν πια το λεωφορείο στη στάση. Με 2,5 δολάρια ή 2,29 ευρώ μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε καλώντας ένα μίνι βαν όποτε το χρειάζονται. Η πόλη αποφάσισε να αποσύρει τα λεωφορεία της το Σεπτέμβριο του 2020, ενώ σε όλες τις ΗΠΑ η επιβατική κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς είχε πέσει κατακόρυφα, και να τα αντικαταστήσει με ένα μέσο το οποίο μπορεί ο καθένας να καλέσει μέσω μίας εφαρμογής.
Το αποτέλεσμα είναι οι επιβάτες να μετακινούνται περισσότερο με την αύξηση των μετακινήσεων να φτάνει το 300% καθώς, όπως ο παραδέχεται ο Milton Barnes, πρώην οδηγός λεωφορείου και νυν οδηγός μίνι βαν, ένα μέσο που σε πηγαίνει μέχρι την πόρτα σου είναι πιο δημοφιλές από ένα το οποίο σε αναγκάζει να πας μέχρι τη στάση.
Ο 64χρονος David Bunn αναγκαζόταν να περπατά 8 χιλιόμετρα για να κάνει τα ψώνια του από όταν χάλασε το αυτοκίνητό του το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να αντικαταστήσει. Όταν είδε όμως τα νέα βαν στους δρόμους, κάλεσε το τηλέφωνο που αναγραφόταν στο παράθυρο ενός μίνι βαν της υπηρεσίας RIDE και πλέον βρήκε ένα νέο τρόπο μετακίνησης. «Πλέον, δεν χρειάζεται να περπατάω για να πάω οπουδήποτε, είπε ο Bunn, «Έρχονται να με πάρουν, με σέβονται και είναι πολύ επαγγελματίες. Είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το Wilson και μια εξαιρετική υπηρεσία για μένα».
Τα συστήματα on-demand κινητικότητας έχουν χαρακτηριστεί ως ιδανικά για μικρές πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές όπου οι γραμμές λεωφορείων δεν μπορούν να φτάσουν παντού και έχουν περιορισμένα δρομολόγια. Το Wilson, μία πόλη περίπου 50.000 κατοίκων έλαβε ομοσπονδιακή και πολιτειακή χρηματοδότηση για να δρομολογήσει το νέο αυτό μέσο που θυμίζει εφαρμογές όπως το Uber και το Lyft. Μέσα σε 15 λεπτά, ο κάθε κάτοικος μπορεί να έχει στην πόρτα του ένα μίνι βαν το οποίο θα τον μεταφέρει με κόστος 2,50 δολάρια, με μικρότερο δηλαδή κόστος από τη χρήση I.X.
Πλέον, και άλλες πόλεις της Βόρειας Καρολίνας εξετάζουν τη χρήση παρόμοιων μέσων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εξάλλου μία εκρηκτική άνοδος στην εισαγωγή τεχνολογιών μικροκινητικότητας με ολοένα και περισσότερο μερίδιο των επενδύσεων για τις μεταφορές να μετακινείται εκεί αντί για τα παραδοσιακά μέσα όπως τα λεωφορεία.
Σύμφωνα με τον Ryan Brumfield, στέλεχος του Υπουργείου Μεταφορών της Βόρειας Καρολίνας, το Wilson είχε χαρακτηριστικά τα οποία έκαναν την επιλογή των on demand μετακινήσεων αναγκαιότητα: υψηλό ποσοστό ανεργίας και χαμηλό ποσοστό κατοχής Ι.Χ. αφού σε συγκεκριμένα τμήματα της πόλης ως και 3 στους 10 κατοίκους δεν έχουν δικό τους μέσο μετακίνησης. Σύμφωνα με στοιχεία τις δημοτικής αρχής, οι περισσότερες μετακινήσεις με τα μίνι βαν γίνονται είτε για μετάβαση στην εργασία είτε για αναζήτηση εργασίας.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος που οδήγησε στην αύξηση μετακινήσεων των κατοίκων κατά 300% με το νέο μέσο σε σύγκριση με τα λεωφορεία: στις μικρές πόλεις του αμερικανικού νότου υπάρχει η νοοτροπία πως τα λεωφορεία είναι για τους κατοίκους των χαμηλότερων εισοδημάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει στίγμα. Η χρήση της μικροκινητικότητας αφαίρεσε το στίγμα αυτό και έκανε τις μετακινήσεις επιθυμητές σε περισσότερους.
Το λογισμικό της υπηρεσίας RIDE προέρχεται από την εταιρεία Via με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η πρώτη υπηρεσία της Via πριν από 7 χρόνια αφορούσε ένα σύστημα μετακινήσεων σε γειτονιές του Μανχάταν όπου δεν έφτανε το δίκτυο του Μετρό. Τότε, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, ούτε μία πόλη δεν ήθελε να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας αφού οι δημόσιες συγκοινωνίες ήταν συνώνυμες των λεωφορείων και του μετρό.
Τα τελευταία χρόνια όμως ξεκίνησαν συνεργασίες, όπως με το Όστιν του Τέξας, που διαθέτει τμήματα της πόλης που δεν εξυπηρετούνται από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αγροτικές περιοχές της Μοντάνα, ή ακόμα και το αεροδρόμιο του Σικάγο όπου εργαζόμενοι της FedEx μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία για τη μετακίνησή τους.
Υπηρεσίες όπως και αυτή, προσφέρουν λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα των δημόσιων συγκοινωνιών: είναι ευέλικτες ικανοποιώντας ευκολότερα τις ανάγκες μετακίνησης των επιβατών. Ένα άλλο πρόβλημα όμως εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο και αυτό είναι το κόστος.
Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαθέσει πόρους 1 τρις δολαρίων για έργα υποδομών μεταφορών από το 2021, η ζήτηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι και στο Wilson η υπηρεσία RIDE αργά ή γρήγορα θα εξαντλήσει τους πόρους της. Η πρόβλεψη είναι πως κάποια στιγμή τα λεωφορεία θα επιστρέψουν, ωστόσο τα δρομολόγιά τους θα είναι βελτιωμένα με τη χρήση δεδομένων για τη ζήτηση όπως αυτά προέκυψαν από τα on demand δρομολόγια των βαν. Ενώ μέχρι τότε, και η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια νέα λύση.
Πηγή: apnews.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος
athenstransport.com