- Με το σοβαρό πρόβλημα της Τηλεματικής .
- Με τις ελλείψεις ανταλλακτικών .
- Με τις ελλείψεις Ηλεκτροδηγών .
- Με την τεράστια εισιτηριοδιαφυγή .
- Με την είσοδο των εργολάβων (σηματοδότηση, καθαριότητα, πράσινο, ασφάλεια, τεχνική υποστήριξη) .
- Να απαντήσουν σε αυτές τις ακραίες τοποθετήσεις του Δημάρχου της Γλυφάδας
- Να δώσουν την απαραίτητη προσοχή για την γρήγορη επαναλειτουργία του κομμένου παραλιακού τμήματος της γραμμής Τραμ.
- Να γίνει η διασύνδεση από το μετρό Αργυρούπολη με το παραλιακό δίκτυο του τραμ μέσω των νέων στάσεων , σύμφωνα με το πλάνο της ανάπλασης του Ελληνικού.
- Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για νέα προκήρυξη πρόσληψης Ηλεκτροδηγών .
Από τους εργαζόμενους του Τραμ ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις στην ανάρτηση του Δημάρχου Γλυφάδας κ. Παπανικολάου μέσω της οποίας ζητούσε να λάβει μόνιμο χαρακτήρα η διακοπή της κυκλοφορίας του Τραμ στην πόλη του που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες λόγω των έργων στο Ελληνικό.
Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (Σ.Η.Τ.Α.) κάνει λόγο για δήλωση «άνευ προηγουμένου» από το Δήμαρχο Γλυφάδας κατηγορώντας τον πως χρησιμοποεί «ανακρίβειες και αναλήθειες» προκειμένου να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις για το μέσο.
Το σωματείο συνδέει τις δηλώσεις του Δημάρχου Γλυφάδας με προσπάθειες για την απαξίωση και εν συνεχεία ιδιωτικοποίηση του Τραμ, αναφέροντας μία σειρά προβλημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια: το πρόβλημα της τηλεματικής, τις ελλείψεις σε μηχανοδηγούς και ανταλλακτικά, την τεράστια εισιτηριοδιαφυγή και την είσοδο εργολάβων στο μέσο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να ζητάει Δήμαρχος την κατάργηση ενός μέσου σταθερής τροχιάς , οικολογικού , με μικρό λειτουργικό και κατασκευαστικό κόστος, με μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς έναντι άλλων Μ.Μ.Μ όπως λεωφορεία-τρόλεϊ, με εύκολη πρόσβαση για ποδήλατα και άτομα με κινητικές δυσκολίες και πολλά άλλα οφέλη.»
Το Σ.Η.Τ.Α. ζητά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την ΣΤΑΣΥ και τον ΟΑΣΑ να απαντήσουν στις ακραίες τοποθετήσεις του Δημάρχου Γλυφάδας και να φροντίσουν ώστε το παραλιακό τμήμα του Τραμ να ανοίξει και πάλι το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, ζητούν να προχωρήσει το σχέδιο για σύνδεση του Τραμ με το σταθμό του Μετρό Αργυρούπολη και η κατασκευή νέων στάσεων όπως προβλέπει το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού, αλλά και να λυθούν μία σειρά από εκκρεμότητες, όπως η πρόσληψη ηλεκτροδηγών, η επίλυση των προβλημάτων της τηλεματικής και η λειτουργία του «πράσινου κύματος».
Η ανακοίνωση του σωματείου:
“ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΡΑΜ !!!!”
Σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση , προέβη ο νυν Δήμαρχος της Γλυφάδας κ. Παπανικολάου στα κοινωνικά δίκτυα , απέναντι στις Σταθερές Συγκοινωνίες και ιδιαίτερα στην γραμμή ΤΡΑΜ.
Μέσα από ανακρίβειες και αναλήθειες, αρπάζοντας την ευκαιρία με το τρίμηνο κλείσιμο της παραλιακής γραμμής του Τραμ – λόγω έργων από την ανάπλαση του Ελληνικού – ζητάει το ΞΗΛΩΜΑ των γραμμών Τραμ από όλο το παραλιακό μέτωπο και την Γλυφάδα.
Με τοποθετήσεις όπως “ επικινδυνότητα από τις γραμμές” , “έβλαψε την Γλυφάδα μας” , “τεχνητό εμπόδιο στην πρόσβαση στην παραλία’’, “ καθημερινά άδειο όλες τις εποχές του χρόνου”, “εξαιρετικά αργό” , προσπαθεί σκόπιμα να καλλιεργήσει λάθος εντυπώσεις για το μέσο. Είναι άραγε συντονισμός με εκείνους που επιδιώκουν την απαξίωση και στο βάθος την ιδιωτικοποίηση;;;
Η απαξίωση της γραμμής Τραμ είναι καταγεγραμμένη από το σωματείο των Ηλεκτροδηγών , εδώ και χρόνια.
Δυστυχώς όλα τα παραπάνω , έρχονται να επιβεβαιώσουν τις φωνές μας όλο αυτό το διάστημα , για την πιθανότητα μεθοδευμένης απαξίωσης της γραμμής Τραμ και τις φήμες για την πιθανή κατάργηση μέρους αυτής . Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να ζητάει Δήμαρχος την κατάργηση ενός μέσου σταθερής τροχιάς , οικολογικού , με μικρό λειτουργικό και κατασκευαστικό κόστος, με μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς έναντι άλλων Μ.Μ.Μ όπως λεωφορεία-τρόλεϊ, με εύκολη πρόσβαση για ποδήλατα και άτομα με κινητικές δυσκολίες και πολλά άλλα οφέλη.
Να υπενθυμίσουμε στον κ. Παπανικολάου ότι η γραμμή Τραμ είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τον ενημερώσουμε ότι σε όλες τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες έχουν αναπτυγμένο δίκτυο Τραμ για λογούς που αναφέραμε παραπάνω.
Βέβαια στην Ελλάδα μπορούμε να θυμηθούμε και οι νεότεροι , ότι τέτοια εποχή – Απρίλιος , ήταν η μαύρη σελίδα της ιστορίας του Τραμ, με το πρώτο ξήλωμα των γραμμών …
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ
από την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, την ΣΤΑΣΥ , τον ΟΑΣΑ
• Την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος της ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ. • Τον επανασχεδιασμό και λειτουργία του “Πράσινου Κύματος” .
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com