Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

“Επιτυχής” η δοκιμή χρήσης ρομπότ για την καθαριότητα των σταθμών του Μετρό

Share

    Μία δοκιμή ενός ρομποτικού σύστημα καθαρισμού το οποίο απεδείχθη πως έχει πλεονεκτήματα έναντι των συνεργείων καθαρισμού που για την ώρα έχουν αναλάβει το έργο αυτό, δοκιμάστηκε πριν λίγες μέρες στο Μετρό της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, η δοκιμή του συστήματος έγινε στον πιο κεντρικό σταθμό του Μετρό, στο Σύνταγμα, και ήταν αποτέλεσμα μίας συνεργασίας του του Υπερταμείου, της ΣΤΑΣΥ και της εταιρείας Gerobo. Η Gerobo είναι μέλος του Elevate Greece, δηλαδή της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων και είναι η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε στην Ελλάδα αυτόνομα ή συνεργατικά ρομπότ καθαρισμού και εξυπηρέτησης και εξυπηρετεί τους κλάδους βιομηχανίας, logistics, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, Horeca και εταιρικών υποδομών.

    Η πιλοτική εφαρμογή πραγματοποιήθηκε στον σταθμό Σύνταγμα, καλύπτοντας την πλατφόρμα προς Ανθούπολη (777 τ.μ.) και τον ημιώροφο με τα εκθέματα (2.606 τ.μ.). Το πρόγραμμα περιλάμβανε πλήρη καθαρισμό των χώρων, με τις επιδόσεις των ρομπότ να έχουν ως εξής:

    • Πλατφόρμα προς Ανθούπολη: Ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε σε 25 λεπτά, με το 80% της επιφάνειας να καθαρίζεται αυτόνομα και το υπόλοιπο 20% με επίβλεψη.
    • Ημιώροφος: Ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε σε 1 ώρα και 25 λεπτά σε αυτόνομη λειτουργία.

    Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, πάντως δεν γίνεται λόγος για αντικατάσταση του προσωπικού καθαριότητας από ρομπότ αλλά για “reskilling” του προσωπικού. Με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι θα ασχολούνται με την επίβλεψη και συντήρηση των ρομπότ έχοντας αυξημένες δεξιότητες στον τομέα της τεχνολογίας, αφού τα ρομποτικά συστήματα χρειάζονται εκμάθηση, συντήρηση και εποπτεία.

    Όσον αφορά τη δοκιμή που έγινε στο Μετρό της Αθήνας, η εταιρεία αναφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα του συστήματος το οποίο και δοκιμάστηκε, «τόσο για τους επιβάτες όσο και για το προσωπικό».

    Έτσι, για παράδειγμα, τα ρομπότ μπορούν να ολοκληρώσουν τον καθαρισμό όλου του σταθμού (7.400 τ.μ.) μέσα σε περίπου 3,5 ώρες, σε σύγκριση με τις 10 ώρες που απαιτούνται με τον παραδοσιακό τρόπο καθαρισμού. Επιπλέον, τα ρομπότ διασφαλίζουν σταθερή και υψηλή ποιότητα καθαρισμού, μειώνοντας την ανάγκη για συχνές καθαριότητες, ενώ τέλος, υπάρχει και οικονομικό όφελος αφού υπολογίζεται ότι θα υπάρχει ετήσια εξοικονόμηση κόστους άνω των 22.000 ευρώ μόνο για τον σταθμό Σύνταγμα.

    Σε επικοινωνία του Athens Transport με τη ΣΤΑ.ΣΥ., ενημερωθήκαμε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για την χρήση του νέου ρομποτικού συστήματος στη θέση των παραδοσιακών συνεργείων καθαριότητας, ωστόσο επιβεβαιώθηκαν όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση για τα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος καθαριότητας, ενώ οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μέσω συνεργασίας της ΣΤΑ.ΣΥ. με το υπερταμείο.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα