Βρήκε κανείς wifi στο Μετρό της Αθήνας; Αν πιστεύαμε όλες τις εξαγγελίες κάθε διοίκησης και κάθε υπουργείου, πολλοί σταθμοί του Μετρό έπρεπε να παρείχαν δωρεάν σύνδεση στο ίντερνετ ήδη από το τέλος του 2011.
Η εγκατάσταση Wi-Fi είχε αρχικά εξαγγελθεί τον Ιούλιο του 2011 από τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Ραγκούση και προέβλεπε τη λειτουργία του μέσα σε ένα χρόνο. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012. Κατοχυρώθηκε στην εταιρεία HELLAS ON LINE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. με συνολικό συμβατικό τίμημα μηδέν 0€ και επιπλέον απόδοση στην ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ του 100% των ακαθάριστων εσόδων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του έργου. Δεν είναι γνωστό ακόμη πως θα προκύψουν έσοδα από την εκμετάλλευση του δικτύου αφού σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες η χρήστη του internet θα είναι δωρεάν.
Από το προηγούμενο καλοκαίρι όμως, και με τις αλλαγές στις διοικήσεις υπουργείων και οργανισμών συγκοινωνιών το έργο μάλλον ξεχάστηκε. Σε δημοσίευμα του Βήματος τον προηγούμενο Ιούνιο (ένα χρόνο μετά το διαγωνισμό) αναφερόταν πως η εγκατάσταση του συστήματος καθυστερεί λόγω πιθανών παρεμβολών του Wi Fi με το σύστημα TETRA [αν και το σύστημα TETRA χρησιμοποιεί συχνότητες από 300 έως 1000 MHz ενώ το Wi Fi λειτουργεί στα 2.4 GHz] που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία στο Μετρό καθώς και πλήθος άλλων ασύρματων συστημάτων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εξέταση όλων των παραμέτρων.
Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι το wifi θα έμπαινε σε λειτουργία αυτό το Σεπτέμβριο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη πόσο μάλλον επίσημη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά κατά το παρελθόν, οι σταθμοί οι οποίοι σε πρώτη φάση θα διαθέτουν -μάλλον- δωρεάν internet για το κοινό θα είναι οι εξής: Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ομόνοια, Πειραιάς, και Νερατζιώτισσα.
Μελλοντικά, αναμένεται να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος, όπου θα εγκατασταθεί ασύρματο δίκτυο ίντερνετ σε όλους τους σταθμούς του Μετρό, του ΟΣΕ, και σε επιλεγμένους σταθμούς Λεωφορείων. Επίσης, θα τοποθετηθεί εξοπλισμός και εντός των συρμών του Μετρό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Η εγκατάσταση συστήματος wifi σε σταθμούς του μετρό μπορεί να μην είναι το πιο σημαντικό συγκοινωνιακό έργο, αλλά η καθυστέρηση της υλοποίησης του λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας και το επιβατικό κοινό.
Δείτε επίσης: Υποσχέσεις για Wi-Fi στο Μετρό και mobile app
Φωτογραφία: flickr.com/Nemo’s Great Uncle
Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.