Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

«Καμπανάκι» και από τους μηχανοδηγούς για την ασφάλεια στο σιδηρόδρομο, ΟΣΕ και Hellenic Train συμφώνησαν να τα βρουν

Share

    Είδηση έγινε αυτή την εβδομάδα πως βρέθηκαν μαζί οι νέοι επικεφαλής του ΟΣΕ και της Hellenic Train, σε μία συνάντηση που έγινε σε «καλό κλίμα» και με στόχο την προώθηση της καλής λειτουργίας του σιδηρόδρομου. Οι διοικήσεις των δύο φορέων αποφάσισαν μεταξύ άλλων να αυστηροποιηθεί η τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας λες και μέχρι σήμερα (βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο μετά το δυστύχημα των Τεμπών) υπήρχε ανοχή ώστε να γίνεται χαλαρή τήρηση του κανονισμού. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να γίνει επίλυση των εκκρεμοτήτων και οικονομικών διαφορών του παρελθόντος, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα γίνει μέσω επιπλέον διαπραγματεύσεων ή της δικαστικής οδού (που, όπως μαθαίνουμε, δεν μπορεί να αποκλειστεί). Σε κάθε περίπτωση, καλές οι συναντήσεις αλλά απαιτούνται και πράξεις.

    * * *

    Τα προβλήματα πάντως στη σιδηροδρομική υποδομή (σε όσες γραμμές λειτουργούν) είναι πολλά και δεν κρύβονται. Σύμφωνα με έντυπο που δημοσίευσε η Πανελλήνια Ένωσης Προσωπικού Έλξης, την περασμένη Δευτέρα οι μηχανοδηγοί που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη έπρεπε να υπερβούν 12 κόκκινα (σ.σ χαλασμένα) φωτοσήματα μέσω τηλεγραφήματος. Πρόκειται για μία διαδικασία που έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση αλλά έχει γίνει κανόνας.

    ΠΕΠΕ

    Το σωματείο των μηχανοδηγών εξέδωσε ανακοίνωση και για το περιστατικό πυρκαγιάς πλησίον του ΤΧ3, τον σταθμό τηλεδιοίκησης της Θεσσαλονίκης την περασμένη Παρασκευή: «Η χτεσινή πυρκαγιά στο ΤΧ3 αποδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα με την βλάστηση πλησίον της σιδηροδρομικής υποδομής. Ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα που κινείται καθημερινά πλήθος εμπορικών συρμών. Την Δευτέρα για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, θα κινήσουμε ΞΑΝΑ νομικές ενέργειες για το θέμα», αναφέρει η ΠΕΠΕ.

    Αυτή την εβδομάδα, η ΠΕΠΕ προχώρησε επίσης στην αποστολή δύο εξωδίκων, ένα για το δυστύχημα των Τεμπών και ένα για τις συνθήκες ασφάλειας στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Με το πρώτο, που έχει ως αποδέκτη τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, γίνεται γνωστό πως ότι υπάρχει καταγεγραμμένο βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο καταγράφηκε μέσα από την καμπίνα μηχανοδήγησης αμαξοστοιχίας που διένυε την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το φθινόπωρο του έτους 2022, για λογαριασμό της Hellenic Train με παρόντα στέλεχος της ΗΤ- Μηχανικό που περιέγραφε επακριβώς τα προβλήματα στο δίκτυο και ζητείται η ανάκτησή του από την εταιρεία. Το δεύτερο εξώδικο έχει ως αποδέκτη την Hellenic Train και τον ΟΣΕ και σε αυτό γίνεται αναφορά στα πολλά προβλήματα στο σιδηρόδρομο, όπως η μη κοπή της βλάστησης εκατέρωθεν των γραμμών και προβλήματα με φωτοσήμετα.

    * * *

    Το 2025 αναμένεται να λειτουργήσει το σύστημα επικοινωνίας GSM-R στο σιδηρόδρομο, το οποίο έπρεπε να λειτουργεί από το 2008. Το νέο έργο έχει συνολικό κόστος 22,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Γιάννο Γραμματίδη, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΣΕ Α.Ε., αυτή η δαπάνη είναι απαραίτητη γιατί, έπειτα από τόσα χρόνια, η τεχνολογία των μηχανημάτων που υποστηρίζουν το σύστημα GSM-R και έχουν τοποθετεί πάνω στους συρμούς έχει ήδη απαξιωθεί.

    * * *

    Μήνυση κατέθεσε η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων με εντολή της υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη για το τσιμεντάρισμα των γραμμών του Μουτζούρη στην Αγριά από το δήμαρχο Βόλου, καθώς οι υπό ανακατασκευή γραμμές αποτελούν Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Προϊσταμένη της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων της Θεσσαλίας πέρασε την πόρτα της Εισαγγελίας, καταθέτοντας μήνυση με αποτέλεσμα την έκδοση σήματος διακοπής εργασιών, οι οποίες ωστόσο ήδη έχουν σκεπάσει το μεγαλύτερο τμήμα των γραμμών. Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου δεν έδωσαν έγκριση για το τσιμέντωμα των γραμμών που τελικά έγινε. Ενδιαφέρον πάντως είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ουδεμία δημόσια αντίδραση από τον ΟΣΕ.

    * * *

    Μπορεί τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου εν λειτουργία να μην έχουν τέλος, ωστόσο η διοίκηση του ΟΣΕ ασχολείται τώρα και με το ξεχασμένο μέχρι πρότινος δίκτυο της Πελοποννήσου. Προοπτική εκσυγχρονισμού πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει, με τον οργανισμό να προκρίνει την αξιοποίησή του -αντλώντας τεχνογνωσία από την Ελβετία– μόνο για τουριστικές διαδρομές ή τοπικά δρομολόγια. Όλα αυτά φυσικά με αργές ταχύτητες του περασμένου αιώνα.

    * * *

    Αυτό το καλοκαίρι ο Προαστιακός σιδηρόδρομος της Αθήνας κλείνει τα 20 έτη λειτουργίας. Ένα μέσο μεταφοράς το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί υποδειγματικά έχει «εγκλωβιστεί» σε ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων στα οποία δεν δίνονται λύσεις επί σειρά ετών.

    * * *

    Στις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο υπό τη Βελγική Προεδρία, συμμετείχε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Βασική νομοθετική στόχευση του Συμβουλίου αποτέλεσε η έγκριση Γενικής Προσέγγισης στον κανονισμό για την κατανομή της σιδηροδρομικής χωρητικότητας στο δίκτυο της ΕΕ. Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε πως «δεν αρκεί απλά να κατασκευάζουμε σιδηρόδρομο και να επεκτείνουμε το δίκτυό μας. Χρειάζεται να το διαχειριζόμαστε ορθολογικά, δίνοντας δικαιώματα χρήσης στη βάση κοινών κριτηρίων και συντονισμένα σε επίπεδο ΕΕ, με γνώμονα τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την ανεμπόδιστη, οικονομικά αποδοτική και αποτελεσματική χρήση του για επιβάτες και αγαθά.»

    * * *

    Επιτροπή για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού τομέα συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στην επιτροπή ως μέλη περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι του ΟΣΕ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και τη ΡΑΣ, όχι όμως και της ιδιωτικής Hellenic Train.

    * * *

    Ο ΟΣΕ απάντησε σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνική Λύσης Π. Παπαδάκης σχετικά με την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία του έργου της φύλαξης μη συχνά προσπελάσιμων από οχήματα σιδηροδρομικών διαβάσεων εκτός της περιμέτρου οικισμών στον βόρειο Έβρο και τις συνθήκες εργασίας τους. Σύμφωνα με τον οργανισμό το έργο ανατίθεται σε ιδιώτες καθώς ο ΟΣΕ δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό, ενώ η επιλογή των διαβάσεων δεν γίνεται με γεωγραφικά κριτήρια. Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και την έλλειψη κτηριακών εγκαταστάσεων ή κοντέινερ, ο ΟΣΕ αναφέρει πως ο Ανάδοχος (!) ουδέποτε γνωστοποίησε στη Διεύθυνση Συντήρησης Γραμμής μία τέτοια απαίτηση (!!)

    Και η ΕΡΓΟΣΕ απάντησε σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μ. Χουρδάκη για το έργο του Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται, το έργο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση Β. Ι (διάλογος με προεπιλεγέντες συμμετέχοντες) τα παραδοτέα της οποίας αναμένονται την 1/7. Θα ακολουθήσει η φάση Β. ΙΙ (επιλογή βέλτιστης λύσης και πρόσκληση υποβολής προσφορών) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, με τον διαγωνισμό να ολοκληρώνεται εντός του 2025.

    * * *

    Ημαθία: Τα αποκαλυπτήρια των προτομών των Μακεδονομάχων Σταθμαρχών Παρίση Παρίση και Ρένου Παρασκάκη, έλαβαν χώρα στον προαύλιο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αλεξάνδρειας.

    * * *

    Με σκοπό να μυήσουν τους μαθητές στην επαγγελματική ζωή, δυο συνοδοί των αμαξοστοιχιών της Hellenic Train επισκέφθηκαν το 8ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας. Περιέγραψαν μερικές από τις καθημερινές τους αρμοδιότητες και μοιράστηκαν εμπειρίες, ιστορίες καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στα ταξίδια τους, και τους εξήγησαν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στο τρένο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να μάθουν από πρώτο χέρι πόσο ενδιαφέρον και απαραίτητο είναι το επάγγελμα του συνοδού των τρένων.

    * * *

    Κάποιοι αναγνώστες ίσως θυμούνται τα «εγκαίνια» από τον τότε Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη του νέου Μουσείου του ΟΣΕ το οποίο μεταφέρθηκε στην περιοχή της Λεύκας στον Πειραιά. Πέντε ολόκληρα χρόνια αργότερα, και ενώ το μουσείο δεν έχει ανοίξει ακόμα για το κοινό (!), ο ΟΣΕ ενέκρινε δαπάνη ύψους 12.400 ευρώ για τη μελέτη αξιολόγησης του συνόλου των κτισμάτων του ιστορικού συγκροτήματος ΣΠΑΠ (των πάλαι ποτέ σιδηροδρόμων Πελοποννήσου όπου άνηκε ο χώρος), ως στοιχεία της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στο πλαίσιο της δημιουργίας φακέλου για το έργο ανάδειξης του ιστορικού-μουσειακού συγκροτήματος στη Λεύκα και προς αναζήτηση σχετικών χρηματοδοτήσεων, έχει ήδη πραγματοποιηθεί αυτοψία, φωτογραφική αποτύπωση και αξιολόγηση από πλευράς αρχιτεκτονικής όλων των κτιρίων του χώρου «που προορίζεται να αξιοποιηθεί ως σιδηροδρομικό μουσείο». Ένα μουσείο που κατά τα άλλα εγκαινιάστηκε το 2019 αλλά δεν έχει καταφέρει να ανοίξει μέχρι σήμερα…

    * * *

    Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, μία συγγενής θανόντος συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 διορίστηκε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) // Διαβιβάστηκε στη Βουλή νέα δικογραφία για τα Τέμπη με αναφορά σε 8 πολιτικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού.

    * * *

    Την αναγνώριση 8 εξεταστών μηχανοδηγών – υποψήφιων μηχανοδηγών πάνω σε συγκεκριμένα γνωστικά πεδία αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

    * * *

    Ινδία: 15 νεκροί και 50 τραυματίες από τη σύγκρουση τρένων στη Δυτική Βεγγάλη

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα