Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Αφιέρωμα – Η γραμμή 4 του Μετρό

Share

    Μετά από χρόνια συζητήσεων και μελετών, το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας οδεύει άμεσα προς δημοπράτηση σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρυσοχοΐδη. Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς και προϋπολογισμό 1 δις ευρώ θα είναι το πρώτο τμήμα της γραμμής που θα κατασκευαστεί. Μέρος της χρηματοδότησης αναμένεται να καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν δεν προκύψουν καθυστερήσεις και προβλήματα στην δημοπράτηση και κατασκευή του έργου, αναμένεται να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό έως το 2020. Ας δούμε όμως τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη γραμμή 4.

    Η γραμμή 4 του Μετρό σχήματος «U» με την ολοκλήρωση των βασικών τμημάτων της θα έχει μήκος 21,5 χλμ και θα αποτελείται από 21 νέους σταθμούς (Άλσος Βεϊκου – Γαλάτσι – Κυψέλη – Δικαστήρια – Αλεξάνδρας – Εξάρχεια – Πανεπιστήμιο – Κολωνάκι – Ευαγγελισμός – Παγκράτι – Ιλίσια – Ζωγράφου – Γουδί – Κατεχάκη – Φάρος – Φιλοθέη – Σίδερα – ΟΑΚΑ – Παράδεισος – ΟΤΕ – Μαρούσι). 

    Παράλληλα με την κατασκευή της γραμμής 4, θα κατασκευαστεί και το πρώτο τμήμα της γραμμής 5 (Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Άνω Ηλιούπολη). Έως ότου γίνει η κατασκευή και του υπόλοιπου τμήματος της γραμμής 5 (Άνω Ηλιούπολη – Άνω Λιόσια μέσω των οδών Πατησίων και Λιοσίων), το πρώτο τμήμα αυτό της γραμμή 5 αναμένεται να λειτουργήσει ως κλάδος της γραμμής 4.  Ο κλάδος αυτός θα συνδέεται ανισόπεδα (μέσω δύο μονών σηράγγων) που θα καταλήγουν στον σταθμό Ευαγγελισμό. Αντίστοιχα, το ίδιο θα προβλεφθεί και στον σταθμό Πανεπιστήμιο από όπου μελλοντικά 2 μονές ανισόπεδες σήραγγες θα οδεύουν προς την βόρεια επέκταση της γραμμής 5, μέσω της οδού Πατησίων.

    Ουσιαστικά δηλαδή, οι 3 κεντρικοί σταθμοί Ευαγγελισμός, Κολωνάκι και Πανεπιστήμιο θα είναι κοινοί για τις γραμμές 4 και 5, και με αυτό τον τρόπο ο κλάδος Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Άνω Ηλιούπολη θα είναι δυνατό να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στα πλαίσια της γραμμής 4.

    Τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός

    Το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός θα είναι το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 που θα δημοπρατηθεί και θα κατασκευαστεί. Θα αποτελείται από τους εξής 9 σταθμούς:

    • Άλσος Βεΐκου, επί της λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς, πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Τράλλεων. Θα σχεδιαστεί ως τερματικός σταθμός.
    • Γαλάτσι, στη διασταύρωση των λεωφόρων Ομορφοκκλησιάς και Γαλατσίου.
    • Κυψέλη, στην πλατεία Κυψέλης.
    • Δικαστήρια, στον ελεύθερο χώρο νοτίως του συμπλέγματος των κτηρίων των δικαστηρίων.
    • Αλεξάνδρας, σε ελεύθερο χώρο σε διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
    • Εξάρχεια, στην πλατεία Εξαρχείων.
    • Πανεπιστήμιο, κάτω από την οδό Ακαδημίας. Ο σταθμός (που θα εξυπηρετεί τις γραμμές 4 και 5) θα είναι ανεξάρτητος από τον υφιστάμενο σταθμό Πανεπιστήμιο της γραμμής 2, αλλά αναμένεται να συνδέεται υπογείως με αυτόν.
    • Κολωνάκι, στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας.
    • Ευαγγελισμός. Όπως και ο σταθμός Πανεπιστήμιο, ο σταθμός του Ευαγγελισμού θα είναι ανεξάρτητος από τον υφιστάμενο σταθμό της γραμμής 3, αλλά θα συνδέεται υπογείως με αυτόν.

    Μελλοντικές επεκτάσεις

    Σε μεταγενέστερη φάση, η γραμμή 4 αναμένεται να επεκταθεί:

    • από το Άλσος Βεϊκου μέχρι το σταθμό «Περισσός» του ΗΣΑΠ, με δύο πρόσθετους σταθμούς (Νέα Ιωνία -όχι ο υφιστάμενος σταθμός- και Περισσός), και
    • από το Μαρούσι προς την Εθνική Οδό, με τρεις πρόσθετους σταθμούς (Πεύκη, Λυκόβρυση και Εθνική Οδός)

    Σε αυτή τη φάση, το συνολικό μήκος της γραμμής θα φτάσει τα 32 χλμ, ενώ θα αποτελείται από 29 σταθμούς.

    Σε ακόμη πιο μεταγενέστερη φάση, η γραμμή 4 θα επεκταθεί από τον Περισσό προς το Ίλιον/Πετρούπολη.

    Σύνδεση με τις γραμμές 2 και 3 και Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας

    Αρχικά, προβλέπονταν η κατασκευή αμαξοστασίου για την γραμμή 4 στην περιοχή του Άλσους Βεΐκου. Η χωροθέτηση του αμαξοστασίου όμως καταργήθηκε καθώς το Άλσος Βεΐκου χαρακτηρίστηκε ως δασική έκταση, με συνέπεια να μην επιτρέπεται η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων. Έτσι, η γραμμή 4 θα είναι η μόνη γραμμή του μετρό της Αθήνας (τουλάχιστον στο βασικό της τμήμα από Άλσος Βεΐκου έως Μαρούσι), χωρίς το δικό της αμαξοστάσιο.

    Για αυτό το λόγο, κρίθηκε απαραίτητη η σύνδεση της γραμμής 4 με τις γραμμές 2 και 3, προκειμένου να γίνεται χρήση των αμαξοστασίων σε Ελαιώνα και Σεπόλια. Η σιδηροδρομική σύνδεση  θα γίνει μέσω της κατασκευής συνδετήριας σήραγγας μήκους περίπου 900 μέτρων που θα ενώνει το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 με την υπάρχουσα συνδετήρια σήραγγα των γραμμών 2 και 3 στο κέντρο της Αθήνας (Ακαδημία – Κολωνάκι – Εθνικός Κήπος).

    Τέλος, το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας της γραμμής 4 θα λειτουργήσει σε νέες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, σε διαθέσιμο χώρο 1.200 m². Το ενιαίο ΚΕΛ θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες των γραμμών 2 και 3, καθώς σε αυτό θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες του ΚΕΛ Συντάγματος το οποίο θα καταργηθεί.

    Οφέλη από την κατασκευή της γραμμής 4

    Η γραμμή 4 του Μετρό, από το Άλσος Βεΐκου ως το Μαρούσι, πρόκειται να εξυπηρετεί μία ζώνη επιρροής 440.000 κατοίκων και 203.000 εργαζομένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιβατική κίνηση θα ανέρχεται σε 42.400 επιβάτες ανά ώρα κατά την περίοδο της πρωινής αιχμής, ή 487.000 επιβάτες ημερησίως. Κάποια από τα οφέλη που θα επιφέρει θα είναι:

    • Η εξυπηρέτηση πυκνοκατοικημένων περιοχών της Αθήνας οι οποίες δεν εξυπηρετούνται μέχρι στιγμής από το Μετρό (Γαλάτσι, Κυψέλη, Παγκράτι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδί, Βύρωνας, Υμμητός κ.ά).
    • Η εξυπηρέτηση σημαντικών εγκαταστάσεων όπως νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, 401 ΣΝ, 251 ΓΝΑ, Παίδων, Λαϊκό, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ, Ιατρικό Κέντρο κ.λπ), Εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστημιούπολη, Πολυτεχνειούπολη, το Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο στο κέντρο της Αθήνας), Δικαστήρια Ευελπίδων, μεγάλα κτήρια οργανισμών (π.χ. ΟΤΕ), μεγάλα ξενοδοχεία (π.χ. Χίλτον, Κάραβελ κ.ά.) κ.λπ.
    • Την αύξηση της δικτύωσης του Μετρό της Αθήνας μέσω 4 σταθμών ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Κατεχάκη, Μαρούσι). Όταν κατασκευαστεί η επέκταση προς Περισσό θα υπάρχει και πέμπτος σταθμός ανταπόκρισης.
    • Την ανακούφιση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών του Μετρό (Σύνταγμα, Ομόνοια) από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού. Ειδικά για το σταθμό Σύνταγμα, το τμήμα Ευαγγελισμός – Κολωνάκι – Πανεπιστήμιο της γραμμής 4 αποτελεί την μοναδική λύση για να αποφορτιστεί ο συγκεκριμένος σταθμός.

    Υπολογίζεται ότι το 2020, το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός θα εξυπηρετεί περίπου 178.000 κατοίκους, δηλαδή το 37% των πληθυσμού που θα εξυπηρετεί η γραμμή 4. Οι 9 σταθμοί θα έχουν μέση απόσταση περίπου τα 800 μέτρα. Οι σταθμοί Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός θα εξασφαλίζουν μετεπιβίβαση στις γραμμές 2 και 3 αντίστοιχα, ενώ ο σταθμός Κολωνάκι θα ανακουφίσει τον ήδη πολύ φορτισμένο σταθμό Σύνταγμα.

    Η μέση επιβατική κίνηση του τμήματος Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός εκτιμάται σε 255.000, και πρόκειται για το ήμισυ της επιβατικής κίνησης όλης της γραμμής 4. Γι αυτό το λόγο επιλέχθηκε ως το πρώτο τμήμα που θα κατασκευαστεί.

    Το τμήμα Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Άνω Ηλιούπολη, το  αμέσως επόμενο τμήμα που θα κατασκευαστεί, θα περιλαμβάνει 3 σταθμούς και θα εξυπηρετεί πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας (Παγκράτι, Βύρωνας, Υμμητός, Ηλιούπολη), εξασφαλίζοντάς τους πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας χωρίς μετεπιβίβαση, μέσω των σταθμών Κολωνάκι και Πανεπιστήμιο. Μέσω των σταθμών Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός θα υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης στις γραμμές 2 και 3 αντίστοιχα.

    To 2020 (ή όταν τα έργα ολοκληρωθούν), το τμήμα Ευγγελισμός – Βύρωνας – Άνω Ηλιούπολη πρόκειται να εξυπηρετεί πληθυσμό περίπου 92.000 κατοίκων, ενώ η επιβατική κίνηση θα φτάσει τους 76.000 επιβάτες ημερησίως. Αν και με μόλις 3 σταθμούς, θα έχει ίδια περίπου επιβατική κίνηση με το τμήμα Ευαγγελισμός – Μαρούσι το οποίο θα αποτελείται από 12 σταθμούς.

    Πηγή: Αττικό Μετρό

    Creative Commons License

    Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
    Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα