- Δείτε επίσης: Το μέλλον των επεκτάσεων του Μετρό
Ναυάγησαν τα σχέδια για την επέκταση του ΗΣΑΠ από την Κηφισιά προς τη Νέα Ερυθραία και τον Άγιο Στέφανο καθώς και για την υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς, με την κυβέρνηση να κρίνει ότι και τα δύο έργα δεν θα έχουν όφελος και να αποδυκνείει για μία ακόμη φορά πως η γραμμή του ΗΣΑΠ παραμένει ο φτωχός συγγενής του μετρό.
Οι πρώτες εξαγγελίες για την επέκταση του ΗΣΑΠ από την Κηφισιά προς τον Άγιος Στέφανο έγιναν 8 χρόνια πριν. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως σε πρώτη φάση η γραμμή θα έφτανε στην Εθνική Οδό μέσω Νέας Ερυθραίας ως το 2013 και θα ακολουθούσε η επέκταση προς τον Άγιος Στέφανο ως το 2017. Οι μελέτες όμως δεν τεκμηρίωσαν την επέκταση του ηλεκτρικού προς τον Άγιο Στέφανο, που βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού, ενώ στο πρόσφατο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, με ορίζοντα το 2020, προβλέπεται η κατασκευή του τμήματος από την Κηφισιά ως τη Νέα Ερυθραία.
Ο υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, στην οποία έθεσε το θέμα της επέκτασης του ΗΣΑΠ προς την παραλία του Ωρωπού (!), υποστήριξε πως καθώς η επέκταση θα ήταν κατ ανάγκη υπογειοποιημένη, η άποψη του υπουργείου είναι ότι δεν ενδείκνυται η επέκταση του δικτύου του μετρό έξω από την μητροπολιτική περιοχή του Λεκανοπεδίου. Έτσι, το μόνο τμήμα που μένει στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, είναι αυτό από την Κηφισιά ως τη Νέα Ερυθραία που όμως είναι απίθανο να κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος υπουργός Υποδομών είχε εξάλλου δηλώσει πως θα προτιμηθούν οι επεκτάσεις του μετρό που περνούν από «λαϊκές γειτονιές», καθώς φαίνεται πως μία επέκταση προς τα βόρεια προάστια, αν και με μικρότερο κόστος, θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση.
Πάγος και στην υπογειοποίηση
Ναυαγούν όμως και τα σχέδια για την υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο – Πειραιάς του ΗΣΑΠ, με την κατασκευή και του ενδιάμεσου σταθμού Καμίνια, έργο που προβλέποταν να ήταν έτοιμο το 2011. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών αποφάσισε τη διάλυση της σύμβασης της ΣΤΑΣΥ είχε ως αντικείμενο την εκπόνηση προμελέτης, οριστικής μελέτης καθώς και των τευχών δημοπράτησης για την μελέτη υπογειοποίησης της γραμμής, καθώς η ΣΤΑΣΥ έκρινε πως η συνέχισή της δεν ήταν συμφέρουσα. Βασική αιτία για αυτό ήταν ότι με την υλοποίηση του έργου θα επηρεάζονταν αρνητικά τόσο στη λειτουργία, όσο και στα έσοδά της για διάστημα περίπου 2 ετών, ενώ η ολοκλήρωση του έργου δεν θα πρόσθετε νέους επιβάτες. Προηγουμένως όμως, η ΣΤΑΣΥ αποζημίωσε τον ανάδοχο του έργου με 900.000 ευρώ.
Αντί της υπογειοποίησης, η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης της σιδηροδρομικής υποδομής τα οποία είναι σαφώς φθηνότερα. Λόγω των έργων, τις προσεχείς ημέρες το τμήμα Φάληρο – Πειραιάς θα παραμείνει κλειστό ανά διαστήματα.
Το τμήμα από το Φάληρο ως τον τερματικό σταθμό του Πειραιά είχε εξαιρεθεί από τα έργα ανακαίνισης της σιδηροδρομικής υποδομής που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια καθώς η τότε διοίκηση των ΗΣΑΠ θεωρούσε ότι οι εργασίες της υπογειοποίησης δεν θα καθυστερήσουν. Η κατάσταση της γραμμής ήταν πολύ κακή αναγκάζοντας τους συρμούς να κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες λόγω του κινδύνου πρόκλησης βλαβών ή ατυχημάτων.
Πέρα από τα δύο αυτά έργα, στο πάγο βρίσκεται και άλλοι δύο ενδιάμεσων σταθμών του ΗΣΑΠ, των σταθμών των σταθμών Ψαλίδι και Ιλισός (ο πρώτος ανάμεσα σε Ηράκλειο – Ειρήνη, ο δεύτερος ανάμεσα σε Μοσχάτο – Καλλιθέα), οι οποίοι έπρεπε να είναι έτοιμοι από το 2011 αλλά η κατασκευή τους δεν προχώρησε ποτέ. Στο πάγο επίσης βρίσκεται και η κατασκευή υπόγειων γκαράζ σε Μαρούσι, Ηράκλειο και Φάληρο. Ο ηλεκτρικός παραμένει ακόμα ο φτωχός συγγενής του μετρό.
Πηγές: athenstransport.com, in.gr, euro2day.gr, φωτο: Wikimedia Commons
Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0