- Επιτάχυνση των οδικών αξόνων με στόχο την κατά το δυνατόν άμεση ολοκλήρωσή τους και σχεδιασμός νέων που θα βγάλουν από την απομόνωση μεγάλες περιοχές της περιφέρειας.
- Δημιουργία ολοκληρωμένου εθνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων με υλοποίηση και άλλων οριζοντίων και κάθετων αξόνων.
- Δημιουργία και επέκταση αστικών δικτύων αυτοκινητοδρόμων
- Αναλογικό, ψηφιακό σύστημα συλλογής διοδίων που θα εξασφαλίζει χαμηλές τιμές και αναλογική χρέωση.
- Σιδηροδρομική σύνδεση με τους κομβικούς λιμένες: Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, κ.α.
- Προώθηση της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας” μέσω ΣΔΙΤ.
- Σύνδεση με τα δίκτυα της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
- Προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών
- Δρομολόγηση σύγχρονων συρμών για την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στον πολίτη, αλλά και μείωση του χρόνου διαδρομής
- Ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός και βελτίωση των μεταφορικών υποδομών και της ποιότητας εξυπηρέτησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.
- Ταχύτερη υλοποίηση των έργων όλων των μέσων σταθερής τροχιάς στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Προώθηση των επεκτάσεων των δικτύων τους.
- Ανασχεδιασμός των δρομολογίων όλων των ΜΜΜ με στόχο την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και την περιβαλλοντική προστασία του κέντρου της Αθήνας.
- Καλύτερη εξυπηρέτηση των απομακρυσμένων λαϊκών συνοικιών και των περιφερειακών Δήμων.
- Ειδική πολιτική μειωμένου εισιτηρίου για ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες (μαθητές, φοιτητές, ηλικιωμένοι κ.α.) μέσα από Συμβάσεις Παροχής Συγκοινωνιακού Έργου των ΜΜΜ με το Κράτος.
- Ορθολογική κατανομή του προσωπικού των αστικών συγκοινωνιών
- Ανανέωση του στόλου των ΜΜΜ και άμεση ένταξη έργων στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.
- Παροχή εγγυήσεων από το κράτος για την κάλυψη του κοινωνικού κόστους
- Κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό από τις κενές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αποχωρήσεων
- Πολιτικές στήριξης των ΚΤΕΛ ως κοινωνικού μέσου μαζικής μεταφοράς, που καλύπτει το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας.
- Έργο κατασκευής του σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Η δημιουργία του Υπεραστικού Σταθμού στην Αθήνα με τη δυνατότητα κατασκευής ενός σύγχρονου Υπεραστικού σταθμού Λεωφορείων με την διαδικασία παραχώρησης στον Ελαιώνα, όπου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή σύνδεσης του σταθμού με στάση μετρό
- Πολιτικές στήριξης του ΤΑΞΙ ως μέσου ειδικής μεταφοράς, απαραίτητου για την ταχεία εξυπηρέτηση του επιβάτη.
- Προώθηση του ΤΡΑΜ σε πόλεις της περιφέρειας με σημαντικό πληθυσμό (μεγάλες Πανεπιστημιακές μονάδες, αυξημένη τουριστική κίνηση κλπ) με ταυτόχρονη ανάπλαση/αναβάθμιση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου τους.
- Προτεραιότητα στην ολοκλήρωση σημαντικών έργων, που σήμερα είναι ανενεργά ή συνεχίζονται με απαράδεκτα χαμηλό ρυθμό υλοποίησης, και στην εφαρμογή πολιτικών αξιοποίησης και ανάπτυξης στην περιφέρεια της χώρας.
- Η αναβάθμιση των Αεροδρομίων της χώρας πέραν των 14 αεροδρομίων και κατασκευή νέων αερολιμένων όπου είναι ώριμα (πχ. Καστέλι).
- Δημιουργία δικτύου μικρών αεροδρομίων και αεραθλητικών κέντρων με αξιοποίηση των παλαιών στρατιωτικών αεροδρομίων για την προσέλκυση προσοδοφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ. αεροταξί, αεραθλητισμός, υψηλού επιπέδου τουρισμός, κλπ).
- Προώθηση των θαλάσσιων αερομεταφορών (υδροπλάνα)
- Αξιοποίηση ανενεργών στρατιωτικών αεροδρομίων, για την προσγείωση μικρών αεροσκαφών και την δημιουργία ειδικών γραμμών για την μεταφορά ευπαθών προϊόντων ειδικά προς τρίτες χώρες (π.χ. στρατιωτικά αεροδρόμια Τρίπολης Αρκαδίας, Αλεξάνδρειας Ημαθίας).
- Νέες δράσεις για την επέκταση, βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των αεροδρομίων, με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου των αεροπορικών μεταφορών και την υποστήριξη της ήδη υπάρχουσας τάσης για επιμερισμό της διεθνούς αεροπορικής κίνησης ή και της διερχόμενης (transit) κίνησης σε περισσότερα αεροδρόμια της χώρας.
- Αναβάθμιση αεροδρομίων της χώρας (αεροσταθμοί, διάδρομοι προσγείωσης), ώστε να αρχίσουν να δημιουργούνται διαπεριφερειακές συνδέσεις, π.χ. Ρόδος – Λάρνακα, Κέρκυρα – Νάπολι κλπ. με την προώθηση του διαγωνισμού παραχώρησης.
- Αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα αεροδρόμια της χώρας, ώστε η Ελλάδα εκτός από τουριστικός προορισμός, να καταστεί και συνεδριακός και εμπορικός προορισμός που εμπίπτει στη λογική του διαμετακομιστικού κέντρου.
Εν όψει των βουλευτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου, διαβάσαμε τα εκλογικά προγράμματα (για όσα κόμματα διαθέτουν) και τις θέσεις των υποψήφιων κομμάτων και συγκεντρώσαμε όσες από αυτές αφορούν τον τομέα των μεταφορών και των λοιπών υποδομών.
Για να συμπληρώσετε με τις θέσεις άλλων κομμάτων, μπορείτε να αφήσετε σχόλιο ή να στείλετε ένα email στο [email protected]
ΣΥΡΙΖΑ
Στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ξεχωριστές ενότητες για τους τομείς των υποδομών και των μεταφορών. Ωστόσο αναφέρεται πως το ελληνικό δημόσιο είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε 9 ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ & ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ (ROSCO), και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος).
Νέα Δημοκρατία
Οδικοί άξονες
Σιδηρόδρομοι
Αστικές συγκοινωνίες
Αεροδρόμια και Λιμάνια
Αεροπορικές μεταφορές
Λαϊκή Ενότητα
Στην ιδρυτική διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας περιλαμβάνεται ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων, συρρικνώσεων και διαλύσεων επιχειρήσεων, δικτύων και υποδομών (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητα δημοσίου κ.α.) και η εθνικοποίηση, ανασυγκρότηση και λειτουργία υπό καθεστώς εργατικού- κοινωνικού ελέγχου όλων των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, δικτύων και υποδομών, με στόχο μια ταχεία οικονομική αναζωογόνηση που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα ενισχύει τη θέση των εργαζομένων και θα σέβεται το περιβάλλον.
Το Ποτάμι
Στις θέσεις του Ποταμιού περιλαμβάνεται η διευκόλυνση πρόσβασης και μεταφοράς στην Ελλάδα μέσω της σύνδεσης της χώρας με αναδυόμενες αγορές, η ορθολογική τιμολόγηση βασικών αεροδρομίων, η βελτίωση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (σιδηρόδρομοι, υδροπλάνα), η κατασκευή 50 νέων μαρίνων και υποδομών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων που θα φέρουν επιπλέον 600.000 επισκέπτες και έσοδα 1 δις ευρώ.
Προβλέπεται επίσης η βελτίωση της ζωής στην πόλη μέσω της προώθηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του ποδηλάτου, με την κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά και υποδομές.
Τέλος, όσον αφορά την οδική ασφάλεια, προτείνεται η άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, καθώς και η εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε σωστή κυκλοφοριακή αγωγή για τις επόμενες γενιές. Επίσης, η δημιουργία αδιάβλητου συστήματος εξετάσεων για την έκδοση διπλώματος οδήγησης και η δημιουργία ποιοτικού προγράμματος εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών.
Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0