Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στην Αθήνα το Σάββατο: Κλείνουν δρόμοι για τα ΙΧ, επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας του Μετρό

0
Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week) μαζί με περισσότερους από 2.000 Δήμους από 44 χώρες της Ευρώπης συμμετέχει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του This is Athens – CityFestival με τη δράση «ΑΘΗΝΑς χωρίς αυτοκίνητο», που διοργανώνεται στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στον ομώνυμο δρόμο. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9), αναδεικνύει την ανάγκη για βιώσιμη αστική κινητικότητα. Με θέμα «Κοινόχρηστος δημόσιος χώρος», προτρέπει φέτος τους Δήμους να πάρουν αποφάσεις για την...

Το Wifi έρχεται στα λεωφορεία και οι επίμονοι απατεώνες του facebook

Share

    Wifi και στα λεωφορεία: Μετά το δίκτυο του Μετρό, επόμενος μεγάλος στόχος για την επέκταση του δικτύου Wifi είναι τα λεωφορεία της Αθήνας. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σύνθετο έργο, δεδομένου ότι εξοπλισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εκατοντάδες οχήματα. Μέσα στο καλοκαίρι, η ΟΣΥ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με την Κοινωνία της Πληροφορίας η οποία και θα τρέξει το έργο το οποίο αφορά την ανάπτυξή περιβαλλοντικά φιλικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα δικτύων ασύρματης – WiFi πρόσβασης στο στόλο της Ο.ΣΥ, στην Περιφέρεια Αττικής.

    Συγκεκριμένα, αναμένεται να λειτουργήσουν 897 κινητά σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi hotspots) για την βελτίωση της διαδικτυακής προσβασιμότητας υψηλής ταχύτητας σε 1,3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

    Η ΟΣΥ εκτιμά ότι ο διαγωνισμός μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του 2025, ενώ στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026.

    Κρυμμένα τα δεδομένα των επικυρώσεων: Εδώ και περίπου τρεις μήνες, ο ΟΑΣΑ έχει σταματήσει να αναρτά τον αριθμό των επικυρώσεων εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας στην πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων της κυβέρνησης. Η τελευταία ενημέρωση της πλατφόρμας έγινε στα τέλη Ιουνίου και από τότε δεν έχει γίνει η προσθήκη νέων δεδομένων. Από τον ΟΑΣΑ επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι τα δεδομένα δεν αναρτώνται, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση ή κάποια ενημέρωση για το αν αυτό θα αλλάξει. Με μία ματιά στη συγκεκριμένη πλατφόρμα πάντως βλέπουμε ότι και άλλοι φορείς έχουν σταματήσει να αναρτούν ανοικτά δεδομένα, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής η οποία έχει να ενημερώσει για την κίνηση στους δρόμους από τον Ιανουάριο. Καλά τα πάει επομένως και αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία για περισσότερη διαφάνεια του κράτους…

    Οι απάτες μέσω facebook: Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τους τελευταίους μήνες, το Athens Transport λαμβάνει ερωτήματα σχετικά με δημοσιεύσεις στο facebook οι οποίες διαφημίζουν προσφορές για πάμφθηνες ή δωρεάν ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ. Πρόκειται βεβαίως για απάτες, οι οποίες έχουν ως στόχο την υποκλοπή στοιχείων καρτών χρηστών του facebook. Τον τελευταίο χρόνο, ο ΟΑΣΑ έχει εκδώσει δύο ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό, αλλά δεν φαίνεται να έχει προβεί και σε κάποια νομική ενέργεια κατά της αμερικανικής εταιρείας για τη χρήση της επωνυμίας του για παράνομες δραστηριότητες.

    Από την άλλη μεριά, είναι προφανής και η ευθύνη της Meta/facebook αφού έχει αποτύχει πλήρως να σταματήσει τις πανομοιότυπες αυτές προσπάθειες απάτης που γίνονται μέσω της πλατφόρμας της, με τις σχετικές δημοσιεύσεις να μένουν στον αέρα επί πολλές ημέρες. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία τον τελευταίο καιρό στρέφεται κατά δημοσιογραφικών μέσων, με κατέβασμα άρθρων εντός δευτερολέπτων από την ανάρτησή τους με αστείες αιτιολογίες.

    Προσλήψεις μαθητευόμενων στην ΟΣΥ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΥ ενέκρινε την πρόσληψη 170 μαθητευόμενων των σχολών της ΔΥΠΑ στην ΟΣΥ για τη σχολική περίοδο 2024-2025. Οι πλειοψηφία των μαθητευόμενων θα είναι τεχνίτες (αυτοκινήτων, αμαξωμάτων, ηλεκτρολογικών εργασιών κ.ά), καθώς και 9 Διοικητικών και Οικονομικών καθηκόντων. Η μαθητεία θα έχει διάρκεια 20 μήνες, ενώ το μισθολογικό κόστος για την ΟΣΥ θα ανέλθει σε 598.536 ευρώ (μηνιαίο κόστος 176,04 ευρώ ανά μαθητή).

    Επανήλθε η τηλεματική: Μετά από 5 μέρες χωρίς ζωντανή ενημέρωση για τα δρομολόγια σε δεκάδες λεωφορειακές γραμμές, επανήλθε η πλήρης λειτουργία το συστήματος. Όπως γράψαμε και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το πρόβλημα αφορούσε γραμμές που εκτελούνται από λεωφορεία των ΚΤΕΛ χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

    Πληρωμή προς ιδιώτες: Σε έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 6.817.341,05 ευρώ προχώρησε ο ΟΑΣΑ. Το ποσό αφορά τη δαπάνη κάλυψης του κόστους της σύμβασης, για παροχή υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών με αστικά λεωφορεία στην Ανατολική Αττική για το έτος 2024. Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 397.086,46 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας που αφορά την προκαταβολή Σεπτεμβρίου για τα δρομολόγια της Ανατολικής Αττικής και 1.589.263,51 ευρώ για τα δρομολόγια της Δυτικής Αττικής.

    Νέο Διοικητικό Συμβούλιο: Αλλαγή είχαμε αυτή την εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε., με την προσθήκη του κ. Νάκα Αριστείδη, (Οικονομολόγος – Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής) ως μέλους, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, όπως προβλέπει ο νόμος. Πλέον, η σύσταση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

    • Σπηλιόπουλος Γεώργιος, Πρόεδρος
    • Αγιάσογλου Στέφανος, Διευθύνων Σύμβουλος
    • Καλατζής Νικόλαος, ανεξάρτητο μέλος
    • Νάκας Αριστείδης, μέλος
    • Νταλταγιάννης Δημήτριος, ανεξάρτητο μέλος

    Η θητεία του νέου Δ.Σ. θα έχει διάρκει 6 μηνών.

    Από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η «αιμορραγία» προσωπικού των συγκοινωνιών της Αθήνας μέσω μετακινήσεων προς τη Θεσσαλονίκη. Αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τη μετάταξη 2 εργαζόμενων της ΟΣΥ -ενός οδηγού και ενός τεχνίτη- προς τον ΟΑΣΘ.

    Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καταβάλλεται η 9η δόση της ετήσιας επιχορήγησης ύψους 12.630.333,33 ευρώ προς την ΟΣΥ και 4.820.583,33 ευρώ προς την ΣΤΑΣΥ για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο


    Από τη Διαύγεια

    • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 180.000 ευρώ που αφορά σε αποκατάσταση ζημιών για τη σύμβαση της τηλεματικής για την περίοδο β΄εξαμήνου.

    • Έγκριση Δ.Σ. για τη δωρεάν παραχώρηση των μέσων προβολής για την προβολή της διοργάνωσης WATER MARATHON του Φιλανθρωπικού Σωματείου ΕΣΤΙΑ. Έγκριση για δωρεάν προβολή των Εκπαιδευτικών Δράσεων και Εκθέσεων που διοργανώνει το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά. Έγκριση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τον φορέα Θάλπος – Ψυχική Υγεία.

    • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός ελεγκτή εισιτηρίων (πρώην εργαζόμενο της
      εταιρίας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.) από 02/09/2024, λόγω αδικαιολόγητης απουσίας από 03/06/2024 και ενός οδηγού από 13/09/2024, λόγω αδικαιολόγητης απουσίας από 29/01/2024.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα