Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στην Αθήνα το Σάββατο: Κλείνουν δρόμοι για τα ΙΧ, επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας του Μετρό

0
Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week) μαζί με περισσότερους από 2.000 Δήμους από 44 χώρες της Ευρώπης συμμετέχει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του This is Athens – CityFestival με τη δράση «ΑΘΗΝΑς χωρίς αυτοκίνητο», που διοργανώνεται στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στον ομώνυμο δρόμο. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9), αναδεικνύει την ανάγκη για βιώσιμη αστική κινητικότητα. Με θέμα «Κοινόχρηστος δημόσιος χώρος», προτρέπει φέτος τους Δήμους να πάρουν αποφάσεις για την...

«Μάχη» με τα περιστέρια στο Μετρό με παρατράγουδα

Share

    Νέα επεισόδια εκτυλίσσονται στη «μάχη» των συγκοινωνιακών φορέων με τα περιστέρια, τα οποία συνηθίζουν να συχνάζουν σε εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, όχι τυχαία, αφού εκεί τους οδηγεί η αναζήτηση τροφής, με αποτέλεσμα οι συνθήκες να γίνονται απωθητικές για τους επιβάτες από άποψη υγιεινής.

    Στο παρελθόν έχουμε δει να χρησιμοποιούνται λύσεις όπως η τοποθέτηση ακίδων ή ακόμα και η χρήση αιθέριων ελαίων σε σταθμούς Μετρό και Προαστιακού, ενώ μάλλον περισσότερη επιτυχία έχει σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση διχτυών τα οποία καλύπτουν τις επιφάνειες τις οποίες χρησιμοποιούν τα πτηνά.

    Αυτή η λύση προωθείται και σε μία τρέχουσα εργολαβία της ΣΤΑ.ΣΥ. για την τοποθέτηση αποτρεπτικών διχτυών στους σταθμούς Πειραιάς, Άγιος Αντώνιος, Χαλάνδρι και Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό, το κόστος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 92.750 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

    Αν και ο στόχος είναι η απώθηση των περιστεριών και όχι η εξόντωσή τους, η τοποθέτηση του διχτιού στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό την περασμένη εβδομάδα (συγκεκριμένα στο μεγάλο στέγαστρο της αφετηρίας των λεωφορείων έξω από το σταθμό), έκανε κάποιους επιβάτες να κάνουν λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά του αναδόχου της σύμβασης, οδηγώντας στον εγκλωβισμό και ενδεχομένως των αργό θάνατο δύο περιστεριών.

    Η ιστορία, η οποία φαίνεται πως έχει καλό τέλος, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του διχτυού στο σκέπαστρο του χώρου μετεπιβίβασης την περασμένη Δευτέρα, όταν επιβάτες οι οποίοι στη συνέχεια επικοινώνησαν με το Athens Transport παρατήρησαν ότι δύο περιστέρια είχαν μείνει εντός του διχτιού, με κίνδυνο εγκλωβισμού. Οι επιβάτες μίλησαν με τους εργαζόμενους, ζητώντας τους να διώξουν τα περιστέρια για να λάβουν την απάντηση πως το δίχτυ θα κλείσει αφού τα περιστέρια φύγουν.

    athenstransport.com

    Έκπληκτοι όμως λίγες ώρες αργότερα διαπίστωσαν πως και το δίχτυ είχε κλείσει, και τα δύο περιστέρια είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό. Το Athens Transport διαπίστωσε του λόγου του αληθές, τραβώντας και φωτογραφίες από το σημείο την περασμένη Τετάρτη. Σε επικοινωνία με την ΣΤΑ.ΣΥ. ενημερωθήκαμε πως θα ειδοποιηθεί ο εργολάβος προκειμένου να ανοίξει το δίχτυ, ενώ το πρωί της Πέμπτης μάθαμε πως τελικά επιλέχθηκε ως λύση η τοποθέτηση ενός ειδικού χωνιού (καθώς και ψωμιού στην έξοδό του) προκειμένου τα δύο περιστέρια να εξέλθουν από το δίχτυ.

    athenstransport.com

    Τελικά, όπως πληροφορηθήκαμε τα περιστέρια είχαν εξέλθει από τη «φυλακή» τους ως το πρωί της Παρασκευής, προς ικανοποίηση των ανησυχούντων επιβατών.

    Η τοποθέτηση του διχτυού ίσως βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής στην αφετηρία των λεωφορείων, συμπεριλαμβανομένης και μίας καντίνας η οποία βρίσκεται σε “απόσταση βολής” για τα περιστέρια. Στόχος είναι επίσης να διατηρηθούν καθαρότερες τις κυλιόμενες σκάλες που βρίσκονται επίσης κάτω από το στέγαστρο, μειώνοντας τις ανάγκες καθαρισμού και συντήρησής τους.

    Η οριστική αποχώρηση των περιστεριών από το σημείο όμως ίσως αποδειχτεί δύσκολη. Όπως επισημαίνουν όσοι έχουν γνώσεις γύρω από την απώθηση των περιστεριών, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν θα είναι αποτελεσματικά αν δεν εκλείψει ο κύριος λόγος για τον οποίο τα πτηνά συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία: το ότι κάποιοι επιλέγουν να τα ταΐζουν σε χώρους συγκέντρωσης κόσμου οι οποίοι θα έπρεπε να διατηρούνται καθαροί.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα